Πώς Ακούμε: Η Διαδικασία της Ακοής Βήμα Βήμα
Αν σταματήσουμε για λίγο να το σκεφτούμε, η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να μετατρέπει τον θόρυβο σε ήχο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αλλά πώς ακριβώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία;
Παρακάτω εξηγούμε βήμα προς βήμα πώς λειτουργεί η ακοή από τη στιγμή που τα ηχητικά κύματα φτάνουν στο εξωτερικό αυτί, περνούν από το μέσο και το έσω αυτί, μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα και αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτά τα σήματα και μας βοηθά να κατανοήσουμε και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο γύρω μας.
Πώς ακούμε: Μια απλή επισκόπηση
Τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο αυτί
Όταν δημιουργείται ένας ήχος, εισέρχεται στο εξωτερικό αυτί, γνωστό και ως πτερύγιο . Το πτερύγιο είναι το ορατό μέρος του αυτιού και λειτουργεί σαν χωνί, συλλέγοντας και ενισχύοντας τα ηχητικά κύματα και διοχετεύοντάς τα μέσα στον ακουστικό πόρο.
Στη συνέχεια, τα ηχητικά κύματα προσκρούουν στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη), το οποίο αρχίζει να δονείται πολύ παρόμοια με ένα μουσικό τύμπανο.


Ο ήχος περνά από το μέσο αυτί
Πίσω από το τύμπανο βρίσκεται το μέσο αυτί, το οποίο λειτουργεί ως ενισχυτής του ήχου.
Το τύμπανο είναι συνδεδεμένο με μία αλυσίδα από τρία μικροσκοπικά οστάρια τα πιο μικρά οστά του ανθρώπινου σώματος:
- Σφύρα (malleus) – προσκολλημένη στο τύμπανο.
- Άκμονας (incus) – συνδέει τη σφύρα με τον αναβολέα.
- Αναβολέας (stapes) – το τελευταίο οστό, που έρχεται σε επαφή με το ωοειδές παράθυρο του έσω αυτιού.
Ο ήχος φτάνει στο έσω αυτί (κοχλίας)
Ο αναβολέας πιέζει το ωοειδές παράθυρο, μεταδίδοντας δονήσεις στον κοχλία, ένα σπειροειδές όργανο γεμάτο υγρό.
Μέσα στον κοχλία βρίσκεται το όργανο του Corti, το οποίο περιέχει ειδικά κύτταρα, γνωστά ως τριχωτά κύτταρα (stereocilia). Αυτά τα κύτταρα ανιχνεύουν διαφορετικές συχνότητες ήχου και μετατρέπουν τις μηχανικές δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα.
Ο άνθρωπος γεννιέται με περίπου 16.000 τέτοια κύτταρα. Αν καταστραφούν κάτι που μπορεί να συμβεί από έκθεση σε δυνατούς ήχους δεν αναγεννώνται, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής.
Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα σήματα
Τα ηλεκτρικά σήματα από τον κοχλία μεταφέρονται μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο, συγκεκριμένα:
- Θάλαμος
- Κροταφικός λοβός
- Ακουστικός φλοιός
Αυτές οι περιοχές σχηματίζουν τα λεγόμενα ακουστικά μονοπάτια και είναι υπεύθυνες για την ερμηνεία του ήχου: αναγνώριση ομιλίας, μουσικής, ήχων περιβάλλοντος, καθώς και εντοπισμός της κατεύθυνσης από όπου προέρχεται ο ήχος.
Η ακουστική επεξεργασία είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, και πολλά ερωτήματα – όπως η προέλευση
Η ακοή είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύπλοκη διαδικασία. Από την εξωτερική συλλογή του ήχου έως την αποκωδικοποίησή του από τον εγκέφαλο, κάθε στάδιο είναι κρίσιμο για την ομαλή ακοή.
Η κατανόηση του πώς ακούμε μάς βοηθά να αναγνωρίζουμε νωρίς τις ενδείξεις απώλειας και να δρούμε άμεσα – είτε πρόκειται για πρόληψη, είτε για αποκατάσταση με ακουστικά βαρηκοΐας τελευταίας τεχνολογίας, όπως αυτά που διαθέτουμε στα Συστήματα Ακοής.