Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Απώλεια Ακοής στον Εργασιακό Χώρο

Επιπτώσεις της Απώλειας Ακοής στον Εργασιακό Χώρο

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας, πάνω από 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου αρκετά υψηλά, για να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής με περίπου 20.000 περιπτώσεις ετησίως να καταλήγουν σε μόνιμη απώλεια ακοής.

Για αυτό το λόγο, συνιστάται στους εργαζομένους να μην εκτίθενται σε θόρυβο που υπερβαίνει τα 85 dB για περισσότερο από 8 ώρες. Έπειτα από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, απεδείχθη πως το 2014, μόνο το 48% των ατόμων με απώλεια ακοής απασχολούνταν σε κάποιο εργασιακό τομέα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως το υπόλοιπο ποσοστό δεν άνηκε στο εργατικό δυναμικό.

Οι ενήλικες που υποφέρουν από απώλεια ακοής είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, μικρότερο εισόδημα και να υποφέρουν από μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, συγκριτικά με έναν συνομήλικό τους χωρίς απώλεια ακοής.

Αν και είναι δύσκολο, συνιστάται να είστε ειλικρινείς και να ενημερώνετε πάντα τον περίγυρό σας για το πρόβλημα της βαρηκοΐας σας , ειδικά αν πρόκειται για τον εργασιακό σας χώρο.

Ερευνητές στη Μασαχουσέτη εξέτασαν 337 ασθενείς με απώλεια ακοής στον εργασιακό χώρο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο συμπεριφοράς ατόμων με βαρηκοΐα, σε σχέση με τους συναδέλφους τους. Κατέληξαν στο ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά μοτίβο βαρήκοων όσον αφορά τον τρόπο ανακοίνωσης της απώλεια ακοής.

Απώλεια Ακοής στον Εργασιακό Χώρο: Απευθείας Αποκάλυψη της Βαρηκοΐας

Πρόκειται για άτομα που είναι ανοιχτά στο να αναφερθούν στην απώλεια ακοής τους και είναι πρόθυμα ακόμη και να περιγράψουν λεπτομερώς την κατάστασή τους.

Παράδειγμα : «Είχα εμπλακεί σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν από 10 χρόνια και τώρα είμαι κωφός από το ένα αυτί».

Αποφυγή Αναφοράς στην Βαρηκοΐα

Πρόκειται για άτομα με απώλεια ακοής που δεν αποκαλύπτουν το πρόβλημα και πιθανότατα προσπαθούν να το καλύψουν ζητώντας από τούς συναδέλφους τους να επαναλάβουν αυτά που είπαν.

Παράδειγμα : «Ήμουν αφηρημένος, μπορείς να μου επαναλάβεις τι είπες»;

Πάνω από όλα Ειλικρίνεια.

Πρόκειται για άτομα που είναι πρόθυμα όχι μόνο να αποκαλύψουν των απώλεια ακοής τους, αλλά και να προτείνουν μεθόδους και στρατηγικές συνεργασίας με τους συναδέλφους τους, ώστε να δημιουργούν το πιο εποικοδομητικό και ευχάριστο εργασιακό κλίμα που μπορούν .

Παράδειγμα :  «Δεν μπορώ να σε ακούσω με όλο αυτό το θόρυβο. Ίσως αν έρθεις λίγο πιο κοντά να μπορούμε να συνομιλήσουμε καλύτερα».

Φορέστε τα ακουστικά βαρηκοΐας

Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης της απώλειας ακοής, ο καλύτερος είναι να λέτε εξαρχής στους γύρω σας τι θέμα έχετε, ώστε να προσαρμόζονται και οι ίδιοι στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη επικοινωνία. Από εκεί και πέρα η αγορά ενός ακουστικού βαρηκοΐας λειτουργεί εξαιρετικά για τα περισσότερα άτομα με ήπια εώς μέτρια απώλεια ακοής. Εάν είστε καινούργιοι στο χώρο των ακουστικών, λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστείτε χρόνο ώστε να προσαρμοστείτε σε αυτά και στις διάφορες ρυθμίσεις που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης που αφορά την εργασίας σας.

Εάν έπειτα από κάποιους μήνες συνεχίζετε να δυσκολεύεστε στη χρήση ακουστικού, συμβουλευτείτε τον Ακουοπροθετιστή σας για οδηγίες, αφού μπορεί να είναι σε θέση να προγραμματίσει το βοήθημα σας ώστε να σας καλύπτει σε τυπικές ενέργειες που αφορούν τον εργασιακό σας χώρος.