Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Αλτσχάιμερ και απώλεια ακοής

Αλτσχάιμερ και απώλεια ακοής

Κάθε οικογένεια που στο περιβάλλον της υπάρχει κάποιος που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, γνωρίζει πόση επιρροή έχει στη ζωή των ανθρώπων αυτών. Κάθε νέα μελέτη μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο να καταλάβουμε τελικά τι προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου αυτής και τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο ή να επιβραδύνουν την έναρξη της, ενώ παράλληλα μία πρόσφατη μελέτη εμφάνισε πιθανή σχέση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και της απώλειας ακοής.

 Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μελέτες που εξετάζουν πώς η απώλεια της ακοής μπορεί να επηρεάσει το γνωστικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, εξέτασαν αρκετούς ηλικιωμένους για κάποια χρόνια και παρακολούθησαν ποιοι ανέπτυξαν τη νόσο Αλτσχάιμερ και πόσο γρήγορα προχώρησε η ασθένεια στον καθένα ξεχωριστά. Στη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε πως τα άτομα με απώλεια ακοής είχαν υψηλότερα ποσοστά άνοιας. Τα άτομα με απώλεια ακοής ήταν 24% πιθανότερο να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ.

 Αυτές οι μελέτες δεν δείχνουν ότι η απώλεια της ακοής προκαλεί την άνοια, αλλά δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο.

Οι ερευνητές έχουν μερικές θεωρίες για τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό :

Αλλαγή στη λειτουργία του εγκεφάλου: Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ακοή και την επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών μπορεί απλώς να αρχίσει να λειτουργεί διαφορετικά όταν η ακοή αρχίζει να εξαφανίζεται, προκαλώντας μια αλλαγή στον τρόπο δομής του εγκεφάλου σας, η οποία μπορεί να σχετίζεται με τις επιπτώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Γνωστικό φορτίο: Όταν δεν ακούτε καλά, πρέπει να εργαστείτε πολύ πιο σκληρά για να κατανοήσετε τι λένε οι άνθρωποι. Κάθε συζήτηση στην οποία συμμετέχετε απαιτεί περισσότερη ψυχική ενέργεια και εργασία.

Κοινωνική απομόνωση: Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να έχει μερικές πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία. Όταν είναι δύσκολο να ακούσουμε, γίνεται πιο δύσκολο να διατηρηθούν κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αίσθημα αποξένωσης και να βιώσουν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια ακοής δεν σημαίνει ότι το αγαπημένο σας άτομο πρόκειται να αναπτύξει το Αλτσχάιμερ. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα άνω το 70 ετών και καταφέρνουν να ζήσουν αυτά τα χρόνια χωρίς να αντιμετωπίζουν άνοια. Αλλά ο σύνδεσμος μας δείχνει ότι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ακοής, υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα να ελαχιστοποιήσουμε επίσης την πιθανότητα του Αλτσχάιμερ.