Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Ποιες λοιμώξεις συνδέονται με απώλεια ακοής;

Πολυάριθμοι τύποι λοιμώξεων μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν το αυτί, οδηγώντας σε απώλεια ακοής, εμβοές και προβλήματα ισορροπίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ενώ είστε άρρωστοι ,ή αμέσως μετά ( για παράδειγμα, αν είχατε COVID-19 ή ένα πρόσφατο ισχυρό κρυολόγημα) , αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να μην καταλάβετε καν ότι είχατε κάποια λοίμωξη και τα ξαφνικά προβλήματα ακοής να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και δεκαετίες μετά από μια λοίμωξη, λόγω επανενεργοποίησης ενός αδρανούς ιού. Για παράδειγμα, ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να φλεγμαίνει το νεύρο που συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο. Με την ονομασία σύνδρομο Ramsay Hunt, αυτή η επώδυνη κατάσταση έγινε πρωτοσέλιδο τον Ιούνιο του 2022, αφού ο αστέρας της ποπ Justin Bieber αποκάλυψε ότι την αντιμετωπίζει.

Το σύνδρομο Ramsay Hunt (RHS) είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παράλυση του νεύρου του προσώπου και εξάνθημα στο αυτί ή και έρπητα ζωστήρα στο στόμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει μέχρι ζάλη ή και απώλεια ακοής.

Σε περιπτώσεις συνδρόμου Ramsay Hunt ο μέχρι πρότινος αδρανής ιός της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα «ξυπνάει» και εξαπλώνεται για να επηρεάσει το νεύρο του προσώπου.

Πώς η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τα αυτιά.

Οποιαδήποτε μικρή διαταραχή του ευαίσθητου εσωτερικού αυτιού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ακούμε και την αίσθηση της ισορροπίας μας, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Αυτά τα μικρόβια μπορεί να μολύνουν άμεσα το αυτί, όπως με την εξωτερική ωτίτιδα , ή να μολύνουν άλλα μέρη του σώματος και στην πορεία να οδηγήσουν σε φλεγμονή που επηρεάζει και τα αυτιά.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη λοίμωξη και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στο αυτί, φαγούρα, πρήξιμο, βουλωμένη, φραγμένη ή υπόκωφη ακοή, βουητό στα αυτιά και ζάλη. Τα προβλήματα ακοής που οφείλονται σε λοιμώξεις συνήθως επηρεάζουν μόνο το ένα αυτί, γεγονός που προκαλεί μονόπλευρα προβλήματα με την ακοή. Συνήθως, τα προβλήματα αυτά είναι προσωρινά, αλλά όχι πάντα.

Ακολουθεί μια ματιά σε διάφορους τύπους λοιμώξεων και πώς μπορούν να επηρεάσουν την ακοή. (Σημείωση: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για έναν πλήρη κατάλογο όλων των λοιμώξεων που είναι γνωστό ότι βλάπτουν την ακοή, αλλά μόνο για τις πιο γνωστές).

Αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος,

Μακράν η πιο συχνή λοίμωξη που συνδέεται με προβλήματα ακοής είναι το κοινό κρυολόγημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για λοιμώξεις του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) μετά από κρυολόγημα. Η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού στο κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού και βλέννας πίσω από το τύμπανο του αυτιού, οδηγώντας σε πόνο και υπόκωφη ακοή. Μια δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη των ιγμορείων μπορεί να κάνει το ίδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προβλήματα ακοής είναι προσωρινά

COVID-19

Αν και δεν είναι συχνό, ο COVID-19 μπορεί πράγματι να μολύνει ή να φλεγμαίνει το αυτί, οδηγώντας σε απώλεια ακοής ή εμβοές. Θεωρείται επίσης ότι σε σπάνιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει εμβοές, αν και η έρευνα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση σε αυτόν τον τομέα.

Παιδικές ιογενείς λοιμώξεις

Μαζί με το κοινό κρυολόγημα, αρκετές άλλες παιδικές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής, εμβοές και προβλήματα ισορροπίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μηνιγγίτιδα, ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV), η ανεμοβλογιά, η ιλαρά και η παρωτίτιδα. (Πριν από την επικράτηση του εμβολιασμού ρουτίνας, ιδίως η παρωτίτιδα αποτελούσε σημαντική αιτία απώλειας ακοής στην παιδική ηλικία). Αν και λιγότερο συχνές, πολλές από αυτές μπορούν επίσης να επηρεάσουν και τους ενήλικες.

Εάν το παιδί σας έχει νοσήσει από κάποια από αυτές τις λοιμώξεις και τώρα παραπονιέται για πόνο στο αυτί, υπόκωφη ακοή, βουητό στο αυτί ή ζάλη, πηγαίνετε το στο γιατρό για άμεση θεραπεία. Τα παρατεταμένα προβλήματα ακοής σε μικρότερα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν μαθησιακές και γλωσσικές καθυστερήσεις.

Λοιμώξεις που μεταδίδονται από έντομα

Τα μικρόβια που μεταφέρονται από κουνούπια και τσιμπούρια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Σε μια μελέτη, σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που έλαβαν θεραπεία για τη νόσο του Lyme ανέφεραν νέα προβλήματα ακοής και κουδουνίσματα στα αυτιά. Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από κουνούπια, μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Μόλυνση και ξαφνική απώλεια ακοής

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί μετά από μια γνωστή λοίμωξη ή μπορεί να χάσουν την ακοή τους φαινομενικά από το πουθενά. Εάν πρόκειται για το τελευταίο, μια ιογενής λοίμωξη μπορεί ακόμα να είναι ο ένοχος. Οποιαδήποτε ξαφνική απώλεια ακοής πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται αμέσως. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι η απώλεια ακοής να μην είναι μόνιμη.

Λαβυρινθίτιδα

Η λαβυρινθίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εκτεταμένη φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί, όπου βρίσκονται τα όργανα ακοής και ισορροπίας του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής και εμβοές μαζί με κρίσεις ιλίγγου (έντονη ζάλη). Συχνά η αιτία είναι άγνωστη, αλλά η επανενεργοποίηση ενός αδρανούς ιού -ιδίως της ανεμοβλογιάς (ανεμοβλογιά)- μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως λαβυρινθίτιδα και σύνδρομο Ramsay Hunt. Μια παρόμοια πάθηση, η παράλυση του Bell, μπορεί επίσης να οφείλεται σε υποκείμενη ιογενή λοίμωξη και είναι γνωστό ότι προκαλεί ευαισθησία στον ήχο, γνωστή ως υπερακουσία.

Υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε υγιείς ιστούς, αυτό είναι γνωστό ως αυτοάνοσο νόσημα. Μερικές φορές οι λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν αυτού του είδους την αντίδραση, υπερ-αντιδρώντας στην παρουσία μικροβίων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν κανονικά, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν μια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία μπορεί να φέρει τις δικές της επιπλοκές και απώλειας ακοής.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία των λοιμώξεων μπορεί να είναι “Ωτοτοξικά’’

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι η λοίμωξη αλλά η θεραπεία που οδηγεί σε απώλεια ακοής, εμβοές ή ζάλη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια κατηγορία αντιβιοτικών γνωστών ως αμινογλυκοσίδες, όπως η γενταμικίνη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων. Αλλά ακόμη και τα κοινά παυσίπονα για την αντιμετώπιση των ωταλγιών μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ακοής εάν ληφθούν λανθασμένα. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι γνωστό ως ωτοτοξικότητα. Να αναφέρετε πάντα τις παρενέργειες στο γιατρό σας.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής -όπως απώλεια ακοής, βουητό στα αυτιά ή ξαφνική ζάλη- ίσως αναρωτιέστε ποιον ειδικό ακοής να επισκεφθείτε. Απευθυνθείτε στον ΩΡΛ γιατρό σας ως πρώτο βήμα για εξειδικευμένη φροντίδα.

Εάν η απώλεια ακοής σας είναι συνεχιζόμενη ή μόνιμη, μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν ακοοπροθετιστής κοντά σας για βοήθεια με ακουστικά βαρηκοΐας και άλλες θεραπείες .