Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα θεωρείται η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση, ενώ μία στις τέσσερις οικογένειες βιώνει το πρόβλημά της με ένα ή περισσότερα βαρήκοα άτομα.

Τι είναι βαρηκοΐα;

Βαρηκοΐα σαν γενικός όρος είναι η μείωση της ακουστικής ικανότητας του ατόμου και είναι μια πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του με το περιβάλλον.

Η μείωση της ακουστικής ικανότητας ή αλλιώς ακουστική απώλεια που μεταφραζεται σε(σε dB) σε συνδυασμό πάντοτε με το φάσμα των συχνοτήτων (σε Hz) – προσδιορίζει αφενός μεν τη μορφή της (χαμηλών, μέσων, υψηλών συχνοτήτων) αφετέρου και τον βαθμό της βαρηκοΐας (μικρού, μέτριου, μεγάλου, πολύ μεγάλου, υπολειμματική ακοή).

Το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα ακοής ποικίλης αιτιολογίας. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των βαρήκοων, που αυξάνει συνεχώς και λόγω της ηχορύπανσης και της γήρανσης του πληθυσμού. Οι βασικοί τύποι βαρηκοΐας είναι τρεις:

  1. βαρηκοΐα αγωγιμοτητας
  2. νευροαισθητήριος βαρηκοΐα και
  3. βαρηκοΐα μικτού τύπου.

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας

Στη βαρηκοΐα αγωγιμοτητας τα ακουστικά κύματα και οι δονήσεις δε φτάνουν ως τον κοχλία ώστε να γίνουν ηλεκτρικά σήματα. Αυτός ο τύπος βαρηκοΐας αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ή με χειρουργική επέμβαση. Οι πιο συνήθεις αιτίες αυτής της βαρηκοΐας είναι οι λοιμώξεις του μέσου αυτιού, όπως η ωτίτιδα, η συλλογή υγρού μέσα στο αυτί που είναι συνηθισμένη σε παιδιά, το βύσμα κυψέλης που οφείλεται στον καθαρισμό του αυτιού με μπατονέτα, η ωτοσκλήρυνση κ.α. 

Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα

Στην περίπτωση αυτή το αυτί μπορεί να δεχτεί ήχους, αλλά αδυνατεί να τους επεξεργαστεί. Αφορά κυρίως βλάβες του κοχλία, του ακουστικού νεύρου αλλά και τον δομών του εγκεφάλου.

Συνήθως είναι μόνιμη και φαίνεται να είναι ήπια, μέτρια, ή βαριά. Αντιμετωπίζεται μόνο με χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα λόγω ηλικίας), η ακουστική βλάβη που προκαλείται από τραύμα των τριχωτών κυττάρων από δυνατό θόρυβο, τα ωτοτοξικά φάρμακα και η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η νευροαισθητηριος βαρηκοια είναιι μη αναστρέψιμη κατάσταση και δεν αντιμετωπιζεται με φαρμακευτική αγωγή ή επέμβαση.

Βαρηκοΐα μικτού τύπου

Αν υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί σας και στο έξω ή μέσο αυτί μιλάμε για βαρηκοΐα μικτού τύπου. Ουσιαστικά, συνδυάζεται η νευροαισθητήριος και η αγώγιμος βαρηκοΐα. Τα συμπτώματα ποικίλουν και είναι συνδυαστικά.

Η βαρηκοΐα είναι μια σοβαρή πάθηση που βασικά δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ανασφάλεια, μειωμένες ανθρώπινες σχέσεις και δραστηριότητες και πολλές φορές αρνητικότητα.

Δυσκολεύει τις επαφές σε κοινωνικές εκδηλώσεις και μειώνει τη δυνατότητα απόλαυσης των διαφόρων ήχων της φύσης, της μουσικής, τηλεόρασης, θεάτρου, κινηματογράφου κτλ, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται πολύ δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη.

Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοϊας από τον ειδικό Ω.Ρ.Λ. Ιατρό είναι πολύ σημαντικό σημείο αντιμετώπισής της, που ανάλογα με την ηλικία και την αιτία που την προκαλεί γίνεται χειρουργικά, φαρμακευτικά και στις περισσότερες των περιπτώσεων με την εφαρμογή ακουστικού, που είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης.

Το ακουστικό αποτελεί ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της βαρηκοΐας.

Το ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ αποτελεί λοιπόν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της βαρηκοΐας. Δεν αντικαθιστά όμως τη φυσιολογική ακοή, αλλά αποκαθιστά και ενισχύει την ακουστική ικανότητα που έχει χαθεί.

Παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα ακουστικά προσφέρουν μεγάλη και ουσιαστική βοήθεια, 4 στα 5 άτομα που χρήζουν εφαρμογής τους δεν τα χρησιμοποιούν λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων και μη αποδοχής της εφαρμογής και χρήσης τους, ή ακομα και στην ελλιπή ενημέρωση και πληροφόρηση.

Καθώς επισης και απο προηγούμενες κακες εμπειρίες των ίδιων ή οικείων τους, ότι δεν λύθηκε ουσιαστικά το πρόβλημά τους.

Αυτο φυσικά μπορει να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως, σε αναλογικό ήχο παλαιότερων ακουστικών, σε μη σωστή ρυθμιση ή και εφαρμογή των ακουστικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι γεγονός ότι τα ψηφιακά ακουστικά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των βαρήκοων, σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και τα άτομα με πολύ μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα να μπορούν να ζουν μια σχεδόν κανονική ζωή, βελτιώνοντας την ποιότητά της σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα ψηφιακά ακουστικά αποτελούν το παρόν και θα αποτελέσουν τη μοναδική επιλογή εφαρμογής τα επόμενα χρόνια.

Γι’ αυτο το λόγο, ένας βαρηκοος θα πρέπει παντα να απευθύνεται σ’ ενα εξειδικευμένο κέντρο ακοής όπου θα φροντίσουν σωστά το προβλημα ακοής του και θα το αποκαταστήσουν πλήρως

Τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση του ακουστικού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, κυριότεροι από τους οποίους είναι:

  • Η έγκαιρη μετά την διάγνωση, εφαρμογή
  • Η σωστή ενημέρωση
  • Η σωστή επιλογή, εφαρμογή και ρύθμιση
  • Η ηλικία του βαρήκοου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
  • Ο τύπος και ο βαθμός της βαρηκοϊας
  • Η μονόπλευρη ή αμφίπλευρη εφαρμογή
  • Η σωστή χρήση και συντήρησή του
  • Η προσαρμοστικότητα του βαρήκοου ιδίως τον πρώτο καιρό (4-6 εβδομάδες)
  • Το συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον

Φροντίζουμε έμας και τους οικείους μας, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρηκοΐα

Δεν αφήνουμε τον εαυτό μας και τους οικείους μας να μένουν απομονωμένοι.

Εκμεταλευομαστε την επιστήμη, την τεχνολογία και την εξέλιξη της εποχής.

Τα σύγχρονης τεχνολογίας ακουστικά βαρηκοΐας , είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας έναντι της βαρηκοΐας.