Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Πως προστατεύετε τα ακουστικά σας στο νερό

Θα ήταν ένα ωραίο προνόμιο αν τα ακουστικά βαρηκοΐας ήταν αδιάβροχα, δυστυχώς, υπάρχουν λίγα πραγματικά αδιάβροχα ακουστικά βαρηκοΐας που διατίθενται σήμερα στην αγορά. Αντ’ αυτού, τα περισσότερα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ανθεκτικά στο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να βυθίζονται μέσα στο νερό, αλλά μπορούν να αντέξουν λίγη υγρασία.

Η υγρασία δεν είναι φίλος για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά μέρη αυτών των συσκευών. Τα εξαρτήματα του ακουστικού λειτουργούν καλύτερα όταν διατηρούνται καθαρά και στεγνά, όπως ακριβώς τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας δεν συνιστούν να βυθίζετε καμία από τις συσκευές τους στο νερό. Στην πραγματικότητα ορισμένες από τις συμβουλές που θα λάβετε από τον Ακοοπροθετιστή σας περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πώς να κρατάτε την υγρασία μακριά από τα ακουστικά σας βοηθήματα.

Όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας λαμβάνουν δύο βαθμολογίες “IP” από το 1 έως το 8 για να καθορίσουν πόσο ανθεκτικά είναι στη σκόνη και το νερό, από τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή. Το πρώτο ψηφίο βαθμολογεί το βαθμό προστασίας από σκόνη ή άμμο, και βαθμολογείται σε κλίμακα 1-7. Το δεύτερο ψηφίο, που βαθμολογείται σε κλίμακα από 1-9, δείχνει πόσο ανθεκτική είναι η ηλεκτρική συσκευή στην υγρασία. Το δεύτερο ψηφίο είναι αυτό που δείχνει πόσο ανθεκτική είναι μια συσκευή στο νερό.

Ένα ακουστικό με βαθμολογία IP67, για παράδειγμα, σημαίνει ότι προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από άμμο ή  σκόνη και έχει δοκιμαστεί για να λειτουργεί μέχρι ένα καλό επίπεδο υγρασίας.

Είναι προς το συμφέρον σας η κατοχή ενός ακουστικού βοηθήματος με υψηλή βαθμολογία IP για την υγρασία; Ίσως αξίζει να σκεφτείτε εάν:

  1. Ιδρώνετε πολύ. Εάν σκουπίζετε συνεχώς τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της διασκέδασης, τα ακουστικά σας βοηθήματα πιθανώς εκτίθενται σε περισσότερη υγρασία.
  2. Ζείτε σε υγρό κλίμα ή απολαμβάνετε χόμπι που σχετίζονται με το νερό, όπως η βαρκάδα ή το ψάρεμα.
  3. Είστε αφηρημένος. Ορισμένοι χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας λένε ότι οι συσκευές τους είναι τόσο άνετες, που ξεχνούν εντελώς να τις βγάλουν πριν μπουν στο ντους.

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας τρόπος να το αποφύγετε. Θα πρέπει να θυμηθείτε να αφαιρέσετε το ακουστικό σας πριν πηδήξετε στην πισίνα ή στη θάλασσα. Η βλάβη από την υγρασία είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τα ακουστικά βαρηκοΐας έρχονται για επισκευή.

Πώς μπορώ να διατηρήσω τα ακουστικά μου ασφαλή όταν βρίσκομαι κοντά στο νερό;

Πώς μπορείτε λοιπόν να διατηρήσετε τα ακουστικά σας βοηθήματα ασφαλή όταν κολυμπάτε, κάνετε βαρκάδα ή παίζετε στο υδάτινο πάρκο; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη διασκέδαση του καλοκαιριού και ταυτόχρονα να προστατεύετε τα ακουστικά σας βοηθήματα.

  1. Να έχετε μαζί σας το κουτί αποθήκευση ακουστικών βοηθημάτων

Εάν γνωρίζετε ότι θα βυθιστείτε σε νερό, αφαιρέστε τα ακουστικά σας και αποθηκεύστε τα σε ασφαλές, στεγνό μέρος.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε στη διάθεσή σας διάφορα μικρά, αδιάβροχα δοχεία . Αναζητήστε αυτά τα δοχεία, σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη, σε καταστήματα θαλάσσιων σπορ η αθλητικών ειδών. Είναι φθηνά, ώστε να μπορείτε να αγοράσετε αρκετά για να τα έχετε στο αυτοκίνητο, στο σκάφος, στη λίμνη ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να βρεθείτε σε υγρή κατάσταση. Σε περίπτωση ανάγκης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ. Δεν είναι πάντα εντελώς στεγανά, αλλά μπορεί να κρατήσουν τα ακουστικά σας αρκετά στεγνά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  1. Αποκτήστε ‘’μανίκια’’ και κλιπ ακουστικών βοηθημάτων

Αν θα βρίσκετε γύρω από το νερό αλλά όχι μέσα σε αυτό- σκεφτείτε να αγοράσετε ένα αξεσουάρ ακουστικού, όπως ένα μανίκι ή ένα καλώδιο, για να το φορέσετε για την περίσταση.

Τα μανίκια ταιριάζουν στα περισσότερα μοντέλα ακουστικών βαρηκοΐας και είναι κατασκευασμένα από αδιάβροχο νάιλον spandex. Το μανίκι προστατεύει τον ενισχυτή του ακουστικού βαρηκοΐας, τη θήκη, τα χειριστήρια και τη θήκη της μπαταρίας από την υγρασία και άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτρέπει την είσοδο του ήχου στο μικρόφωνο. Παρόλο που αυτά τα μανίκια δεν θα προστατεύσουν το ακουστικό σας εάν βυθιστεί εντελώς στο νερό, θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς από την υπερβολική εφίδρωση .

Τα καλώδια προσαρμόζονται στο μανίκι του ακουστικού και κουμπώνουν στο πουκάμισο ή το σακάκι σας. Αυτό αποτρέπει το ακουστικό σας από το να πέσει κατά λάθος στο νερό ή σε μια σκληρή επιφάνεια όπου μπορεί να υποστεί ζημιά.

  1. Επενδύστε σε έναν Αφυγραντήρα

Ακόμα κι αν είστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σας πέσει κατά λάθος το ακουστικό σας στον νιπτήρα του μπάνιου ή να πηδήξετε στην πισίνα χωρίς να θυμηθείτε να το αφαιρέσετε πρώτα. Αν συμβεί αυτό, μην πανικοβάλλεστε. Βγάλτε τα αμέσως από το νερό και στεγνώστε τα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αφαιρέστε τις μπαταρίες και στεγνώστε τη θήκη των μπαταριών. Βάλτε τα σε ένα στεγνωτήριο ακουστικών γνωστό και ως αφυγραντήρας και αφήστε τα να στεγνώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν τα ακουστικά σας εξακολουθούν να μην λειτουργούν το επόμενο πρωί, πηγαίνετε τα στον ακουστικό σας για επισκευή.

Καλό είναι να διατηρείτε τα ακουστικά σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά και καθαρά.  Πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ, σκουπίστε ολόκληρη τη συσκευή με ένα στεγνό πανί χωρίς σκόνη. Για ακουστικά βαρηκοΐας με μπαταρίες μίας χρήσης, κρατήστε το πορτάκι της θήκης μπαταριών ανοιχτό μέχρι το επόμενο πρωί. Αυτό επιτρέπει στην υγρασία που μπορεί να έχουν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το ποιος τύπος ακουστικών βαρηκοΐας είναι ο καλύτερος για εσάς, συζητήστε το με τον ακοοπροθετιστή σας. Φροντίστε να μοιραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο ζωής σας, ώστε να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις καλύτερες συσκευές για την απώλεια ακοής σας, τον προϋπολογισμό σας και τα περιβάλλοντα ακρόασης.

Οι σημερινές συσκευές ακοής είναι τεχνολογικά θαύματα. Οι πιθανότητες είναι ότι, ακόμη και αν δεν υπάρχουν εντελώς αδιάβροχες συσκευές, τα αδιάβροχα μοντέλα είναι ικανά να αντέξουν τα περισσότερα από όσα έχει να προσφέρει η ζωή.