Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Τo κρυφό κόστος της απώλειας ακοής

Τo κρυφό κόστος της απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία συνοδεύεται από πλήθος αρνητικών επιπτώσεων . Από κατάθλιψη και επιδείνωση των οικογενειακών ή προσωπικών σας σχέσεων , έως και χαμηλή ποιότητα ζωής , η απώλεια ακοής δημιουργεί ένα ευρύ δίχτυ προβλημάτων και δυσκολιών. Νέες μελέτες έρχονται να εντάξουν σε αυτά τα προβλήματα και το οικονομικό, μιας και από ότι φαίνεται άτομα με απώλεια ακοής αποκτούν υψηλότερα ιατρικά έξοδα.

Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Νότιας Καρολίνας για να εξακριβωθεί το κρυφό κόστος της απώλειας ακοής, εξέτασε τη συσχέτιση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ της απώλεια ακοής και τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Η μελέτη συνέκρινε το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για μία μεγάλη ομάδα από 55 έως 64 ετών, με ή και χωρίς απώλεια ακοής. Εκτός από την ίδια ηλικιακή ομάδα, τα άτομα ήταν παρόμοια όσον αφορά την παρουσία χρόνιων παθήσεων υγείας. Ο τύπος της ασφαλιστικής κάλυψης ήταν επίσης παρόμοιος, καθώς όλα τα άτομα είχαν ιδιωτική ασφάλεια υγείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα της υγειονομικής περίθαλψης όπως το κόστος περίθαλψης των ασθενών, τις φαρμακευτικές συνταγές και τη φροντίδα της ακοής για μία χρονική περίοδο 18 μηνών και ανακάλυψαν ότι εκείνοι με απώλεια ακοής είχαν σημαντικά υψηλότερα ιατρικά έξοδα από εκείνους χωρίς απώλεια ακοής. Αναλυτικά , εκείνοι με απώλεια ακοής είχαν ιατρικά έξοδα που ήταν 33% υψηλότερα από τα άτομα χωρίς απώλεια ακοής . Όσοι δεν είχαν απώλεια ακοής ξόδεψαν 10.629 Ευρώ  για 18 μήνες , ενώ όσοι είχαν απώλεια ακοής ξόδεψαν 14.165 Ευρώ για την ίδια χρονική περίοδο.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η διαφορά έγκειται στο κόστος θεραπείας της ακοής, το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Όπως αποδείχθηκε, το κόστος ήταν ναι μεν υψηλότερο για τα άτομα με απώλεια ακοής, ωστόσο παρατηρήθηκε πως τα άτομα με τα περισσότερα έξοδα ήταν εκείνα που ενώ υπέφεραν από απώλεια ακοής δεν επιδίωξαν τρόπους θεραπείας ή αντιμετώπισης του προβλήματος. Από ότι φάνηκε λοιπόν, όσοι υποβλήθηκαν σε κάποια θεραπεία αντιμετώπισης της απώλειας ακοής , πλήρωσαν λιγότερα χρήματα από εκείνους που δεν έλαβαν καμία θεραπεία.

Από ότι φαίνεται, η αποφυγή, ή η καθυστέρηση της επίσκεψης στον ΩΡΛ, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των προβλημάτων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να οδηγείται σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο πρόβλημα και να χρειάζεται περισσότερη και στην πορεία πιο ακριβή φροντίδα. Η απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ασθενή στο να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνουν οι ιατρικοί πάροχοί του για παρακολούθηση ή φαρμακευτική αγωγή, οδηγώντας σε περαιτέρω προβλήματα υγείας.

Απώλεια ακοής σε μεγαλύτερες ηλικίες

Όπως έχει διαπιστωθεί, σε ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω, η απώλεια ακοής συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 54%. Αυτό υποδεικνύει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της απώλειας ακοής που σχετίζονται με την υγεία και οι περισσότεροι θεωρούν πως αφορά μόνο άτομα μεγάλης ηλικίας, μπορεί να εκδηλωθούν νωρίτερα από ότι προβλέπουν και μπορεί να επηρεάσουν τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την πορεία φροντίδας του προβλήματος.

Επιπλέον οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να κατανοήσουμε τους ακριβείς λόγους πίσω από το υψηλότερο ιατρικό κόστος, όμως από ότι φαίνεται η έγκαιρη τοποθέτηση ακουστικών βαρηκοΐας ή κάποια άλλης θεραπείας μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα το κόστος και να βοηθήσει στη μείωση δαπανών που αφορούν την απώλεια ακοής.

Συμπερασματικά, οι συνέπειες της απώλειας ακοής χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε κάποιο τρόπο αντιμετώπισης έχουν πέρα από σωματική και συναισθηματική και οικονομική επέκταση, οι οποίες πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερες από το αρχικό κόστος αντιμετώπισης της βαρηκοΐας. Στη μελέτη σημειώθηκε επιπλέον πως παρατηρείται τριπλάσιος ρυθμός απώλειας ακοής μεταξύ ηλικιών 50 και 60 ετών.

Έτσι, ακόμη και αν νομίζετε πως είστε πολύ νέος για να έχετε απώλεια ακοής, επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ ο οποίος θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστώσει την υγεία της ακοής σας. Εάν παρατηρήσει αδυναμία στην ακοή σας τότε, θα επιλέξει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και ίσως σας παραπέμψει στην αγορά ακουστικών βαρηκοΐας. Με μία τέτοια κίνηση όχι μόνο θα μπορούσατε να μειώσετε το κόστος της υγειονομικής σας περίθαλψης μακροπρόθεσμα, αλλά θα μπορέσετε να έχετε μια πιο ποιοτική, υγιή και ευτυχισμένη ζωή.