Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Κρατώντας τα αυτιά σας καθαρά μπορεί να βοηθήσει τα ακουστικά να λειτουργούν άριστα

Όταν αγοράζετε ακουστικά βαρηκοΐας , σας παρέχουμε πλήρεις οδηγίες σχετικά με τη χρήση και τη φροντίδα των ακουστικών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο τακτικής φροντίδας των αυτιών σας. Αλλά τι άλλο πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε καθαρά αυτιά;

Το καθάρισμα στα αυτιά από το ενοχλητικό κερί είναι μια συνήθεια ρουτίνας, η οποία τις περισσότερες φορές, γίνεται με την χρήση μιας μπατονέτας. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν η αφαίρεση της κυψελίδας, -όπως ονομάζεται επιστημονικά το κερί-, δεν γίνεται σωστά , μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημίες στην ακοή.  Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν την μπατονέτα τόσο βαθιά, που καταφέρνουν να καταστρέψουν το κανάλι του αυτιού και φτάνουν σε σημείο να έχουν ακόμα και αιμορραγία

Δείτε τους 5 μεγαλύτερους κινδύνους από τις μπατονέτες για τον καθαρισμό του αυτιού

1. Ζημιά στο κανάλι του αυτιού

Στην παιδική ηλικία γονείς και γιατροί, μας συμβουλεύουν να μην βάζουμε τίποτα μέσα στα αυτιά μας. Το ίδιο ισχύει και για τις μπατονέτες. Είναι εξίσου επικίνδυνο για τα αυτιά συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο πράγμα ξέραμε ως παιδιά (πχ μολύβια, στυλό κλπ). Οι μπατονέτες δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο αυτί, διότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο κανάλι του αυτιού ή στο τύμπανο και να οδηγήσουν σε προβλήματα ακοής.

2. Ρήξη μεμβράνης

Η μεμβράνη μπορεί να διαρραγεί (σπάσει) αν βάλετε μπατονέτες βαθιά στο αυτί ή αν τις χρησιμοποιείτε συχνά. Οι γιατροί λένε ότι αν φτάνετε στο σημείο να βγάζετε κερί από το αυτί σας με την μπατονέτα, τότε την έχετε βάλει πολύ βαθιά στο αυτί. Το κερί βρίσκεται κυρίως κοντά στο τύμπανο, οπότε σκεφτείτε πόσο κοντά σε κάποιο ατύχημα είστε κάθε φορά που βάζετε μπατονέτες τόσο βαθιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη της μεμβράνης του τυμπάνου.

3. Λοίμωξη του ωτός

Οι μπατονέτες μπορεί έμμεσα να προκαλέσουν μόλυνση στο αυτί, εάν τις χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Αυτό το κερί που προσπαθείτε να βγάλετε προστατεύει τα αυτιά σας από βακτήρια, σκόνες και λοιμώξεις. Αν το απομακρύνετε, αφήνετε το αυτί εκτεθειμένο σε αυτούς τους κινδύνους.

4. Πιέζετε το κερί βαθιά στο αυτί

Η φυσική ροή των πραγμάτων όσον αφορά το αυτί, επιτρέπει στο κερί να βγαίνει σιγά-σιγά προς τα έξω και τελικά να πέφτει από μόνο του, καθώς νέο κερί φτιάχνεται από το αυτί και “σπρώχνει” το παλιό προς τα έξω. Με τις μπατονέτες, διαταράσσετε αυτήν τη φυσική διαδικασία, πιέζοντας το παλιό κερί πάνω στο τύμπανο και τα τοιχώματα του αυτιού. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό, έχουν προβλήματα ακοής λόγω του κεριού που συμπιέζεται πάνω στο τύμπανο στην ακουστική οδό.

5. Αιμορραγία

Αν πιέσετε την μπατονέτα στο αυτί μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Αν δείτε αίμα στην μπατονέτα, αυτό σημαίνει ότι έχετε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο κανάλι του αυτιού σας.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ (από κερί) ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ