Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Η συχνή χρήση παυσίπονων συνδέεται με εμβοές

Μελέτη του 2022 συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακοής

Οι γυναίκες που κάνουν συχνή χρήση ορισμένων αναλγητικών είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με εμβοές, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του 2022 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν. Η ανάλυση περιελάμβανε σχεδόν 70.000 γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γυναίκες σχετικά με τη χρήση παυσίπονων, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, της ακεταμινοφαίνης, των ΜΣΑΦ (π.χ. ναπροξένη και ιβουπροφαίνη), καθώς και συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η σελεκοξίμπη.

Ως “συχνή χρήση” ορίστηκε η καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή λήψη του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε:

Η συχνή χρήση (6 έως 7 ημέρες την εβδομάδα) μέτριας δόσης ασπιρίνης (325 mg ή μεγαλύτερη) συσχετίστηκε με 16% υψηλότερο κίνδυνο εμβοών μεταξύ των γυναικών ηλικίας 60 ετών και νεότερων, αλλά όχι μεταξύ των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, η συχνή χρήση ασπιρίνης χαμηλής δόσης (≤100 mg) δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμβοών.

Η συχνή χρήση ΜΣΑΦ ή ακεταμινοφαίνης συσχετίστηκε με σχεδόν 20 % υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης εμβοών, ενώ τα μεγέθη των αυξημένων κινδύνων έτειναν να είναι μεγαλύτερα με τη συχνότερη χρήση.

Η τακτική χρήση (δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα) αναστολέων COX-2 (όπως το Celebrex) συσχετίστηκε επίσης με 20 % υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμβοών.)

Τα ωτοτοξικά φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για την ακοή

Σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης, οι συγγραφείς της έρευνας δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη, καθώς η παραπάνω μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει ότι παυσίπονα προκαλούν εμβοές. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει ακόμα να έχουν κατά νου ότι όλα τα φάρμακα φέρουν παρενέργειες.

“Τα OTC αναλγητικά (παυσίπονα) έχουν σαφώς οφέλη με βραχυπρόθεσμη χρήση. Ωστόσο, η συχνή χρήση αυτών των φαρμάκων και η χρήση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμβοών και να προκαλέσει άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Sharon Curhan, MD, ScM, του Τμήματος Δικτυακής Ιατρικής του Brigham’s Channing. “Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα με προσοχή και να περιορίζετε τη χρήση τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να συζητάτε οποιαδήποτε αλλαγή στη χρήση φαρμάκων, είτε συνταγογραφούμενων είτε μη συνταγογραφούμενων, με τον πάροχο υγείας σας”.

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που φέρνει στην επιφάνεια μια σχέση μεταξύ κοινών αναλγητικών και εμβοών. Αρκετές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παυσίπονα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής και εμβοές, αλλά γενικά μόνο μετά από παρατεταμένη χρήση πολύ υψηλών δόσεων. Όταν συμβαίνει αυτό, η βλάβη είναι συνήθως αναστρέψιμη μετά τη διακοπή των φαρμάκων.

Εκτός από τα παυσίπονα, υπάρχουν πολλά άλλα “ωτοτοξικά φάρμακα”, που σημαίνει ότι φέρουν παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την απώλεια ακοής, τις εμβοές και τη ζάλη. Για παράδειγμα, τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν συνδεθεί με εμβοές.

Οι εμβοές είναι πολύ συχνές

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους αναφέρει συχνές εμβοές. Τα συμπτώματα (ή ο ήχος) μπορεί να ποικίλλουν πολύ και να έρχονται και να φεύγουν. Οι εμβοές έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι η διατροφή τους επιδεινώνει τις εμβοές τους, για παράδειγμα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η αιτία δεν είναι γνωστή.

Ένα πράγμα που είναι σαφές είναι πως οι εμβοές και η απώλεια ακοής συχνά συμβαδίζουν. Καθώς τα εύθραυστα τριχωτά κύτταρα του αυτιού φθείρονται, οι εμβοές μπορεί να είναι πιο συχνές. Οπότε καλό είναι να ελέγχετε την ακοή σας σε περίπτωση εμβοών , ώστε να μπορέσουν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα άμεσα.