Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
σχέση της απώλειας ακοής με άλλες ασθένειες

Η Απώλεια Ακοής Συνδέεται Με Πολλαπλά Προβλήματα Υγείας

Η απώλεια ακοής είναι η τέταρτη κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινώσει μια σειρά από ψυχικές, σωματικές αλλά και κοινωνικές επιπλοκές. Η ικανότητα ακοής συνδέεται ολοκληρωτικά με την επικοινωνία και η απώλεια ακοής οδηγεί σε εμπόδια επικοινωνίας. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το άγχος και περιορίζει την ικανότητα οποιασδήποτε δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με γνωστική παρακμή και άνοια.

Μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών προσπάθησαν να ρίξουν περαιτέρω φως στη σχέση της απώλειας ακοής με άλλες ασθένειες, που αφορούν τους ηλικιωμένους. Εξετάστηκαν τρεις βασικοί τομείς και διαπιστώθηκε ότι η απώλεια ακοής είχε σαφή σχέση και με τους τρεις, ειδικά με την απώλεια μνήμης.

Για την έρευνα, χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, με βάση τον πληθυσμό περισσότερων από 220.000 νοικοκυριών. Από αυτό, στόχευσαν σε 137.723 ερωτηθέντες ηλικίας 65 ετών και άνω, χωρίς άνοια.

Από την έρευνα για τη σχέση της απώλειας ακοής με άλλες ασθένειες προέκυψε πως:

Περίπου το 9% των 137.723 ερωτηθέντων που εξετάστηκαν, είχαν αναφέρει απώλεια ακοής. Οι απαντήσεις τους έδειξαν επίσης ότι η κατάσταση αυξήθηκε με την πάροδο της ηλικίας. Οι ερευνητές προσάρμοσαν περαιτέρω την έρευνα τους, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Οι διαφορές όσον αφορά την απώλεια ακοής ήταν αρκετά ξεκάθαρες.

Η απώλεια ακοής έχει τεράστιο αντίκτυπο στους ηλικιωμένους με πολλούς τρόπους, σωματικά και ψυχικά, περιορίζοντας παράλληλα τις δραστηριότητες στη καθημερινότητά τους. Τρόποι αντιμετώπισης για κάτι τέτοιο, είναι η επένδυση σε ένα ακουστικό βαρηκοΐας και η κοινωνική υποστήριξη και παροχή βοήθειας από κοινότητες με τις ίδιες ανάγκες.