Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
οδήγηση και ακοή

Πόσο Βασίζεστε Στην Ακοή Σας Όταν Οδηγείτε;

 Πιθανώς περισσότερο από όσο γνωρίζετε. Παρόλο που η αίσθηση της όρασης είναι αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική όταν βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι, η ακοή, σας βοηθάει να ανιχνεύετε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, να ακούσετε την κόρνα ενός οδηγού, ή να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ανοικτό κάποιο από τα φλας του αυτοκινήτου σας. Ενώ η απώλεια ακοής  δεν επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά σας να οδηγείτε, ποτέ δεν βλάπτει να προετοιμαστείτε και να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις που αφορούν πρώτα τη δική σας ασφάλεια.

Η σωστή θεραπεία είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας, ειδικά αν έχετε αναπτύξει αισθητηριακή απώλεια ακοής, η οποία περιλαμβάνει απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Τα ακουστικά, όχι μόνο θα ενισχύουν τους σημαντικούς ήχους που ακούτε στο δρόμο, αλλά θα διατηρήσουν επιπλέον το ακουστικό σας σύστημα υγιές, έτσι ώστε ο εγκέφαλός σας να μην ξεχάσει πώς να ερμηνεύει άλλους ήχους στο περιβάλλον σας. Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας είναι «τεχνολογικά θαύματα», που έχουν σχεδιαστεί για την καλύτερη διάκριση μεταξύ θορύβου ομιλίας και θορύβου υποβάθρου.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κρατήσετε τους περισπασμούς στο ελάχιστο:

  • Διατηρήστε τα ακουστικά σας στην σωστή ρύθμιση, ώστε να μην σφυρίζουν, καθώς αυτό και μόνο είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλη απόσπαση της προσοχής, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητά σας. Επισκεφθείτε ειδικό σε τακτικά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, για ελέγχους και καθαρισμούς .Πείτε τους εάν αντιμετωπίζετε σφυρίγματα ή οποιαδήποτε άλλη ανησυχία σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες του ακουστικού σας είναι καινούργιες.  Εάν οι μπαταρίες σας αρχίσουν να υποδηλώνουν ότι είναι χαμηλές ενώ οδηγείτε, μην επιχειρήσετε να τις αλλάξετε ενώ το όχημα είναι σε κίνηση. Αντ’ αυτού, σταματήστε σε ένα ασφαλές μέρος και αλλάξτε τες.

Κατά την οδήγηση

  • Μειώστε την ένταση στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Ρυθμίστε την ένταση του ήχου πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, ώστε να μην χρειάζεται να παίζετε με τα χειριστήρια ενώ το όχημα κινείται.
  • Ζητήστε από τους συνεπιβάτες να κρατήσουν την συνομιλία ήσυχη και στο ελάχιστο ηχητικό επίπεδο. Παρόλο που είναι πάντα διασκεδαστικό να συμμετέχετε σε μία συζήτηση, στην περίπτωση όπου οδηγείτε, καλό θα ήταν η προσοχή σας να είναι πλήρως εστιασμένη στο δρόμο. Εάν έχετε πρόβλημα να ακούσετε τους άλλους ανθρώπους στο αυτοκίνητο, είτε ως οδηγός είτε ως επιβάτης, μιλήστε με τον ακουοπροθετιστή σας σχετικά με τις επιλογές τεχνολογίας που μπορεί να είναι διαθέσιμες και χρήσιμες για εσάς.
  • Κρατήστε το παράθυρο του αυτοκινήτου κλειστό για να ελαχιστοποιήσετε το θόρυβο του δρόμου. Τα σημερινά οχήματα κατασκευάζονται για να μειώσουν το θόρυβο του δρόμου, γεγονός που είναι καλό για όσους έχουν απώλεια ακοής. Όσο περισσότεροι τρόποι εμφανίζονται ώστε να μειώσετε τους θορύβους που αποσπούν την προσοχή σας, τόσο καλύτερα θα είστε ώστε να ακούσετε αυτά που χρειάζεστε.
  • Επικεντρωθείτε στην οδήγηση , που σημαίνει ότι όλα τα άλλα, όπως γραπτά μηνύματα, φαγητό,  μπορούν να περιμένουν μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας
  • Βάλτε το τηλέφωνο μακριά. Προτείνουμε να αποφεύγετε να μιλάτε στο τηλέφωνο κατά την οδήγηση, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε όλη την προσοχή σας στην δρόμο. Ωστόσο, αν πρέπει να έχετε μια τηλεφωνική συνομιλία, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Bluetooth για ανοιχτή ακρόαση, αν υπάρχει. 

Μην διστάσετε να επισκεφτείτε ένα από τα Ακουολογικά κέντρα μας για να ενημερωθείτε για τα ακουστικά βαρηκοΐας και ότι άλλες απορίες έχετε.