Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Κινηματογράφος Επηρεάζει την Ακοή μας

Κίνδυνος απώλειας ακοής από ταινίες

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την προβολή της αγαπημένης μας ταινίας σε μία οθόνη cinema, ειδικά όταν εμπεριέχει φαντασμαγορικά οπτικά και ακουστικά εφέ. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει Κίνδυνος Απώλειας Ακοής από Ταινίες;

Οι ταινίες μπορούν να σας εκθέσουν σε επικίνδυνα επίπεδα ντεσιμπέλ.

Ο ήχος μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Τα όρια πέρα από το οποία μπορεί να προκληθεί βλάβη στην ακοή είναι 85 dB. Γενικά, όσο υψηλότερα είναι τα ντεσιμπέλ, τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να προκληθεί βλάβη στην ακοή. Η απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο μπορεί να είναι προσωρινή (π.χ. μειωμένη ικανότητα ακρόασης μετά από μια δυνατή συναυλία, η οποία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου), μακροπρόθεσμη ή ακόμη και μόνιμη.

 Έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για το επίπεδο των ντεσιμπέλ στο οποίο εκτίθενται οι θεατές μέσα σε μία αίθουσα cinema, και έχοντας κάνει χρήση μετρητών ήχου σε ορισμένες ταινίες, προέκυψε μια συλλογή με μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κάποια από αυτά αφορούσαν τις εξής ταινίες :  

  • Harry Potter and the Chamber of Secrets: Έφτασε έως 93 dB
  • Lord of the Rings – The Two Towers: Έφτασε έως 95 dB
  • The Magnificent Seven (remake): Έφτασε έως 97.2 dB
  • Frozen: Έφτασε έως 98 dB
  • Storks: Έφτασε έως 99.3 dB
  • Lone Survivor: Έφτασε έως  101 dB
  • Deepwater Horizon: Έφτασε έως 104.9 dB
  • Transformers: Έφτασε έως 130 dB

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε εταιρεία κινηματογράφου, διαρρυθμίζει διαφορετικά τον τρόπο θέασης των ταινιών, με αποτέλεσμα κάποιοι να προβάλουν την ταινία με πιο ήπιες ρυθμιστικές επιλογές συγκριτικά με άλλους που εστιάζουν στην εκτόξευση της οπτικοακουστική απόλαυσης των θεατών, παραλείποντας όμως την «εκτόξευση» που προκαλούν στην πραγματικότητα σε εκκωφαντικά επίπεδα και στην ακουστική τους.

Τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ακοής από ταινίες

Όσο νεότερα και πιο ευαίσθητα τα αυτιά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ζημιάς από την έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο, συμπεριλαμβανομένων των ηχητικών κομματιών υψηλής έντασης και των εκρηκτικών ειδικών εφέ που χρησιμοποιούνται σε ταινίες στο cinema. ΩΡΛ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους όσον αφορά τα παιδιά που παρακολουθούν ταινίες στο cinema, επειδή τα αυτιά τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Έτσι, είτε μια μόνο έκθεση σε εξαιρετικά δυνατά ηχητικά εφέ, είτε σε πολλαπλές εκθέσεις σε ταινίες, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να δημιουργήσει ζημιά. Πολλοί συνιστούν στους γονείς, ειδικά όταν πρόκειται για μωρά και νήπια, να φορούν ωτοασπίδες στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της ταινίας, για να αποφευχθεί η παιδική βαρηκοΐα ή ακόμη και η μόνιμη απώλεια ακοής.

Όσον Αφορά τον Κίνδυνος Απώλειας Ακοής από Ταινίες, η Γνώση είναι το Κλειδί.

Ενώ η απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας, η καλύτερη λύση είναι να κάνετε ό, τι μπορείτε για να αποφύγετε την απόκτησή της στην αρχή. Προς το σκοπό αυτό, σας ενθαρρύνουμε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την απώλεια ακοής και τον τρόπο αποφυγής ζημιών από θόρυβο και άλλες αιτίες.