Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Ξαφνική Απώλεια Ακοής

Ξαφνική Απώλεια Ακοής και Ακουστικά βαρηκοΐας

Η ξαφνική απώλεια ακοής θεωρείται κοινό πρόβλημα και από αρκετούς αντιμετωπίζεται σαν μια περίπτωση που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία. Παρότι, η αιτιολογία μπορεί κάποιες φορές να είναι απλή, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πιο σοβαρό πρόβλημα, γι’ αυτό και επιβάλλεται η άμεση εξέταση από έναν Ωρλ.

Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε γι’ αυτήν την (θεωρητικά) απλή πάθηση;

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής, κοινώς γνωστή ως ξαφνική κώφωση, εμφανίζεται σαν μια ανεξήγητη, ταχεία απώλεια της ακοής, συνήθως στο ένα αυτί, που συμβαίνει εντός μίας έως τριών ημερών. Μερικές φορές, οι άνθρωποι με ξαφνική απώλεια ακοής δεν επισκέπτονται αμέσως τον γιατρό τους, επειδή νομίζουν ότι η απώλεια της ακοής τους οφείλεται στο κερί του αυτιού. Όμως, αν καθυστερήσουμε περισσότερες από τρεις μέρες, μειώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η συχνότητα εμφάνισης αυτού του φαινομένου είναι 20/100.000 ετησίως. Στο 41% των ασθενών, εμφανίζεται συνοδεία με βουητό στα αυτιά.

Στην αιφνίδια απώλεια ακοής προηγείται δυνατός θόρυβος στο αυτί. Τα συμπτώματα της απώλειας ακοής είναι: έλλειψη κατανόησης της ομιλίας, αύξηση της έντασης του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης, αδυναμία αντίληψης υψηλών ήχων, άσχημο συναίσθημα όταν πρόκειται για θορυβώδες περιβάλλον, βουητό στα αυτιά ή το κεφάλι, δυσκολία επικοινωνίας στο τηλέφωνο.  Εννέα στους δέκα ανθρώπους με ξαφνική απώλεια ακοής, χάνουν την ακοή στο ένα μόνο αυτί.

Η μονόπλευρη απώλεια ακοής επηρεάζει ιδιαίτερα την επικοινωνία σε καταστάσεις με θόρυβο υποβάθρου. Τα συμπτώματα της αμφοτερόπλευρης απώλειας της ακοής είναι η μείωση της ακοής και στα δύο αυτιά. Η αμφοτερόπλευρη απώλεια της ακοής μπορεί να είναι είτε συμμετρική, είτε ασύμμετρη. Όταν είναι συμμετρική, η απώλεια της ακοής είναι περίπου η ίδια και στα δύο αυτιά. Όταν είναι ασύμμετρη, το ένα αυτί ακούει καλύτερα από το άλλο, αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά

Ο σωστός τρόπος αντίδρασης και τι μπορούμε να κάνουμε αν χάσουμε την ακοή μας ξαφνικά;

Αν νομίζετε ότι έχετε ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά, δείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Εκτός αν το πρόβλημα είναι απλά μια απόφραξη που προκαλείται από τη συσσώρευση κεριού, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί, θα πρέπει να πάτε αμέσως σε έναν ειδικό ΩΡΛ.

Ένας ειδικός ΩΡΛ διενεργεί λεπτομερείς εξετάσεις για να εκτιμηθεί ο βαθμός και το είδος της απώλειας ακοής που μπορεί να υπάρχει. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την ξαφνική απώλεια της ακοής, που περιλαμβάνουν τις ιογενείς λοιμώξεις, ενδοκοχλιακές ρήξεις της μεμβράνης, το σύνδρομο του Meniere, νεοπλασματικές, τραυματικές, μεταβολικές, νευρολογικές, ανοσιακές εσωτερικές νόσους του αυτιού, ιδιοπαθείς (άγνωστης αιτιολογίας) και άλλες αιτίες. Δυστυχώς, ακόμη και μετά από ενδελεχή έρευνα για μια πιθανή παθολογία, η αιτία της ξαφνικής απώλειας της ακοής παραμένει άγνωστη στους περισσότερους ασθενείς.

Η θεραπεία

Οσο νωρίτερα γίνεται η θεραπεία τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάκαμψης και  δείχνουν μια βελτίωση στην ακοή μετά τη θεραπεία. Σε ορισμένους από τους ασθενείς των οποίων η ξαφνική απώλεια της ακοής γίνεται μόνιμη, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας. Σε περιπτώσεις σοβαρής ή βαριάς μονόπλευρης απώλειας της ακοής, η πιο συνηθισμένη θεραπεία περιλαμβάνει ένα ακουστικό βαρηκοΐας . Μερικές φορές, η απώλεια της ακοής είναι μόνιμη και είναι πολύ δυσάρεστο για κάποιον να συμβιβαστεί με το γεγονός αυτό. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια οποιαδήποτε ξαφνική απώλεια.

Μπορεί να θεωρεί κάποιος απίθανο να χάσει την ακοή του τόσο ξαφνικά και μπορεί να πιστέψει ότι θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Επειδή, όμως, και οι δυνατότητες της ιατρικής είναι συγκεκριμένες, θα πρέπει η αντίδραση σε ξαφνική απώλεια ακοής (όπως και σε κάθε άλλο πρόβλημα υγείας) να είναι η τάχιστη επίσκεψη στον γιατρό, ώστε να λάβει τη βέλτιστη βοήθεια και την κατάλληλη θεραπεία. Στην προκειμένη περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ σημαντικές για να αποφευχθεί η μόνιμη απώλεια της ακοής.