Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το κερί στο αυτί .

Από όλες τις ουσίες που αποβάλλει το σώμα μας, το κερί των αυτιών πρέπει να είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις. Για ποιο λόγο θα μπορούσαν τα αυτιά μας να παράγουν αυτή την κηρώδη ουσία; Μπορεί ακόμα να μην είναι κατανοητές όλες οι ιδιότητές του, αλλά κάτι που είναι σίγουρο είναι η προστατευτική του φύση.

Τι είναι το κερί των αυτιών;

Το κερί του αυτιού, είναι μια φυσική κολλώδης ουσία στο αυτί και εμπεριέχει λάδι που παράγει το σώμα και ιδρώτα αναμεμειγμένα με βρωμιά και νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Γιατί οι άνθρωποι έχουν κερί στα αυτιά;

Το κερί του αυτιού μπορεί να είναι χρήσιμο. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάτι τόσο αντιαισθητικό μπορεί να είναι τόσο σημαντικό για την καλή υγεία των αυτιών, ωστόσο το ότι είναι κολλώδες και δύσοσμο είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο μια φυσιολογική ποσότητα κεριού στο αυτί είναι ευεργετική.  Οι ιδιότητες που κάνουν το κερί χρήσιμο για το αυτί είναι :

Το κερί του αυτιού είναι ένας φυσικός φραγμός που εμποδίζει τη βρωμιά και τα βακτήρια να εισέλθουν στα ενδότερα μέρη των αυτιών σας. Επειδή είναι κολλώδες, συλλέγει μικροσκοπικά υπολείμματα που βρίσκουν το δρόμο τους στο κανάλι του αυτιού σας. Χωρίς αυτό το αμυντικό φράγμα, το εσωτερικό του αυτιού σας θα κινδύνευε.

Λειτουργεί ως ενυδατικό και προστατευτικό επίχρισμα για τον ακουστικό σας πόρο. Χωρίς το κερί του αυτιού, το εξωτερικό σας αυτί μπορεί να έχει φαγούρα και ξηρότητα, γεγονός που το θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να ερεθιστεί και να μολυνθεί.

Λειτουργεί ως απωθητικό των εντόμων. Η μυρωδιά του κεριού του αυτιού κρατάει τα έντομα μακριά, ενώ η κολλώδης υφή του παγιδεύει εκείνα που κατά λάθος τολμούν να μπουν στο εσωτερικό του. (Ναι, τα έντομα και πολλά άλλα πράγματα μπορούν να κολλήσουν μέσα στο αυτί σας).

Γιατί δεν είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των αυτιών σας ;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά σας, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως μπατονέτες. Αλλά αυτό είναι σχεδόν πάντα περιττό και μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά καλό. Ένα υπερβολικά καθαρό αυτί μπορεί να είναι ένα ανθυγιεινό αυτί. Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να καθαρίσει το αυτί του εισάγοντας ένα δάχτυλο ή ένα μικρό αντικείμενο μέσα στο αυτί του, κινδυνεύει να σφηνώσει το κερί του αυτιού πίσω στο δέρμα, όπου μπορεί να σκληρύνει και να γίνει προβληματικό, επηρεάζοντας ακόμη και την ακοή σας.

Ακουστικά βαρηκοΐας και κερί στο αυτί

Τα επαγγελματικά προσαρμοσμένα ακουστικά βαρηκοΐας συνοδεύονται από προστατευτικά κεριού ( φίλτρα ) για να μην συσσωρεύεται κερί στη συσκευή σας. Πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά, συνήθως μηνιαίως.

Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα ακουστικά σας καθημερινά. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα επαγγελματικό σετ με εργαλεία που ειδικά για τα ακουστικά σας βοηθήματα και όχι αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι. Τα περισσότερα κιτ συνοδεύονται από ένα βουρτσάκι ή ένα συρμάτινο βρόχο για την αφαίρεση του κεριού και των υπολειμμάτων.

Υποψιάζεστε ότι το κερί στο αυτί δημιουργεί προβλήματα;

Παρόλο που το κερί του αυτιού έχει τα πλεονεκτήματά του, μπορεί να εμφανιστούν αποφράξεις, ιδίως αν έχετε την τάση να έχετε ξηρό, σκληρό κερί στο αυτί. Εάν έχετε μια αίσθηση βουλωμένου αυτιού και υποψιάζεστε ότι ο ένοχος είναι το κερί του αυτιού:

Μην καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα, ή οποιοδήποτε αιχμηρό εργαλείο σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε μόνοι σας το κερί. Αυτό μπορεί να σπρώξει το κερί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο όπου δεν μπορεί να αποκολληθεί με φυσικό τρόπο ή μπορεί ακόμη και να τρυπήσετε το τύμπανο του αυτιού σας.

Μην προσπαθήσετε να κάνετε τη μέθοδο με το κερί στο αυτί. Εκτός του ότι δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη, το κερί στο αυτί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, απόφραξη από κερί, διάτρηση τυμπάνου και σοβαρούς τραυματισμούς. Αντ’ αυτού, ακολουθήστε τους γενικούς κανόνες για να διατηρείτε τα αυτιά σας καθαρά και επισκεφθείτε ένα ΩΡΛ και εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικού καθαρισμού των αυτιών .

Το κερί των αυτιών σας λέει πολλά για εσάς

Παρόλο που τα αυτιά των περισσότερων ανθρώπων παράγουν κερί στο αυτί, η σύνθεσή του διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την εθνικότητα, το περιβάλλον, την ηλικία και τη διατροφή του.

Δύο τύποι κεριού των αυτιών

Υπάρχουν δύο πρωταρχικοί τύποι κεριού των αυτιών – το υγρό και το ξηρό:

Το υγρό κεραμίδι χρώματος κερί είναι πιο συνηθισμένο στους Καυκάσιους και τους Αφρικανούς

Το ξηρό κεραμιδί χρώματος κερί είναι πιο συχνό στους ιθαγενείς Αμερικανούς και τους Ασιάτες

Ακόμη και το χρώμα του κεριού στο αυτί σας μπορεί να λέει πολλά για εσάς:

Το σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα του κεριού του αυτιού είναι συνήθως παλαιότερο, οπότε το χρώμα του προέρχεται από τη βρωμιά και τα βακτήρια που έχει παγιδεύσει. Οι ενήλικες τείνουν να έχουν πιο σκούρο, σκληρότερο κερί στο αυτί.

Το σκούρο καφέ κερί του αυτιού που έχει κόκκινη απόχρωση μπορεί να σηματοδοτεί τραυματισμό από αιμορραγία.

Το ανοιχτό καφέ, πορτοκαλί ή κίτρινο κερί του αυτιού είναι υγιές και φυσιολογικό. Τα παιδιά τείνουν να έχουν πιο μαλακό, ανοιχτόχρωμο κερί στο αυτί.

Το λευκό, λεπιοειδές κερί του αυτιού υποδεικνύει ότι σας λείπει μια χημική ουσία που παράγει οσμή του σώματος.

Διαβήτης και κερί των αυτιών

Είναι ενδιαφέρον ότι το pH του κεριού του αυτιού σε άτομα με διαβήτη τείνει να είναι λιγότερο όξινο, σύμφωνα με τις πρακτικές οδηγίες που δημοσιεύονται από την Αμερικανική Ένωση Οικογενειακών Ιατρών. Αυτό το καθιστά λιγότερο προστατευτικό έναντι των μικροβίων, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα αυτιά τους επειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων του αυτιού.

Όσο περισσότερο κερί αφαιρείτε, τόσο περισσότερο θα παράγει ο οργανισμός σας

Όταν συνηθίζετε να αφαιρείτε το κερί των αυτιών, αυτό στέλνει ένα μήνυμα στο σώμα σας να παράγει περισσότερο, δημιουργώντας μια περίσσεια η οποία μπορεί να επηρεάσει την ακοή, να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη λοιμώξεων του αυτιού και άλλων επιπλοκών.

Το άγχος και ο φόβος μπορούν επίσης να επιταχύνουν την παραγωγή κεριού στο αυτί. Άλλοι που έχουν την τάση να παράγουν πολύ κερί στο αυτί περιλαμβάνουν εκείνους με πολλές τρίχες στους ακουστικούς τους πόρους, εκείνους που πάσχουν από χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού, εκείνους που έχουν ανώμαλα διαμορφωμένους ακουστικούς πόρους ή οστεώματα, δηλαδή επιπλέον οστικό ιστό και εκείνους που είναι ηλικιωμένοι, ή έχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις .

Πώς να καθαρίζετε τα αυτιά σας

Τα αυτιά μας έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα διατηρήσετε καθαρά και απαλλαγμένα από περιττά υπολείμματα:

Πλύνετε τα αυτιά σας χρησιμοποιώντας ένα ζεστό . Το να αφήνετε ζεστό νερό από το καθημερινό σας ντουζ να τρέχει πάνω (αλλά όχι μέσα) στα αυτιά σας κάθε τόσο ,είναι πιθανότατα αρκετό για να μαλακώσει και να χαλαρώσει το περιττό κερί των αυτιών.

Εάν φοράτε ακουστικά βαρηκοΐας, βεβαιωθείτε ότι τα καθαρίζετε σωστά.

Εάν είστε άνω των 60 ετών, να αξιολογείτε την ακοή σας σε τακτά χρονικά διαστήματα από έναν επαγγελματία ακοοπροθετιστή εφόσον διαθέτετε ακουστικό βαρηκοΐας ή ΩΡΛ . Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν οι θεραπείες που εφαρμόζετε στο σπίτι δεν βοηθούν ή εάν παρουσιάσετε ξαφνική απώλεια ακοής, πόνο ή αιμορραγία.