Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Λοίμωξη αυτιών - γιατί συμβαίνει και τι σημαίνει ;

Είναι φυσιολογικό το κερί από το αυτί να αποστραγγίζει από τα αυτιά σας περιστασιακά, αλλά αν αντιμετωπίζετε υπερβολική αποστράγγιση υγρού που συνοδεύεται από πόνο, πυρετό, πρήξιμο, ερυθρότητα ή μειωμένη ακοή, είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να έχετε λοίμωξη!

Τι σημαίνει όταν το αυτί σας στραγγίζει;

Μπορεί να σημαίνει ότι το αυτί σας αυτοκαθαρίζεται ή μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ενεργή λοίμωξη.

Το κερί του αυτιού, είναι φυσιολογικό και χρησιμεύει ως μηχανισμός καθαρισμού για τον ακουστικό πόρο και το τύμπανο του αυτιού. Αυτή η μαλακή, κίτρινη ουσία μπορεί να πέφτει από το κανάλι του αυτιού σας κατά διαστήματα.

Όταν το αυτί αποχετεύει υπερβολικές ποσότητες υγρού, από την άλλη πλευρά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει ενεργή λοίμωξη είτε στο μέσο αυτί είτε στο εξωτερικό αυτί.

Οι λοιμώξεις του μέσου αυτιού εμφανίζονται στην περιοχή πίσω ή πολύ κοντά στο τύμπανο του αυτιού και υποδηλώνουν μια τρύπα στο τύμπανο του αυτιού από την οποία αποστραγγίζεται το υγρό.

Οι λοιμώξεις του εξωτερικού αυτιού εμφανίζονται στον ακουστικό πόρο, και μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική υγρασία στον ακουστικό πόρο. Για παράδειγμα, το αυτί του κολυμβητή (καλοκαιρινές εξωτερικές ωτίτιδες) εμφανίζεται συχνά στα παιδιά το καλοκαίρι, εάν περνούν πολύ χρόνο στο νερό. Οι κατάλληλες ωτοασπίδες κολύμβησης μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτιού του κολυμβητή.

Τι προκαλεί λοιμώξεις του αυτιού;

Ο πιο συνηθισμένος τύπος αποστράγγισης από το αυτί είναι το πύον, μια συλλογή νεκρών λευκών αιμοσφαιρίων που σχηματίζονται όταν το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Αυτός ο τύπος αποστράγγισης είναι συνήθως σημάδι ότι αναπτύσσονται μικρόβια σε αυτές τις περιοχές από ιό, μαγιά ή βακτήρια.

Τα μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις του μέσου ωτός. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ευσταχιανοί σωλήνες τους που βοηθούν στην αποστράγγιση του υγρού από το αυτί είναι μικροί και τοποθετημένοι οριζόντια, γεγονός που δυσκολεύει την έξοδο του υγρού από το αυτί. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν πιο ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα από τους ενήλικες και συχνά εκτίθενται σε συχνές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις στον παιδικό σταθμό και στο δημοτικό σχολείο.

Πώς καταλαβαίνετε πότε έχετε λοίμωξη του αυτιού;

Μια μικρή ποσότητα υγρού εκκρίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από το χώρο του μέσου ωτός και κανονικά αποστραγγίζεται στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού από μια στενή περιοχή που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Εάν υπάρχει μια τρύπα στο τύμπανο του αυτιού (γνωστή ως διάτρητο τύμπανο), αυτό το διαυγές ή καστανόχρωμο υγρό μπορεί να στραγγίξει μέσω του τυμπάνου του αυτιού και να βγει από τον ακουστικό πόρο.

Το πύον έχει κίτρινο, πράσινο ή λευκό χρώμα. Εάν είναι υπερβολικό και συνοδεύεται από πόνο στο αυτί, πρήξιμο ή ερυθρότητα μέσα ή γύρω από τον ακουστικό πόρο, μειωμένη ακοή ή ζάλη και κουδούνισμα στο αυτί, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για λοίμωξη.

Η κίτρινη ή λευκή αποστράγγιση, ιδιαίτερα η άφθονη, είναι ανησυχητική. Αν και σπάνιες, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως η εξάπλωση των λοιμώξεων στον εγκέφαλο.

Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις του αυτιού;

Σε περίπτωση υπερβολικής αποστράγγισης, ο ΩΡΛ θα αφαιρέσει πρώτα το υγρό που βρίσκεται στον ακουστικό πόρο με ένα ειδικό εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην προκαλεί τραυματισμό στο τοίχωμα του πόρου ή στο τύμπανο του αυτιού. Η θεραπεία περιλαμβάνει πρωτίστως τη λήψη αντιβιοτικού από το στόμα ή και αντιβιοτικών σταγόνων για το αυτί.

Ποτέ μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε ή να αφαιρέσετε την αποστράγγιση με μπατονέτα ή άλλο αντικείμενο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Στην περίπτωση παιδιών ή ατόμων που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ο γιατρό σας μπορεί να λάβει καλλιέργεια ή δείγμα του υγρού για να προσδιορίσει ποιο μικρόβιο αναπτύσσεται και να συνταγογραφήσει τη θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική για τον συγκεκριμένο τύπο λοίμωξης.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λοίμωξη του αυτιού.