Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Παχυσαρκία και απώλεια ακοής: Συνδέονται;

Οι συναφείς παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, παίζουν πιθανότατα μεγαλύτερο ρόλο. Οποιαδήποτε διαταραχή που επηρεάζει την κυκλοφορία μπορεί δυνητικά να επηρεάσει την ακοή σας, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Τι προκαλεί η παχυσαρκία απώλεια ακοής;

Η έρευνα έχει διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της απώλειας ακοής. Τα αποτελέσματα είναι μικτά.

Από τη μία πλευρά, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια ακοής είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που έχουν παχυσαρκία. Καμία από αυτές τις μελέτες όμως δεν μπορεί να δείξει αιτία και αποτέλεσμα, παρά μόνο συσχέτιση.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες  που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και απώλειας ακοής δεν διαπίστωσαν καμία τέτοια σχέση. Στην πραγματικότητα, η απώλεια ακοής ήταν πιο συχνή σε άτομα που ήταν λιποβαρή.

Εν ολίγοις: Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει ή να μην επηρεάζει την υγεία της ακοής.

Τι γνωρίζουμε: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Και τα δύο μπορούν να βλάψουν την ακοή.

Ροή αίματος και υγεία της ακοής

Η υγιής ροή του αίματος στα αυτιά είναι σημαντική για την καλή ακοή. Οποιαδήποτε κατάσταση που επηρεάζει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στα αυτιά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής και εμβοές.

Σχετικές παθήσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στα αυτιά.

Σχετικές παθήσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στα αυτιά

Επειδή το υπερβολικό βάρος δυσκολεύει την καρδιά να αντλήσει αίμα σε όλο το σώμα, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις που οδηγούν σε απώλεια ακοής. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης απώλειας ακοής. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει παλλόμενες εμβοές, οι οποίες είναι όταν το κουδούνισμα στο αυτί ταιριάζει με τον καρδιακό σας παλμό και μπορεί να υποδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Διαβήτης

Ο διαβήτης συνδέεται στενά με την απώλεια ακοής. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν απώλεια ακοής σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Κατώτατη γραμμή

Αν και η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και απώλειας ακοής παραμένει πολύπλοκη, είναι σαφές ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, οι οποίες συνδέονται στενά με την εξασθένιση της ακοής

Πώς να λάβετε βοήθεια

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από απώλεια ακοής, επισκεφθείτε το ακοολογικό μας κέντρο, ώστε να μπορεί κάποιος ειδικός να σχηματίσει υπεύθυνα μία εικόνα για το πρόβλημά σας.