Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Γιατί πονάει το αυτί μου;

Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο στο να νιώθετε πόνο στο αυτί σας, ή και στα δύο αυτιά. Ιατρικά γνωστός ως “ωταλγία”, ο πόνος στο αυτί μπορεί να είναι παροδικός ή μακροχρόνιος, και επειδή μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, οι τακτικές αντιμετώπισης ποικίλλουν.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι βιώνουν πόνο στο αυτί , ενώ θα ασχοληθούμε και με το γιατί τα παιδιά είναι τόσο επιρρεπή στις μολύνσεις του αυτιού, ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν και πολλά άλλα.

Ο πόνος στο αυτί χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Πρωτογενής πόνος που προκαλείται από πρόβλημα στο ίδιο το αυτί.

Δευτερογενής πόνος που γίνεται αισθητός στο αυτί σας, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην πραγματικότητα σε άλλο σημείο του σώματός σας .

Όταν το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στο αυτί σας, η εξέταση του αυτιού θα δείχνει εμφανείς ανατομικές αλλαγές, όπως ένα πρησμένο τύμπανο.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την εμφάνιση πόνου στο αυτί, και στις δύο κατηγορίες:

1. Νόσος του κολυμβητή

Το Νόσος του κολυμβητή, ιατρικά γνωστό ως εξωτερική ωτίτιδα, είναι μια “λοίμωξη των ιστών του ακουστικού πόρου”.

Μια ένδειξη ότι μπορεί να είναι αυτό που αντιμετωπίζετε: Θα αισθάνεστε έναν ελαφρύ πόνο όταν πιέζετε τον ακουστικό πόρο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο ή πύον που αποστραγγίζεται από τον ακουστικό πόρο. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε φαγούρα στο αυτί.

Επιλογές θεραπείας για την εξωτερική ωτίτιδα: Συνήθως, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει σταγόνες για το αυτί του κολυμβητή. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το αυτί σας στεγνό. Εάν η λοίμωξη είναι επώδυνη, μπορείτε να πάρετε αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.

2. Λοίμωξη του μέσου ωτός

Μια λοίμωξη του μέσου ωτός καθώς και μέση ωτίτιδα- είναι η άλλη κύρια αιτία πόνου στο αυτί. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, κρυολόγημα ή λοίμωξη των ιγμορείων.

Η πλειονότητα -75% των παιδιών έχουν λοίμωξη του αυτιού μέχρι την ηλικία των 3 ετών, και ενώ οι ενήλικες μπορούν επίσης να πάθουν λοίμωξη του μέσου αυτιού, δεν είναι τόσο συχνή, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM).

Αυτός ο τύπος λοίμωξης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μαζί με απώλεια ακοής και αποστράγγιση υγρού από το αυτί -στα παιδιά, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φασαρία, απώλεια όρεξης, πυρετό και δυσκολία στον ύπνο.

Θεραπευτικές επιλογές για τη μέση ωτίτιδα: Ενώ η θεραπεία είναι σημαντική για τις λοιμώξεις του αυτιού, τα αντιβιοτικά δεν είναι η πρώτη κίνηση των παιδίατρων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών. Αντ’ αυτού, οι γιατροί μπορεί να επιλέξουν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη ενός παιδιού με παυσίπονα που δεν κυκλοφορούν στο φαρμακείο ή ωτοασπίδες για αρκετές ημέρες πριν γράψουν ένα σενάριο για αντιβιοτικά.

3. Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας

Η ευσταχιανή σάλπιγγα συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης, εξισορροπώντας την πίεση στο αυτί. Εάν κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του σωλήνα -όπως πρήξιμο από αλλεργίες- μπορεί να προκληθεί πόνος.

Αν υπάρχει σημαντικό πρήξιμο, π.χ. όταν κρυολογήσετε ή όταν έχετε λοίμωξη των ιγμορείων ή αν έχετε απλώς σοβαρές αλλεργίες, προκαλείται φλεγμονή της επένδυσης της ευσταχιανής σάλπιγγας – το τελικό αποτέλεσμα είναι η αδυναμία εξισορρόπησης της πίεσης, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη.

Επιλογές θεραπείας για τη δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας: Υπάρχουν διάφορες αιτίες δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας και η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα. Μερικές φορές οι ίδιες θεραπείες που βοηθούν στο βαροτραύμα (βλ. παρακάτω), όπως το χασμουρητό ή το μάσημα, μπορούν να διευκολύνουν τα συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

4. Βαροτραύμα

Μήπως τα αυτιά σας αισθάνονται εξαιρετικά βουλωμένα; Μπορεί να έχετε βαροτραύμα, το οποίο συμβαίνει όταν η πίεση μέσα στο τύμπανο και έξω από αυτό είναι δυσανάλογη. Δραστηριότητες που οδηγούν σε απότομες μεταβολές της πίεσης -όπως η απογείωση με αεροπλάνο ή η κατάδυση σχετίζονται με αυτό.

Και, όταν είστε μπουκωμένοι από ένα κρυολόγημα ή αλλεργίες, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την πίεση.

Πώς να μειώσετε το βαροτραύμα: Εάν τα προβλήματα που σχετίζονται με την πίεση εμφανίζονται λόγω κρυολογήματος ή αλλεργιών, δοκιμάστε αποσυμφορητικά. Εάν συμβαίνει πάντα όταν πετάτε, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάρετε Sudafed (ψευδοεφεδρίνη) ή ένα μη συνταγογραφούμενο αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι πριν από την πτήση. Άλλες εύκολες τακτικές περιλαμβάνουν το μάσημα τσίχλας ή το χασμουρητό.

Το πιο σημαντικό: Όταν πετάτε, μην κοιμάστε όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται, καθώς έχετε τη μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης τη στιγμή που το αεροπλάνο κατεβαίνει. Τότε λοιπόν είναι που θα πρέπει να είστε ξύπνιοι, να χασμουριέστε ή να μασάτε τσίχλα καθώς προσγειώνεται το αεροπλάνο για να διατηρήσετε την πίεση σε σταθερά επίπεδα.

Σημειώστε ότι μια πάθηση που επηρεάζει το αυτί -η νόσος του Μενιέρε προκαλεί επίσης βουλωμένη ακοή, η οποία συνοδεύεται από απώλεια ακοής, βουητό στα αυτιά και ζάλη. Είναι μία από τις διάφορες παθήσεις που προκαλούν την αίσθηση ότι έχετε φραγμένα αυτιά.

5. Ρήξη τυμπάνου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια λοίμωξη του αυτιού ή ένα βαροτραύμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη του τυμπάνου.Ο εξαιρετικά δυνατός θόρυβος και οι τραυματισμοί του αυτιού μπορούν επίσης να διαπεράσουν το τύμπανο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες; Η εισαγωγή μιας μπατονέτας στο αυτί σας ή ενός παρόμοιου αντικειμένου, σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού.

Μαζί με τον πόνο στο αυτί, ένα διάτρητο τύμπανο προκαλεί απώλεια ακοής, εμβοές, ζάλη και μερικές φορές ναυτία. Τα καλά νέα; Τα κατεστραμμένα τύμπανα του αυτιού συνήθως επουλώνονται χωρίς περιστατικά.

6. Κάτι έχει κολλήσει στο αυτί

Μπατονέτες, βαμβάκι, εξαρτήματα ακουστικών βαρηκοΐας είναι κάποια από τα αντικείμενα που συνήθως παγιδεύονται και κολλάνε στα αυτιά και μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο αυτί. Πόνος που οφείλεται σε προβλήματα άλλου μέρους του σώματος (δευτερογενής ωταλγία).

Κροταφογναθική δυσλειτουργία Μπορείτε να αισθανθείτε την κροταφογναθική άρθρωση αν πιέσετε μπροστά από το αυτί σας ενώ ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας. Κάποια άτομα-ιδίως αυτά που κάνουν συχνά τρίξιμο στα δόντια,- παρουσιάζουν ευαισθησία και εμφανίζουν πόνο στο αυτί.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτής της “παραπεμπόμενης” δευτερεύουσας κατηγορίας του πόνου στο αυτί – ο πόνος δεν οφείλεται σε πρόβλημα στο αυτί, αλλά σε πρόβλημα αλλού σημείου του σώματος. Όταν έχετε φλεγμονή της άρθρωσης της γνάθου, όλοι αυτοί οι μύες που κινούν τη γνάθο, είναι επίσης τυλιγμένοι γύρω από την ευσταχιανή σάλπιγγα, οπότε μπορεί να έχετε πληρότητα στο αυτί και πόνο στο αυτί, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από κάτι που δεν είναι στο αυτί σας.

Φλεγμονή και αρθρίτιδα

Εάν έχετε αρθρίτιδα που επηρεάζει τον αυχένα,-ή αν ένα νεύρο εκεί επηρεαστεί- μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο αυτί. Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον πόνο στο αυτί: μια αμυγδαλεκτομή. Αυτό οφείλεται σε φλεγμονή που ακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση, μαζί με τον αναφερόμενο πόνο από τα νεύρα που εκτείνονται από το πίσω μέρος του λαιμού προς τα αυτιά.

Άλλες κοινές δευτερογενείς αιτίες του πόνου στο αυτί

  1. Κάτι που έχει κολλήσει στο αυτί σας
  2. Λοίμωξη του εσωτερικού αυτιού (ή αλλιώς εσωτερική ωτίτιδα)
  3. πονόλαιμος και λοιμώξεις των ιγμορείων
  4. Οδοντιατρικά προβλήματα
  5. ΓΟΠΝ ή παλινδρόμηση οξέων
  6. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Γιατί οι ωταλγίες είναι τόσο συχνές στα παιδιά;

Μέρος του λόγου που τα παιδιά έχουν περισσότερα προβλήματα με τα αυτιά τους σε επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και επίσης κάποια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι επειδή η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη.

Για τα παιδιά, ο τρόπος με τον οποίο η σωλήνα έχει γωνία καθιστά πιο πιθανό να αναπτύξουν ωτίτιδα και να έχουν υγρό στο χώρο του μέσου ωτός τους μετά από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Τα καλά νέα: Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ξεπερνούν αυτή την τάση, καθώς η γωνία των ευσταχιανών σωλήνων τους μετατοπίζεται.

Υπάρχει και ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ωτίτιδες. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμη και δεν είναι τόσο καλά εξοπλισμένο για να αποκρούσει τη μόλυνση.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν πρέπει να βλάπτουν εάν αισθάνεστε πόνο ή ερεθισμό από τα ακουστικά σας βαρηκοΐας, απευθυνθείτε στον Ακοοπροθετιστής σας για βοήθεια.

Όταν εφαρμόζουν σωστά, τα ακουστικά βαρηκοΐας πρέπει να δίνουν άνεση και να μην προκαλούν πόνους στο αυτί. Εάν αισθάνεστε πόνο ή ερεθισμό από τα ακουστικά βαρηκοΐας σας, επισκεφθείτε τον πάροχο ακοής σας για βοήθεια.