Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Έχω απώλεια ακοής. Γιατί με τρομάζουν οι δυνατοί ήχοι;

Μια συνηθισμένη ερώτηση που λαμβάνουμε από αναγνώστες είναι, το πως γίνεται παρόλο που δεν ακούνε καλά, μερικές φορές να ενοχλούνται τόσο πολύ από τους δυνατούς ήχους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο ενοχλητικοί και επώδυνοι από ό,τι παλαιότερα. Πώς συμβαίνει αυτό;

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, δεν είναι ασυνήθιστο. Το φαινόμενο, είναι γνωστό ως ακουστική επεξεργασία. Μερικές φορές ονομάζεται επίσης ακουστική παραμόρφωση.

Γιατί κάποιοι ήχοι ακούγονται εξαιρετικά δυνατοί: Ακουστική επεξεργασία.

Όταν τα εύθραυστα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό των αυτιών μας αρχίζουν να υποβαθμίζονται, όπως συμβαίνει με την ηλικιακή απώλεια ακοής και άλλους τύπους νευροαισθητήριας απώλειας ακοής, δεν μπορούν πλέον να αντιδράσουν κανονικά στα ηχητικά κύματα. Αυτό είναι που προκαλεί την απώλεια ακοής.

Ωστόσο, τα κύτταρά μας δεν υποβαθμίζονται ομοιόμορφα – ορισμένα τριχωτά κύτταρα παραμένουν απολύτως λειτουργικά και μπορούν ακόμη να ανιχνεύουν τα ηχητικά κύματα. Μόλις η ένταση γίνει αρκετά δυνατή, είναι αυτά τα υγιή κύτταρα που ξαφνικά “επιστρατεύονται” στη θέση των κυττάρων που φθίνουν και ανταποκρίνονται γρήγορα και δυναμικά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο ήχος να μοιάζει πραγματικά ενοχλητικός και έντονος.

Μια συνηθισμένη εμπειρία όπου φαίνεται κάτι τέτοιο είναι όταν ένα άτομο με απώλεια ακοής δεν ανταποκρίνεται σε κάποιον που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του ενώ μιλάει σε κανονικά ή χαμηλά επίπεδα. Καθώς το άτομο μιλάει όλο και πιο δυνατά σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του, το άτομο με απώλεια ακοής ξαφνικά τον ακούει και αντιδρά δυναμικά σαν να πονάει, ίσως καλύπτοντας τα αυτιά του ή απαντώντας με “γιατί φωνάζεις!”.

Η υπερακουσία είναι παρόμοια αλλά όχι η ίδια.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο είναι η υπερακουσία ή η αυξημένη ευαισθησία στον ήχο. Ωστόσο, σε αντίθεση με την επεξεργασία ήχου, η υπερακουσία συνήθως γίνεται αντιληπτή ως επώδυνη και δεν συνδέεται με απώλεια ακοής. Τα παιδιά με αυτισμό και διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα σε ορισμένους ήχους, για παράδειγμα. Οι ενήλικες μπορεί επίσης να έχουν διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας.

Θεραπεία της απώλειας ακοής και της επεξεργασίας ήχου.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να υπομένετε καθώς μπορεί να είναι θεραπεύσιμο. Ωστόσο, μόνο ένας Ωρλ Ιατρός μπορεί να διαγνώσει τι ακριβώς προκαλεί σε ένα άτομο υπερβολική ευαισθησία στους ήχους, μέσω εξειδικευμένων δοκιμών.

Εάν έχετε απώλεια ακοής μ, ένα υψηλής ποιότητας ζευγάρι ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να συμπιέζει τους ήχους στη συγκεκριμένη περιοχή και τις συγκεκριμένες συχνότητες που τείνουν να σας ενοχλούν. Τα μοντέλα και οι ενισχυτές ακοής χαμηλότερης ποιότητας είναι απίθανο να βοηθήσουν πολύ, καθώς ζώνες συμπίεσης που μπορούν να ρυθμιστούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνολικά κακή ακοή ενώ κινδυνεύετε να προκαλέσετε σοβαρότερο πρόβλημα στην ακοή σας.

Λάβετε υπόψη σας ότι η δυσκολία στην επεξεργασία ήχου είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου – μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ασυνήθιστη ευαισθησία στον ήχο ακόμη και μετά τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, για παράδειγμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον Ακοοπροθετιστή σας ότι βρίσκετε ορισμένους ήχους πραγματικά επώδυνους, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με τη θεραπεία εμβοών.

Αν πραγματικά παλεύετε με το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε έναν ακοοπροθετιστή που ειδικεύεται σε πολύπλοκες περιπτώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι παλεύουν με την επεξεργασία ήχου στο ίδιο εύρος έντασης με τους ήχους ομιλίας, μια κατάσταση που χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα.

Αν ζείτε με απώλεια ακοής και ευαισθησία στον ήχο εδώ και χρόνια, μην περιμένετε άλλο: Η ανεπεξέργαστη απώλεια ακοής αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης και συνδέεται με την κατάθλιψη και τη γνωστική παρακμή. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αποκαταστήσουν την ποιότητα της ζωής σας με τρόπους που ίσως δεν έχετε καν συνειδητοποιήσει ότι είναι δυνατοί. Εάν είστε έτοιμοι να λάβετε βοήθεια για την απώλεια ακοής, είμαστε στη διάθεση σας , έτοιμοι να δώσουμε λύση στο πρόβλημά σας.