Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Η Τραυματική Εγκεφαλική Βλάβη περιλαμβάνει απώλεια ακοής ή εμβοές

Έχετε διαγνωστεί με τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI) ή διάσειση; Θυμηθείτε ότι μπορεί να επηρεάσουν τα αυτιά και να προκαλέσουν βουητό , ζάλη και απώλεια ακοής.

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει TBI, αλλά είναι πιο πιθανό να είναι σοβαρά σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω έχουν τον υψηλότερο αριθμό και τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών που σχετίζονται με TBI.

Ο πρώτος στόχος για τους γιατρούς μετά από μια TBI είναι να σταθεροποιήσουν τον ασθενή. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι ο ασθενής να αναφέρει σημεία και συμπτώματα ακουστικών διαταραχών ή τα μέλη της οικογένειας να αρχίσουν να παρατηρούν τα σημάδια

Μερικές φορές τα προβλήματα εντοπίζονται πολύ αργότερα. Εάν έχετε στο ιστορικό σας TBI, ακόμη και ήπια, φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον πάροχο ακοής σας. Η απώλεια ακοής και άλλα ακουστικά προβλήματα μπορεί να έχουν διαφύγει ή να έχουν διαγνωστεί λανθασμένα. 

Τι είναι η τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI);

Ο ιατρικός ορισμός της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης είναι ένα τραύμα στο κεφάλι που επηρεάζει προσωρινά τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι πτώσεις προκαλούν σχεδόν το ήμισυ αυτώ των περιστατικών, ακολουθούμενες από τα τροχαία ατυχήματα και τις επιθέσεις. Κάθε χτύπημα ή τράνταγμα που κάνει το κεφάλι μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα.

Σημειώστε ότι το χτύπημα δεν είναι απαραίτητο να είναι απευθείας στο κεφάλι σας- για παράδειγμα, αν βρεθείτε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και γλιστρήσετε βίαια προς τα εμπρός, μπορεί να έχετε TBI, ακόμη και αν το κεφάλι σας δεν χτυπήσει σε τίποτα. Επίσης, ο εγκέφαλός σας μπορεί να τραυματιστεί ακόμη και αν δεν χάσατε τις αισθήσεις σας.

Οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν τη λέξη “διάσειση” αντί για εγκεφαλική βλάβη, ιδίως όταν μιλούν στους γονείς, επειδή είναι λιγότερο ανησυχητική. Αλλά η διάσειση εξακολουθεί να είναι μια TBI. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα νοσοκομεία υποθεραπεύουν τις TBI που θεωρούνται ήπιες. Σε μια μελέτη 395 ασθενών ηλικίας 14 ετών και άνω που προσήλθαν σε ένα αστικό νοσοκομείο με ήπια TBI, μεταξύ εκείνων που πληρούσαν τα συνήθη κριτήρια για να αποσταλούν στο σπίτι τους χωρίς παρακολούθηση, το 27% αποδείχθηκε ότι είχε μόνιμα γνωστικά προβλήματα και χρειάζονταν θεραπεία.

Ακουστικό τραύμα

Όταν η κρανιοεγκεφαλική κάκωση επηρεάζει κυρίως τα αυτιά (όπως ένα χτύπημα απευθείας στο αυτί ή μια έκρηξη θορύβου από κοντινή απόσταση), είναι γνωστή ως ακουστικό τραύμα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται συχνά λόγω δουλειάς συχνά σε τέτοιες καταστάσεις διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για αυτού του είδους τον τραυματισμό, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά εμβοών και απώλειας ακοής στην κοινότητα τους .

Ποιοι ακουστικοί τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν από ένα TBI;

Οι ακουστικοί τραυματισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. εμβοές (βουητό στα αυτιά)
  2. απώλεια ακοής
  3. ευαισθησία στον θόρυβο ή ενόχληση στην ένταση
  4. μειωμένη ανοχή για συγκεκριμένους ήχους
  5. προβλήματα ακουστικής επεξεργασίας (περνάτε το τεστ ακοής αλλά δυσκολεύεστε να κατανοήσετε την ομιλία)

Τα προβλήματα αιθουσαίου συστήματος (ισορροπίας) μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. ζάλη
  2. κρίσεις ιλίγγου
  3. προβλήματα ισορροπίας
  4. BPPV, ή καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης
  5. ναυτία λόγω κίνησης
  6. γενική αστάθεια
  7. εμβοές μετά από διάσειση ή εγκεφαλική βλάβη

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με TBI αναπτύσσουν εμβοές, γνωστές και ως κουδούνισμα στα αυτιά. Οι φανταστικοί ήχοι -οι οποίοι κυμαίνονται από σφύριγμα έως βουητό- είναι το πρώτο και πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα με την τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Οι εμβοές μπορεί να έχουν μεγάλο συναισθηματικό αντίκτυπο

Μεταξύ των συνταξιούχων στρατιωτικών, οι εμβοές είναι ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος που οι βετεράνοι υποβάλλουν αίτηση για αποζημίωση αναπηρίας λόγω υπηρεσίας.

Οι εμβοές μπορεί να είναι άμεση συνέπεια του τραυματισμού ή παρενέργεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που συνδέονται με μια TBI, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών SSRI (Prozac και άλλα), των συνηθισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά του πόνου (ασπιρίνη και άλλα) και των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών (Xanax, Klonopin και άλλα).

Οι περισσότεροι άνθρωποι με εμβοές έχουν επίσης απώλεια ακοής, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν. Τα υπερσύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να καλύπτουν τους φανταστικούς ήχους και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε συνδυασμό με γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία ή/και ηχοθεραπεία εμβοών.

  1. Οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα τριχωτά κύτταρα του κοχλία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άλλα οστικά σπασίματα, προκαλώντας εμβοές, ζάλη και απώλεια ακοής.
  2. Ένα κάταγμα οστού μπορεί να αποκόψει το ακουστικό νεύρο.
  3. Ένα TBI μπορεί να τραυματίσει τα τριχωτά κύτταρα μέσα στον κοχλία (τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση των ηχητικών κυμάτων).
  4. Μια TBI μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ακουστικές περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται την ομιλία ή τον ήχο.

Πώς αντιμετωπίζεται η απώλεια ακοής που σχετίζεται με TBI;

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα μετά από οποιοδήποτε είδος κρανιοεγκεφαλικού τραύματος, φροντίστε να ελέγξετε την ακοή σας ως μέρος της εξέτασης.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το σύμπτωμα και την αιτία του. Μια ρήξη τυμπάνου, για παράδειγμα, μπορεί να αναρρώσει μόνη της σε περίπου ένα μήνα. Τα κατεστραμμένα οστικά οστά μπορούν να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν χειρουργικά. Η ζάλη από το σύνδρομο Meniere μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, αλλά δεν θα μπορέσετε να αντιστρέψετε την απώλεια ακοής.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να είναι χρήσιμα για την ενίσχυση των υπόκωφων ήχων και τη μείωση των εμβοών. Ρωτήστε μας αν τα ακουστικά βαρηκοΐας με χαρακτηριστικά κάλυψης εμβοών, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για σας.

Φροντίστε να κάνετε μια ακουστική αξιολόγηση μετά από οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να έχει τραυματίσει τον εγκέφαλό σας και αναφέρετε το ιστορικό σας όταν μιλάτε σε έναν γιατρό για τυχόν τρέχοντα προβλήματα ακοής ή ισορροπίας.