Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Πώς να θέσετε λογικές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν τα Ακουστικά Βαρηκοΐας

Φορέστε ένα καινούργιο ζευγάρι γυαλιά και απευθείας θα μπορέσετε να καταλάβετε αν είναι η σωστή επιλογή για το πρόβλημά σας. Αλλά όπως συχνά αναφέρουν οι ειδικοί της ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία, τα γυαλιά αποκαθιστούν την όραση τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ένα βοήθημα. Δηλαδή, η ικανότητά σας να ακούτε θα βελτιωθεί, αλλά δεν θα αποκατασταθεί η νεανική σας δύναμη.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε αν τα ακουστικά βαρηκοΐας λειτουργούν; Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους οι πάροχοι υπηρεσιών ακοής καθορίζουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται για προσδοκίες.

Τι μπορούν να κάνουν τα ακουστικά βαρηκοΐας για εσάς

Εάν αποκτήσετε ένα νέο ή το πρώτο ζευγάρι ακουστικών βαρηκοΐας, θα μπορείτε να ακούτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σε χαμηλότερη ένταση. Και όταν μιλάτε με ανθρώπους αντί να σκύβετε προς τα εμπρός για να έρθετε πιο κοντά ή να παρακολουθείτε προσεκτικά τα χείλη ή τη γλώσσα του σώματος, θα μπορείτε να καθίσετε και να χαλαρώσετε και να αφήσετε τη συζήτηση να έρθει πιο εύκολα.

Μια άλλη αλλαγή που μπορεί να παρατηρήσετε είναι η μείωση της κόπωσης της ακρόασης ή της εξάντλησης που μπορεί να συνοδεύει τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για τα άτομα με απώλεια ακοής να επεξεργάζονται τις συζητήσεις.

Αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν θα τερματίσουν ή θα λύσουν εντελώς την απώλεια ακοής σας.

Ένα απαιτητικό περιβάλλον ακρόασης θα εξακολουθεί να σας δημιουργεί προκλήσεις και τίποτα δεν μπορεί να σας δώσει ξανά την ακοή ενός δεκαεξάχρονου. Δηλαδή σε ένα πάρτι με πολύ κόσμο και δυνατή μουσική , μπορεί να εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να ακούσετε τον συνομιλητή σας (αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και κάποιος χωρίς απώλεια ακοής ακόμη και ένας έφηβος! θα δυσκολευτεί να ακούσει άνετα υπό τέτοιες συνθήκες).

Πώς οι ειδικοί ακοής – Ακοοπροθετιστές αξιολογούν τα ακουστικά βαρηκοΐας

Σκεφτείτε ότι η φροντίδα της ακοής περιλαμβάνει τόσο την τέχνη όσο και την επιστήμη καθώς ακολουθούμε πρώτα την επιστήμη παίρνοντας τη απαραίτητά δεδομένα και μετρήσεις που απαιτούνται. Αλλά το επόμενο βήμα είναι να νιώσετε άνετα και εδώ είναι που έρχεται η τέχνη.

Ο ρόλος του ακοοπροθετιστή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον προγραμματισμό των ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι ακοοπροθετιστές και οι ειδικοί στα ακουστικά βοηθήματα χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές για να αξιολογήσουν αν τα ακουστικά σας λειτουργούν σωστά:

1. Επιβεβαίωση της λειτουργίας των ακουστικών βαρηκοΐας

Ακόμη και πριν από την προσαρμογή σας, οι πάροχοι ακουστικών ελέγχουν την απόδοση του ακουστικού σας και λαμβάνουν μετρήσεις για να επιβεβαιώσουν ότι το ακουστικό βαρηκοΐας πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, ο ειδικός ακοής σας επιβεβαιώνει ότι η συσκευή λειτουργεί, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές.

2. Πραγματική Μέτρηση

Μόλις βρεθείτε στο θάλαμο για την προσαρμογή του ακουστικού σας, θα συμμετάσχετε σε πραγματικές μετρήσεις του αυτιού, οι οποίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός λεπτού καλωδίου στο αυτί σας πριν από την τοποθέτηση των ακουστικών βαρηκοΐας και στη συνέχεια την αναπαραγωγή ήχων/ομιλίας. Με τον τρόπο αυτό μετράται η έξοδος του ακουστικού στο τύμπανο του αυτιού σας ενώ φοράτε το ακουστικό. Η συσκευή αυτή ονομάζεται REM.

Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα καθώς τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε ένα “μέσο” αυτί, αλλά στην πραγματικότητα, τα αυτιά είναι τόσο μοναδικά όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς να υπάρχουν δύο ίδια και εντελώς πανομοιότυπα. Έτσι, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να ταιριάζει και να εκπέμπει σωστά ήχο σε ένα αυτί, αλλά να χρειάζεται προσαρμογή στο αυτί ενός άλλου ατόμου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, θα μοιραστείτε ανατροφοδότηση σχετικά με το τι ακούτε και ο ακουολόγος μπορεί να κάνει προσαρμογές ώστε η ενίσχυση του ήχου να είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο αυτί και την απώλεια ακοής σας. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προσαρμοσμένες ρυθμίσεις ακοής, όπως για την ακρόαση μουσικής ή την παρατήρηση πουλιών.

3. Μια άλλη στρατηγική: δοκιμή ομιλίας

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ομιλίας, θα ακούσετε μια σειρά λέξεων ή προτάσεων που βασίζονται σε έρευνες. Αυτή η εξέταση γίνεται στο θάλαμο και βοηθά να αποκαλυφθεί πώς οι ήχοι επεξεργάζονται από τον εγκέφαλο.

Η εξέταση ομιλίας δείχνει αν ο ήχος φτάνει στο επίπεδο του εγκεφάλου και αν επεξεργάζεται κατάλληλα ή αν υπάρχει έλλειμμα ή αδυναμία.

Εάν υπάρχει έλλειμμα ή αδυναμία, η ακουστική αποκατάσταση μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς ένα ακουστικό βοήθημα από μόνο του δεν μπορεί να επιλύσει ένα πρόβλημα επεξεργασίας (δηλαδή το πρόβλημα βρίσκεται στον εγκέφαλο και όχι στα αυτιά).

Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να έχει μάθει να αντισταθμίζει μια παρατεταμένη ή ανεπεξέργαστη απώλεια ακοής. Οι οδοί θα αποκατασταθούν, αλλά λανθασμένα. Η ακουστική εκπαίδευση ή αποκατάσταση εργάζεται για την αποκατάσταση των σωστών ακουστικών οδών.

Τι γίνεται αν αισθάνεστε ότι τα ακουστικά δεν λειτουργούν σωστά;

Αρχικά, εξετάστε το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα συντήρησης. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι ασθενείς παίρνουν τα ακουστικά τους βοηθήματα μεγάλης αξίας και τα τυλίγουν σε ένα χαρτομάντιλο και τα πετούν στην τσέπη τους. Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν πρέπει να το κάνετε αυτό.

Εκτός από την αποθήκευση, λάβετε υπόψη ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας πρέπει να καθαρίζονται (ακολουθήστε τις συστάσεις του ακοοπροθετιστή σας για το πώς να τα καθαρίζετε και πόσο συχνά) και να αποθηκεύονται σε στεγνό μέρος. Εάν κερί ή υπολείμματα βρεθούν στο μικρόφωνο, δεν θα ακούτε τόσο καλά.

Πέρα από τα θέματα συντήρησης, κάντε το πρώτο βήμα για να ενημερώσετε τον ακουολόγο σας εάν τα ακουστικά σας βοηθήματα δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο περιμένατε. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο:

Ίσως χρειάζεστε νέα ακοόγραμμα . 

Ίσως οι προσδοκίες σας είναι λίγο υπερβολικά φιλόδοξες.

Ο χρόνος μπορεί να είναι ένας παράγοντας: χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε στα ακουστικά βαρηκοΐας στην αρχή.

Μπορεί να υπάρχει κάποιο νευρολογικό πρόβλημα που επηρεάζει την ικανότητά σας να ακούτε.

Συνολικά, όμως, τα ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά και μάλιστα θετική.

Να θυμάστε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν το ταξίδι των ακουστικών βαρηκοΐας ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει.