Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της ακοής σας

Είτε έχετε διαγνωστεί με απώλεια ακοής είτε όχι, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιδείνωσής της, καθώς και για να βελτιώσετε ταυτόχρονα τη γενική σας υγεία.

Περιλαμβάνουν αυτά τα πέντε στοιχεία δράσης:

1. Χαμηλώστε την ένταση του ήχου

Χωρίς αμφιβολία, ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής είναι να μειώσετε την ένταση του θορύβου στο περιβάλλον σας. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές της Επικοινωνίας (NIDCD) εκτιμά ότι 26 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν απώλεια ακοής που μπορεί να έχει προκληθεί από έκθεση σε θόρυβο.

Η απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο μπορεί να προληφθεί.

  1. Γνωρίστε ποιοι θόρυβοι στο περιβάλλον σας είναι επιβλαβείς (85 ντεσιμπέλ ή δυνατότεροι).
  2. Φορέστε προστασία ακοής, όπως ωτοασπίδες όποτε γνωρίζετε ότι θα εκτεθείτε σε δυνατό θόρυβο.
  3. Εάν δεν μπορείτε να προστατεύσετε την ακοή σας από τον δυνατό θόρυβο, απομακρυνθείτε από αυτόν.
  4. Προστατεύστε την ακοή των παιδιών που είναι πολύ μικρά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Για πολλούς από εμάς το να χαμηλώνετε απλώς την ένταση της τηλεόρασης του ραδιοφώνου του αυτοκινήτου και της προσωπικής ηλεκτρονικής συσκευής είναι εξίσου ωφέλιμο. Παρεμπιπτόντως, αν διαπιστώσετε ότι πρέπει να έχετε ανεβάσει την ένταση του ήχου για να ακούσετε, ίσως ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε την ακοή σας από έναν επαγγελματία ακοοπροθετιστή.

Σημείωση: Η προστασία της ακοής εξακολουθεί να είναι σημαντική ακόμη και αν έχετε ήδη απώλεια ακοής. Ο θόρυβος μπορεί να βλάψει την εναπομείνασα ακοή σας.

2. Περπατήστε (ή κάντε τζόκινγκ)

Η άσκηση είναι ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη συνολική σας υγεία. Η έκπληξη είναι πως κάνει καλό και στην υγεία της ακοής σας.

Οι επαγγελματίες της υγείας της ακοής πιστεύουν ότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο αυτί. Η καλή ροή του αίματος είναι απαραίτητη για την υγεία των μικροσκοπικών τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή του ήχου που συλλέγουν τα αυτιά σας σε ηλεκτρικά ερεθίσματα που μεταφράζει ο εγκέφαλός σας. Αυτά τα τριχωτά κύτταρα δεν αναγεννώνται, οπότε η ακοή μας υποφέρει μόνιμα όταν καταστρέφονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια ακοής είναι πιο πιθανή μεταξύ των ατόμων με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Αν το περπάτημα δεν σας διασκεδάζει βρείτε μια άλλη σωματική δραστηριότητα που σας αρέσει (πεζοπορία, κηπουρική ή κάποιο άθλημα για παράδειγμα). Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα και τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να σπάσετε αυτά τα 30 λεπτά σε τρία τμήματα των 10 έως 15 λεπτών την ημέρα. (Ενημερωθείτε από το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα).

3. Σταματήστε το κάπνισμα

Αν περιμένατε έναν καλό λόγο για να σταματήσετε το κάπνισμα, να ένας: Το κάπνισμα συνδέεται με την απώλεια ακοής.

Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχονται στα τσιγάρα σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, στερώντας ουσιαστικά από το εσωτερικό αυτί σας το οξυγόνο που χρειάζεται για να διατηρηθούν υγιή τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές στο ακουστικό νεύρο εμποδίζοντάς το να επεξεργάζεται σωστά τον ήχο.

Ευτυχώς, η διακοπή της συνήθειας είναι σχεδόν άμεσα ευεργετική για την υγεία σας. Οι πνεύμονές σας θα αρχίσουν να θεραπεύονται από μόνοι τους μόλις σταματήσετε το κάπνισμα. Όσοι κόβουν το κάπνισμα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του πνεύμονα και πρόωρου θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος προσφέρονται δωρεάν ή με μειωμένο κόστος.

4. Προγραμματίστε μια αξιολόγηση της ακοής

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία της ακοής σας είναι να δημιουργήσετε μια σχέση με έναν επαγγελματία ακοής που εμπιστεύεστε. Αυτός ο επαγγελματίας μπορεί να πραγματοποιήσει μια βασική αξιολόγηση της ακοής σας για να προσδιορίσει την τρέχουσα υγεία της ακοής σας και να την παρακολουθεί καθώς μεγαλώνετε. Τα 60 δευτερόλεπτα που θα ξοδέψετε για να προγραμματίσετε μια αξιολόγηση της ακοής σας μπορεί να είναι το πιο γρήγορο και υγιές βήμα που κάνετε προς τη βελτίωση της υγείας της ακοής σας.

5. Διαγνωστήκατε με απώλεια ακοής; Φορέστε τα ακουστικά σας

Θα κάνετε μεγάλη χάρη στον εαυτό σας αν τα φοράτε όπως συνίσταται.

Η ενίσχυση παρέχει την “εγκεφαλική ώθηση” που χρειάζονται τα αυτιά σας για να στείλουν τα ηχητικά κύματα στην ακουστική περιοχή του εγκεφάλου, όπου επεξεργάζονται ως αναγνωρίσιμος ήχος. Εάν η απώλεια ακοής δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκληθεί ατροφία του εγκεφάλου, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την ακοή.

Η ακοή σας δεν είναι το μόνο μέρος του σώματός σας που επωφελείται όταν φοράτε τα ακουστικά σας:

Βελτιώνεται και η γενική υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας έχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία τους. Η προσπάθεια που καταβάλλετε προσπαθώντας να ακούσετε το εγγόνι σας να σας λέει μια ιστορία όταν δεν φοράτε ακουστικά βαρηκοΐας, θα μπορούσε να είναι η ενέργεια που ξοδεύετε για να το πάτε στο πάρκο όταν φοράτε. Η ψυχική σας υγεία μπορεί να υποφέρει αν δεν αντιμετωπίσετε την απώλεια ακοής, ειδικά αν έχετε απομονωθεί από τις κοινωνικές συναναστροφές επειδή δεν ακούτε καλά. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της απώλειας ακοής και της μοναξιάς μεταξύ των ενηλίκων. Άλλα αποτελέσματα μελετών δείχνουν σχέσεις μεταξύ της μη θεραπευμένης απώλειας ακοής και του αυξημένου θυμού, του άγχους και της κοινωνικής απομόνωσης.