Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Γιατί έχουν φαγούρα τα αυτιά μου και τι μπορώ να κάνω γι' αυτό;

Οι αλλεργίες, το κερί των αυτιών, τα ακουστικά και άλλα ερεθίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε φαγούρα στα αυτιά.

Γιατί έχω φαγούρα στα αυτιά μου;

Τα αυτιά σας μπορεί να έχουν φαγούρα στο εξωτερικό μέρος τους (γνωστό ως πτερύγιο), ή βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού. Και τα δύο είναι επιβαρυντικά και ενοχλητικά προβλήματα. Η φαγούρα στα αυτιά σας πιθανότατα προκαλείται από μια ήπια περίπτωση δερματίτιδας, αλλά είναι καλύτερο να ρίξετε μια ματιά σε έναν γιατρό.

Ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας φαγουρίζουν τα αυτιά και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό:

1. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του αυτιού

Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για τη φαγούρα στα αυτιά είναι μια πάθηση που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ένας τύπος εξανθήματος που επηρεάζει τους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι παράγουν έλαιο. Μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής και στα φρύδια, καθώς και στα αυτιά. Μια ήπια περίπτωση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας προκαλεί απολέπιση του δέρματος, γνωστή ως πιτυρίδα.

Όταν η δερματίτιδα είναι σοβαρή, το δέρμα μπορεί επίσης να είναι κόκκινο και να έχει έντονη φαγούρα. Ο κίνδυνος εμφάνισης σμηγματορροϊκής δερματίτιδας αυξάνεται με την ηλικία.

2. Λοιμώξεις

Πολυάριθμα μικρόβια μπορούν να μολύνουν το εξωτερικό και το μέσο αυτί. Η φαγούρα στα αυτιά που είναι επίσης επώδυνη, και προκαλεί κοκκινίλες είναι μια ισχυρή ένδειξη μόλυνσης, ειδικά αν έχετε άλλα κοινά συμπτώματα όπως πυρετό. Ένας κοινός τύπος φαγούρας και επώδυνης λοίμωξης είναι η εξωτερική ωτίτιδα, πιο γνωστή ως “αυτί του κολυμβητή”. (Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κολυμπήσετε για να κολλήσετε μια λοίμωξη του εξωτερικού αυτιού. Το να ζείτε σε υγρό περιβάλλον σας θέτει σε κίνδυνο, για παράδειγμα).

3. Ερεθισμός από ακουστικά βαρηκοΐας, ακουστικά και Airpods

Τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα ακουστικά και τα Airpods μπορούν να δημιουργήσουν κνησμό και να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως η δερματίτιδα. Με τα ακουστικά βαρηκοΐας, για παράδειγμα, τα κελύφη ή το εκμαγείο μπορεί να τρίβονται στο δέρμα. Αποκλείουν επίσης το κανάλι του αυτιού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρασίας. Ωστόσο είναι πολύ σπάνιο κάποιος να είναι αλλεργικός σε κάποιο συστατικό του ακουστικού .

Εάν φοράτε συχνά Airpods ή ακουστικά, να έχετε υπόψη σας ότι η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του αυτιού, συμπεριλαμβανομένου του πρηξίματος και της φαγούρας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα ακάθαρτα ακουστικά μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση του εξωτερικού αυτιού.

Εάν οι συσκευές ακοής σας προκαλούν φαγούρα στα αυτιά σας, μιλήστε με έναν Ακοοπροθετιστή. Αυτός θα εξετάσει την εφαρμογή για να βεβαιωθεί ότι οι συσκευές σας είναι σωστά τοποθετημένες. Εάν το δέρμα στα αυτιά σας είναι ξηρό, μπορεί να σας συστήσει τη χρήση ενός προϊόντος το οποίο θα σας ανακουφίσει , και θα κάνει τις συσκευές ακοής ευκολότερες στην τοποθέτηση και πιο άνετες στη χρήση τους.

Φροντίστε επίσης να καθαρίζετε τακτικά τα ακουστικά σας και τις συσκευές ακοής σας. Ζητήστε καθοδήγηση από τον Ακοοπροθετιστή σας εάν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο καθαρισμού των ακουστικών βαρηκοΐας.

4. Απόφραξη αυτιού λόγω κεριού

Το κερί του αυτιού είναι φυσιολογικό και υγιές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ενοχλητικό, οδηγώντας σε αίσθηση φαγούρας. Ένας μεγάλος λόγος για το μπλοκάρισμα των αυτιών από κερί είναι ο υπερβολικός καθαρισμός. Τα αυτιά είναι αυτοκαθαριζόμενα και αυτοπροστατευόμενα. Το κερί είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της προστασίας. Κάθε φορά που βάζετε κάτι στο αυτί σας, μπορεί να αφαιρέσετε λίγο από το κερί του αυτιού αλλά και να σπρώξετε το υπόλοιπο κερί πίσω στο αυτί.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενσφήνωση και χρόνια φαγούρα στα αυτιά.

5. Δερματίτιδα εξ επαφής

Η επαφή με κοινά ερεθιστικά, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οινόπνευμα, το νερό, οι σταγόνες για τα αυτιά (συνταγογραφούμενες και μη συνταγογραφούμενες) ή ο υπερβολικός καθαρισμός των αυτιών μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και φαγούρα στα αυτιά. Ορισμένα προϊόντα για το δέρμα και τα μαλλιά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ορισμένα μέταλλα στα κοσμήματα, ιδίως με το νικέλιο.

6. Τροφικές και εποχιακές αλλεργίες

Ναι, τα τρόφιμα, το δέρμα και οι εποχικές αλλεργίες της άνοιξης και του φθινοπώρου μπορούν να επηρεάσουν τα αυτιά, οδηγώντας στο γνωστό αίσθημα φαγούρας.

7. Δερματικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος και της ψωρίασης)

Αυτές οι δερματικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα μέσα στον ακουστικό πόρο, ακόμη και βαθιά μέσα, κοντά στο τύμπανο του αυτιού. Το έκζεμα είναι η ονομασία για μια ομάδα παθήσεων που προκαλούν κηλίδες του δέρματος που γίνονται κόκκινες, και προκαλούν φαγούρα και φλεγμονή. Η ψωρίαση, μια χρόνια, αυτοάνοση ασθένεια χαρακτηρίζεται από ένα κόκκινο, εξάνθημα στο δέρμα που επίσης προκαλεί φαγούρα. Και οι δύο αυτές παθήσεις μπορεί να είναι δια βίου, αλλά είναι θεραπεύσιμες.

Σπάνιες αιτίες φαγούρας στα αυτιά

Διαβήτης

Ορισμένες συστηματικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης, κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές σε μολύνσεις των αυτιών και σε φαγούρα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης καθιστά το κερί των αυτιών λιγότερο όξινο, γεγονός που καθιστά το δέρμα στα αυτιά πιο ευάλωτο σε μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό για θεραπεία, καθώς το ξέπλυμα των αυτιών με νερό ή άλλα υγρά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. (Η απώλεια ακοής είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη).

Ηπατική νόσος

Ορισμένες ηπατικές παθήσεις που εμποδίζουν τη χολή, όπως η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα και η χολόσταση, μπορεί να κάνουν το δέρμα να έχει έντονη φαγούρα, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στα αυτιά

Εάν νιώθετε πόνο στο αυτί ή είναι αισθητή η φλεγμονή, μην περιμένετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Αυτά είναι ενδείξεις λοίμωξης ή άλλου σοβαρού προβλήματος και η σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική.

Είτε το πρόβλημα είναι σοβαρό είτε ήπιο, μην βάζετε τίποτα στα αυτιά σας. Αν και είναι δελεαστικό να εισάγετε κάτι στον ακουστικό σας πόρο για να ξύσετε τη φαγούρα, αυτό ακριβώς δεν πρέπει να κάνετε. Όχι μόνο κινδυνεύετε να καταστρέψετε το τύμπανο του αυτιού και να ξύσετε το ευαίσθητο δέρμα του εσωτερικού αυτιού, αλλά αυξάνετε και την ανάγκη σας για φαγούρα.

Όσο περισσότερο ξύνεστε, τόσο περισσότερο θα έχετε φαγούρα.

Το ίδιο ισχύει και όταν βάζετε νερό ή άλλα τυχαία υγρά στο αυτί σας. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα. Αν έχετε πιτυρίδα, δοκιμάστε να αλλάξετε σε ένα σαμπουάν για την πιτυρίδα. Εάν η φαγούρα σας αναζωπυρώνεται μαζί με εποχιακές αλλεργίες, δοκιμάστε να πάρετε ένα αντιισταμινικό. Για να ανακουφιστείτε από την ξηρότητα που σχετίζεται με τον υπερβολικό καθαρισμό των αυτιών ή την απόφραξη του κεριού των αυτιών, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν καθαρισμού που θα σας προτείνει ο ΩΡΛ σας.

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να συζητήσει τα συμπτώματά σας, να εξετάσει το δέρμα σας και να καθορίσει τη σωστή διάγνωση για να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας. Εάν έχετε μια περίπλοκη περίπτωση, μπορεί να παραπεμφθείτε σε δερματολόγο ή σε ωτορινολαρυγγολόγο.

Μπορείτε να προλάβετε τη φαγούρα στα αυτιά;

Ο υπερβολικός καθαρισμός των αυτιών συχνά προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μολύνουν κατά λάθος τα αυτιά τους είναι το πολύ δυνατό ξύσιμο ή ο πολύ σκληρός καθαρισμός, το σπάσιμο του δέρματος με ένα ακάθαρτο αντικείμενο, ιδίως με νύχια, μπατονέτες, τσιμπιδάκια, ή κεριά αυτιών. Να είστε ευγενικοί με το δέρμα σας! Τα αυτιά είναι στην πραγματικότητα αυτοκαθαριζόμενα και δεν χρειάζονται βοήθεια

Πλύνετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε ακουστικά βαρηκοΐας ή παρόμοιες συσκευές και αποφύγετε να μπουν σαμπουάν και σαπούνια στο αυτί.

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα αυτιά σας

Είναι απλό: Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο εκτός από την κανονική υγιεινή. Το να κάνετε τακτικά ντους και να αφήνετε το ζεστό νερό και το σαμπουάν να τρέχουν κάθε φορά πάνω από τα αυτιά σας είναι μάλλον αρκετό για να μαλακώσει και να χαλαρώσει το περιττό κερί των αυτιών. Στεγνώστε τα αυτιά σας μετά το ντους. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση μιας μπατονέτας

Γιατί το δέρμα στα αυτιά μας είναι τόσο ευαίσθητο;

Το περιβάλλον στο εσωτερικό του αυτιού σας είναι μοναδικό και αντιμετωπίζει κάποιες “ειδικές προκλήσεις”,”

“Λόγω της ζεστασιάς και της υγρασίας, ο ακουστικός πόρος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια. Για την προστασία από αυτό, το δέρμα του ακουστικού πόρου διαθέτει εξειδικευμένους λιπογόνους αδένες , οι οποίοι εκκρίνουν κερί για το αυτί. Όπως και η μύτη, ο ακουστικός πόρος αναπτύσσει επίσης μικρές τρίχες που βοηθούν στην αποτροπή της εισόδου υπολειμμάτων στο αυτί”.

Τα αυτιά δεν μπορούν να ιδρώσουν

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του δέρματος του εσωτερικού αυτιού είναι ότι δεν περιέχει έκκεντρους ιδρωτοποιούς αδένες, το είδος που χρησιμοποιεί το υπόλοιπο σώμα μας για να εκκρίνει ιδρώτα όταν είμαστε ζεστοί ή αγχωμένοι. Αυτό, μαζί με την κηρώδη φύση του , βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης υγρασίας στο κανάλι.

Μην αφήνετε τα φαγούρα στα αυτιά να σας εμποδίζουν να φοράτε τα ακουστικά σας βοηθήματα

Η φαγούρα στα αυτιά μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά δεν πρέπει να σας εμποδίζει από το να φοράτε τα ακουστικά σας όπως προβλέπεται.

Αν τα ακουστικά σας προκαλούν προβλήματα ή αν δεν ακούτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό ακοοπροθετιστή.