Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Τί να ρωτήσετε τον ακοοπροθετιστή σας κατά την επίσκεψή σας σε ένα κέντρο ακοής

Έχετε παρατηρήσει ότι δεν ακούτε τόσο καλά και αποφασίσατε ότι ήρθε η ώρα να εξετάσετε την ακοή σας από έναν ακουολόγο ή ακοοπροθετιστή. Αυτή είναι η κατάλληλη απόφαση. Η ανεπεξέργαστη απώλεια ακοής μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο και να υπάρξει μια σειρά άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, όπως η κατάθλιψη και η γνωστική έκπτωση.

Η αρχική αξιολόγηση της ακοής σας θα αποτελείται πιθανότατα από τρία μέρη:

  1. Μια συζήτηση σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας.
  2. Μια φυσική εξέταση του εσωτερικού και του εξωτερικού αυτιού σας.
  3. Μια σειρά δοκιμών που αποσκοπούν στον προσδιορισμό των επιπέδων ακοής και κατανόησης της ομιλίας σας.

Μόλις ο ακουολόγος σας εξηγήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, είναι η σειρά σας να κάνετε κάποιες ερωτήσεις για την απώλεια ακοής. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο βασικές ,ώστε να τις έχετε μαζί σας στο ραντεβού σας και να ρωτήσετε τον ακουολόγο σας ή τον ειδικό στα ακουστικά βοηθήματα.

1. Τι είδους απώλεια ακοής έχω;

Η κατανόηση του τύπου της απώλειας ακοής που έχετε θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τον τύπο της θεραπείας που χρειάζεστε καθώς και τον τρόπο προστασίας της ακοής που σας έχει απομείνει.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι απώλειας ακοής:

  1. Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής εμφανίζεται όταν υπάρχει βλάβη στο εσωτερικό αυτί ή στις νευρικές οδούς από το εσωτερικό αυτί προς τον εγκέφαλο. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής είναι συνήθως μόνιμος και μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με συσκευές ακοής. Συχνά οδηγεί σε απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων.
  2. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας συμβαίνει όταν ο ήχος δεν ταξιδεύει αποτελεσματικά μέσω του εξωτερικού ακουστικού πόρου προς το τύμπανο. Πολλές φορές αυτό οφείλεται σε απόφραξη, όπως μόλυνση του αυτιού, αλλεργίες, κερί στο αυτί ή καλοήθη όγκο. Η ακοή συχνά αποκαθίσταται μετά την αφαίρεση της απόφραξης.
  3. Η μικτή βαρηκοΐα είναι ένας συνδυασμός τόσο νευροαισθητήριας όσο και αγώγιμης βαρηκοΐας. Μπορεί να έχετε ένα από τα δύο – ή συνδυασμό και των δύο.

2. Πόσο σοβαρή είναι η απώλεια ακοής μου;

Κατά τη διάρκεια ενός τεστ ακοής, η απώλεια ακοής απεικονίζεται σε ένα ακοόγραμμα για να μετρηθεί τόσο το πόσο καλά ακούτε όσο και σε ποιες συχνότητες ακούτε καλύτερα (για παράδειγμα, σε χαμηλούς ήχους έναντι υψηλών ήχων). Η απώλεια ακοής μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση της απώλειας και το βαθμό απώλειας ακοής.

3. Έχουν και τα δύο αυτιά την ίδια απώλεια ακοής;

Είναι φυσιολογικό τα αυτιά να έχουν μικρές διαφορές στις ακουστικές ικανότητες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μάτια. Εάν όμως η ακουστική ικανότητα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των αυτιών, αυτό θεωρείται ασύμμετρη απώλεια ακοής και μπορεί να δικαιολογεί μια πιο ενδελεχή ιατρική εξέταση από ΩΡΛ. Σε περίπτωση που έχετε βαρηκοΐα μόνο στο ένα αυτί, αυτό είναι γνωστό ως μονόπλευρη απώλεια ακοής, η οποία μερικές φορές απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία πέρα από ένα τυπικό ακουστικό βαρηκοΐας.

4. Ποιο ακουστικό βαρηκοΐας είναι το καλύτερο για τον συγκεκριμένο τύπο απώλειας ακοής και τον τρόπο ζωής μου;

Στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα διάφοροι τύποι και στυλ ακουστικών βαρηκοΐας, καθένα από τα οποία διαθέτει χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε συγκεκριμένους τύπους απώλειας ακοής καθώς και σε ιδιαίτερους τρόπους ζωής. Όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε στον ακοοπροθετιστή σας σχετικά με τις καθημερινές σας δραστηριότητες και το περιβάλλον ακρόασης, τόσο πιο πιθανό είναι να σας προτείνει το καλύτερο ακουστικό για εσάς. Αφιερώστε λίγα λεπτά πριν από το ραντεβού σας για να απαριθμήσετε τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση – συμπεριλάβετε δραστηριότητες αναψυχής καθώς και κοινωνικές καταστάσεις και το εργασιακό σας περιβάλλον. Αυτό θα σας βοηθήσει να καλύψετε όλες τις βάσεις όταν έρθει η ώρα να θέσετε τη συγκεκριμένη ερώτηση. Επίσης, αν αγαπάτε την τεχνολογία όπως το Bluetooth, φροντίστε να το αναφέρετε.

5. Εάν αγοράσω ακουστικά βαρηκοΐας από εσάς, θα έχω επιπλέον έξοδα;

Σε πολλά κέντρα ακοής, η παρακολούθηση της ακοής συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αγοράς των ακουστικών σας συσκευών. Ορισμένα κέντρα ακοής περιλαμβάνουν την τιμή των ρυθμίσεων, των επισκευών, των μπαταριών και των ελέγχων, ενώ άλλα όχι. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι περιλαμβάνεται, ώστε να μπορείτε να προϋπολογίσετε τα υπόλοιπα έξοδα, αν χρειαστεί.

6. Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε ή να ρυθμίζετε τα ακουστικά μου;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να χρειαστούν μερικές προσαρμογές προκειμένου να σας βοηθήσουν να ακούσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάθε κέντρο ακοής έχει διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με το είδος της παρακολούθησης που είναι καλύτερο για τους ασθενείς του.

7. Πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτά τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Όπως κάθε ηλεκτρονικός εξοπλισμός, έτσι και τα ακουστικά βαρηκοΐας θα φθαρούν κάποια στιγμή. Και, παρόλο που ο επαγγελματίας ακοοπροθετιστή σας δεν θα είναι σε θέση να σας πει ακριβώς πόσο θα διαρκέσουν, μπορεί να σας δώσει μια καλή ιδέα για τη διάρκεια ζωής των ακουστικών σας. Η υποβολή αυτής της ερώτησης ανοίγει επίσης μια άλλη καλή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο φροντίδας των ακουστικών σας συσκευών, ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους.

8. Τι είδους εγγύηση είναι διαθέσιμη για αυτές τις συσκευές ακοής;

Διαφορετικοί κατασκευαστές ακουστικών συσκευών διαθέτουν διαφορετικές εγγυήσεις ακουστικών βοηθημάτων για τα προϊόντα τους. Η γνώση των βασικών στοιχείων της εγγύησης για τις συγκεκριμένες συσκευές σας, σας δίνει τη γνώση που χρειάζεστε για να καθορίσετε πως θα κινηθείτε στο μέλλον.

9. Τι συμβαίνει αν αγοράσω ακουστικά βαρηκοΐας και δεν είμαι ικανοποιημένος με την απόδοσή τους;

Πολλά κέντρα ακοής προσφέρουν μια δοκιμαστική περίοδο όταν σας προσαρμόζουν ακουστικά βαρηκοΐας, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι προτού πληρώσετε. Μάθετε αν το κέντρο ακοής σας προσφέρει κάτι παρόμοιο και, αν ναι, κατανοήστε τις λεπτομέρειες.

10. Καλύπτει η ασφάλειά μου το κόστος αυτών των ακουστικών βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ακριβές ιατρικές συσκευές και o ΕΟΠΥΥ καλύπτει εν μέρει κάποιο κόστος τους. Συμβουλευτείτε το κέντρο ακοής όσον αφορά την ασφάλεια σας και το τι καλύπτει.