Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Νέος με εμβοές πιάνει το αυτί του

Εμβοές

Τι είναι οι Εμβοές; Η εμβοή είναι θόρυβος μέσα στο κεφάλι (σαν βουητό), που δεν σχετίζεται με καμία ψυχιατρική πάθηση. Ο θόρυβος μπορεί να ακουστεί σε οποιοδήποτε σημείο στο κεφάλι, ή σε ένα ή και στα δύο αυτιά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία για εμβοές.

Φανταστείτε ένα σταθερό κουδούνισμα, βούισμα ή σφύριγμα στο αυτί σας, 24 ώρες την ημέρα. Αυτό ονομάζεται εμβοές. Δεν σταματάει ποτέ, αντιθέτως είναι πάντα εκεί. Κανείς άλλος, εκτός από εσάς, δεν μπορεί να ακούσει τον θόρυβο, επειδή δεν προέρχεται από εξωτερική πηγή. Αν και είστε ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον θόρυβο, δεν είναι αποτέλεσμα της φαντασίας σας.

Τι προκαλεί εμβοές; Οι αιτίες της εμβοής μπορεί να διαφέρουν. Αλλά η πιο κοινή αιτία της εμβοής είναι η έκθεση σε θόρυβο. Επιπλέον η εμβοή μπορεί επίσης να οφείλεται π.χ. σε φάρμακα,ασθένειες, τραύματα στο κεφάλι και στρες.

Πόσοι πάσχουν από εμβοές;

Κανείς δεν ξέρει πόσοι υποφέρουν από εμβοές. Σχεδόν όλοι μας έχουμε μια προσωρινή εμπειρία, ίσως για λίγες ώρες μετά από μια συναυλία ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου τα αυτιά μας υποβάλλονται σε θόρυβο. Ωστόσο για κάποιους, οι εμβοές γίνονται επίμονες και αυξάνονται. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από εμβοές θεωρούν την κατάσταση αυτή πολύ ενοχλητική και άβολη.

Περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί παλεύουν με εμβοές. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι 19 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν υποστεί εμβοές και ότι 2,7 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν επίμονες εμβοές, εκ των οποίων 1 εκατομμύριο έχουν πολύ σοβαρή εμβοή. Η Βρετανική ένωση εμβοών εκτιμά ότι το 10% του βρετανικού πληθυσμού πάσχει από εμβοές.

Περισσότεροι νέοι με εμβοές

Η εμβοή είναι συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, αλλά γίνεται όλο και συχνότερη στους νέους, λόγω των αυξημένων ημερήσιων επιπέδων θορύβου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη χρήση MP3, iPod και άλλων προσωπικών στερεοφωνικών συστημάτων.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι υποφέρουν από συναισθηματικά προβλήματα και κατάθλιψη. Ξαφνικά αισθάνονται όλη τους τη ζωή να επηρεάζεται από εμβοές. Φοβούνται ότι ο θόρυβος θα αυξηθεί με την πάροδο των ετών και ότι ποτέ δεν θα εξαφανιστεί .


Μια εξήγηση για τα συναισθηματικά τους προβλήματα είναι ότι άλλοι άνθρωποι γενικά δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Οι πάσχοντες αισθάνονται αγνοημένοι και μόνοι λόγω του προβλήματός τους. Πολλοί επίσης δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους, καθώς χρησιμοποιείται πολλή ενέργεια για να διαχειριστούν τον ενοχλητικό ήχο στα αυτιά.

Τα ψυχολογικά προβλήματα λόγω εμβοών μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Η γενική κόπωση και η έλλειψη ενέργειας επηρεάζει τελικά την επαφή με τους φίλους και την οικογένεια. Ο ασθενής για να περιορίσει την κούραση του μπορεί να απομακρυνθεί από δραστηριότητες εργασίας και ψυχαγωγίας.

Υπάρχει εξέταση μέτρησης των εμβοών;

Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που μετράει τις εμβοές ” Το Εμβοόμετρο “

Το Εμβοόμετρο  παρέχει μία εντελώς νέα προσέγγιση στην εξέταση εμβοών. προσδιορίζοντας με ακρίβεια τις εμβοές του ασθενούς, με εργαλεία που είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Βοηθά στον εντοπισμό αλλαγών στις εμβοές εύκολα, με συνεδρίες NOAH™. Δημιουργεί προσαρμοσμένες αναφορές ειδικά για εξετάσεις εμβοών, οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές Medicare . Πρόκειται για μία εξέταση, την οποία και θα κάνετε σε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο (Ωρλ), ο οποίος θα βρει ακριβώς την εμβοή σας .

Εδώ είναι μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον συνεχή θόρυβο της εμβοής:

·        Αποφύγετε το άγχος , καθώς αυτά διεγείρουν ένα ήδη ευαίσθητο σύστημα ακοής.

·        Ξεκουραστείτε και αποφύγετε την κόπωση.

·        Αποφύγετε τη χρήση διεγερτικών του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καφέ (καφεΐνης), του οινοπνεύματος και του καπνίσματος (νικοτίνη).

·        Κοιμηθείτε με το κεφάλι σας στηριγμένο σε ανυψωμένη θέση. Αυτό συνήθως μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός ή δύο επιπλέον μαξιλαριών. Αυτό μειώνει τη συμφόρηση του κεφαλιού και η εμβοή μπορεί να γίνει λιγότερο αισθητή.

·        Μερικοί άνθρωποι επωφελούνται από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς ενισχύει τον εξωτερικό θόρυβο.

·        Αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να βλάψουν περαιτέρω την ακοή (υπερβολικό θόρυβο) και προστατέψτε τα αυτιά σας από τραυματισμούς και επαγγελματικούς κινδύνους. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες, όταν χρειάζεται..

Οι ασθενείς με απώλεια ακοής και εμβοές μπορεί να βρουν ανακούφιση από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Τα ακουστικά είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται μέσα ή πίσω από το αυτί. Χρησιμοποιώντας μικρόφωνο, ενισχυτή και ηχείο, τα ακουστικά  συμπληρώνουν τον όγκο του εξωτερικού θορύβου και αυξάνουν την ποσότητα των ηχητικών ερεθισμάτων που λαμβάνει και επεξεργάζεται το ακουστικό σύστημα του σώματος. Σε μια έρευνα που είχε γίνει το 2007 για λογαριασμό Βρετανών Ακουολόγων,  οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι περίπου το 60% των ασθενών με εμβοές παρουσίασαν τουλάχιστον κάποια ανακούφιση όταν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, ενώ  περίπου 22% των ασθενών βρήκαν σημαντική ανακούφιση.