Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
hearing loss in one ear

Απώλεια Ακοής στο ένα αυτί

Γνωστή και ως μονόπλευρη απώλεια ακοής, αυτή η κατάσταση δημιουργεί μοναδικές προκλήσεις για την ακοής μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με βαρηκοΐα έχουν αυτό που είναι γνωστό ως “διφωνική” απώλεια ακοής, που σημαίνει ότι επηρεάζονται και τα δύο αυτιά. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν την ακοή τους σε ένα μόνο αυτί. Αυτό μπορεί να αναπτυχθεί είτε κατά τη γέννηση είτε αργότερα στη ζωή. 

Αυτό είναι γνωστό ως μονόπλευρη απώλεια ακοής ή μονόπλευρη κώφωση , ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής. Γενικά αναφέρεται ως “μονόπλευρη κώφωση” όταν ο βαθμός απώλειας ακοής είναι βαθύς ή σχεδόν βαθύς. Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί σταδιακά ή ξαφνικά. Όταν συμβεί ξαφνικά, απαιτεί άμεση θεραπεία και πρέπει να θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αυτό είναι γνωστό ως ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής

Πώς η απώλεια ακοής στο ένα αυτί επηρεάζει την ακοή

Γεννηθήκαμε για να έχουμε δύο αυτιά για κάποιο λόγο ,ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί και τα δύο αυτιά για να εντοπίσει με ακρίβεια τη θέση ενός ήχου και να βελτιώσει την ποιότητα και το εύρος της ακοής. Η απώλεια της ακοής στο ένα αυτί παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής σας

  1. Δεν μπορείτε πάντα να εντοπίσετε από πού προέρχεται ένας ήχος: Ο εγκέφαλός σας γνωρίζει από πού προέρχεται ένας ήχος από ποιο αυτί λαμβάνει πρώτο τον ήχο, γνωστό ως εντοπισμός ήχου ή κατευθυντική ακοή. Όταν ένα άτομο μπορεί να ακούσει καλά μόνο από το ένα αυτί, μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει από πού προέρχεται ο ήχος.
  2. Μπορεί να δυσκολεύεστε να ακούσετε σε θορυβώδη περιβάλλοντα: Ο εγκέφαλός σας είναι υπεύθυνος για την επιλεκτική ακρόαση, το νόημα, το φιλτράρισμα των θορύβων που δεν είναι χρήσιμοι. Αυτό είναι πιο δύσκολο να γίνει χωρίς τη βοήθεια δεύτερου αυτιού. Σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, ένα άτομο με μονόπλευρη απώλεια ακοής  μπορεί να δυσκολευτεί να εστιάσει στη φωνή ενός ατόμου.
  3. Μπορεί να δυσκολεύεστε να πείτε πόσο δυνατός είναι ένας ήχος: Ο εγκέφαλος «ακούει» έναν ήχο πιο δυνατά όταν γίνεται αντιληπτός και από τα δύο αυτιά παρά αν ο ίδιος ήχος στο ίδιο ντεσιμπέλ γινόταν αντιληπτός μόνο από το ένα αυτί. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα από τα νεύρα που βρίσκονται και στα δύο αυτιά και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να επεξεργαστεί ήχους.
  4. Μπορεί να δυσκολευτείτε να κάνετε πολλές εργασίες:  Λόγω όλων των παραπάνω, η μονόπλευρη κώφωση αυξάνει το γνωστικό φορτίο στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε κόπωση στην ακρόαση . Όσο περισσότερος θόρυβος υπάρχει, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να επικεντρωθεί στις εργασίες που έχετε. Εάν προσπαθείτε επίσης να ακούσετε κάποιον να μιλάει, μπορεί να χάσετε ένα σημαντικό μέρος από αυτά που λέγονται.

Η επίδραση της «σκιάς της κεφαλής» της μονόπλευρης κώφωσης

Εάν έχετε μονόπλευρη κώφωση, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε κάτι γνωστό ως το φαινόμενο της “σκιάς του κεφαλιού”. Λόγω του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουν τα ηχητικά κύματα, οι ήχοι υψηλής συχνότητας δεν «λυγίζουν» στο πλάι του λειτουργικού αυτιού, που σημαίνει ότι ένα άτομο δεν τους ακούει ποτέ.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η ομιλία μπορεί να ακούγεται πνιχτή, επειδή ένα άτομο δεν μπορεί να ακούσει ήχους υψηλής συχνότητας όπως “σ” ή “τ”.

Αιτίες απώλειας ακοής στο ένα αυτί

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες απώλειας ακοής σε ένα μόνο αυτί, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά:

  1. Νόσος Meniere.
  2. Ακουστικό νεύρωμα.
  3. Ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.
  4. Σωματική βλάβη στο αυτί και στο κεφάλι.
  5. Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.
  6. Γενετικές ή κληρονομικές διαταραχές.

Μερικές φορές μια αιτία δεν μπορεί να εντοπιστεί ή οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων.

Ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί

Η απώλεια ακοής στο ένα αυτί μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα θα πρέπει πάντα να ενεργείτε γρήγορα εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάσετε ξαφνική απώλεια ακοής οποιασδήποτε σοβαρότητας.

Όσο πιο γρήγορα αναζητάτε θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για πλήρη ανάκαμψη. Όταν η ακοή δεν μπορεί να διορθωθεί με ιατρική θεραπεία, το αποτέλεσμα είναι συχνά η μονόπλευρη κώφωση, κάτι που συμβαίνει περίπου στο 15% των περιπτώσεων.

Επιλογές θεραπείας για μονόπλευρη κώφωση

Για άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να ενισχύσει τους ήχους που δεν ακούτε.

Η σοβαρή έως βαθιά μονόπλευρη κώφωση είναι συχνά μόνιμη, αλλά μερικές φορές αντιμετωπίζεται με συσκευές που φοριούνται στο αυτί σας που λειτουργεί. Ο Ακοοπροθετιστή σας θα κάνει ένα τεστ ακοής και θα σας κάνει ερωτήσεις για να προσπαθήσει να εντοπίσει την αιτία της απώλειας ακοής σας. Από εκεί, μπορεί να συστήσει ένα σύστημα ακοής CROS, BiCROS.

Σύστημα ετερόπλευρης δρομολόγησης ήχου (CROS).

Ένα σύστημα βαρηκοΐας CROS έχει σχεδιαστεί για άτομα με σχεδόν ολική απώλεια ακοής στο ένα αυτί, αλλά φυσιολογική ακοή στο άλλο. Ένα CROS ανιχνεύει τους ήχους που εμφανίζονται στο κωφό αυτί και τους δρομολογεί στο καλό αυτί. Αυτό απαιτεί τη χρήση μιας συσκευής σε κάθε αυτί: Στο μη λειτουργικό αυτί, το άτομο φορά μια συσκευή πομπού και στο λειτουργικό αυτί, το άτομο φορά έναν δέκτη που επεξεργάζεται τον ήχο και τον μεταδίδει μέσω μικροφώνου. Αυτός ο ήχος δεν ενισχύεται πέρα ​​από το φυσιολογικό γιατί το άτομο έχει σχετικά φυσιολογική ακοή. 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας BiCROS λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά ότι είναι σχεδιασμένα για άτομα των οποίων το λειτουργικό αυτί έχει μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής. Αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό αυτί όχι μόνο λαμβάνει ήχο από τον πομπό στο άλλο αυτί, αλλά λαμβάνει επίσης ενισχυμένο ήχο μέσω ενός τυπικού ακουστικού βαρηκοΐας. Αρκετοί διαφορετικοί κατασκευαστές κατασκευάζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας CROS και BiCROS.