Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Γιατί η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής και εμβοές;

Ένας τομέας αναδυόμενης έρευνας είναι η σχέση μεταξύ απώλειας ακοής, εμμηνόπαυσης και ορμονοθεραπείας για καθυστέρηση της.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ακοή.  Έρευνες με ποντίκια και προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η λήψη οιστρογόνων μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στην ακοή σας. Ωστόσο, μια ανάλυση με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δεδομένων μέχρι σήμερα για το θέμα ανακάλυψε στην πραγματικότητα το αντίθετο.

Εάν δεν έχετε επί του παρόντος απώλεια ακοής, η ορμονοθεραπεία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισής της. Αυτό ίσχυε τόσο για τα χάπια όσο και για τα επιθέματα, καθώς και για τα σκευάσματα με οιστρογόνα μόνο ή σε συνδυασμό με προγεστερόνη.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς: Όταν η ομάδα του Curhan ανέλυσε δεδομένα για περισσότερες από 47.000 γυναίκες που ελέγχθηκαν για 22 χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια πορεία χορήγησης οιστρογόνων για πέντε έως δέκα χρόνια αύξησε τον κίνδυνο απώλειας ακοής μιας γυναίκας κατά 15% σε σύγκριση με μια γυναίκα που δεν έπαιρνε .

Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο περισσότερο καιρό παρέμενε μια γυναίκα σε διαδικασία χορήγησης. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής.

Εμμηνόπαυση και απώλεια ακοής

Είναι πιθανό η ακοή σας να αλλάξει ή να αναπτύξετε εμβοές (βουητό στα αυτιά) καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση. Γιατί; Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως οι εξάψεις. Τα οιστρογόνα, μια ορμόνη, παίζουν ρόλο σε όλο το σώμα – στους μύες και τα οστά, την καρδιά και τον εγκέφαλο, καθώς και στο αναπαραγωγικό σας σύστημα. Αν και είναι ακόμη άγνωστο πώς ακριβώς επηρεάζουν τα οιστρογόνα την ακοή.

Τα επίπεδα των ορμονών του φύλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και κατά τη διάρκεια της περιόδου, η ακοή σας μπορεί να γίνει λιγότερο ευαίσθητη. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης -τα χρόνια πριν οι ωοθήκες σας σταματήσουν να απελευθερώνουν ωάρια και τελειώσει η περίοδός σας- οι ωοθήκες σας παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα. Τα τελευταία ένα έως δύο χρόνια της περιεμμηνόπαυσης, η πτώση των οιστρογόνων επιταχύνεται. Μετά το τέλος της περιόδου σας, συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών, οι ωοθήκες παράγουν ελάχιστα οιστρογόνα, αλλά εξακολουθείτε να λαμβάνετε κάποια από τα επινεφρίδια και τον λιπώδη ιστό. 

Όπως αναφέρει η ομάδα του Curhan, μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν την ακοή, ενδεχομένως μέσω μεταβολών στη ροή του αίματος στον κοχλία, τον κοίλο σωλήνα στο εσωτερικό αυτί. Μια ξεχωριστή μελέτη που μέτρησε την ακοή και τα επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα (μια μορφή οιστρογόνου) σε 1.830 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι οι εθελόντριες με λιγότερη οιστραδιόλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής.

Μια άλλη βασική αναπαραγωγική ορμόνη, η προγεστερόνη, αρχίζει να πέφτει στα τριάντα σας. Η προγεστερόνη, η οποία ρυθμίζει την εγκυμοσύνη, είναι το γιν στο γιανγκ των οιστρογόνων: μειώνει τα κύτταρα-υποδοχείς για τα οιστρογόνα. Η προγεστερόνη δεν επηρεάζει άμεσα τον κοχλία, αλλά θα μπορούσε να το κάνει μειώνοντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων και επομένως τη ροή του αίματος προς το αυτί.

Επηρεάζει η ηλικία κατά την εμμηνόπαυση την ακοή σας;

Η σχέση μεταξύ των χαμηλών οιστρογόνων και της μειωμένης ακοής υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που φτάνουν στην εμμηνόπαυση αργότερα, σε ηλικία 50 ετών ή μεγαλύτερη – το 51 είναι η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στις Ηνωμένες Πολιτείες – μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο απώλειας ακοής. Εξάλλου, θα ήταν λογικό οι γυναίκες που φτάνουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση να βιώνουν νωρίτερα την πτώση των οιστρογόνων.  

Ωστόσο, όταν η ομάδα του Curhan εξέτασε ένα σύνολο δεδομένων για σχεδόν 81.000 γυναίκες παρατήρησαν το αντίθετο: Οι γυναίκες με καθυστερημένη φυσική εμμηνόπαυση είχαν παραδόξως 10 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής. Ο λόγος για αυτό το εύρημα είναι ασαφής, καθώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης, δήλωσε ο Dr. Curhan

Παρακολουθήστε την ακοή σας όταν ξεκινάτε ορμονοθεραπεία

Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε ορμονοθεραπεία, προτείνεται να παρακολουθείτε την ακοή σας και να λαμβάνετε οιστρογόνα μόνο για όσο διάστημα χρειάζεται. Ορισμένες γυναίκες έχουν αντιδράσει στη χορηγηση οιστρογόνων με ξαφνική απώλεια ακοής, εμβοές και ίλιγγο. Επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχό σας εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο.

Εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο ΧΤ, είναι πιθανό να σας προσφερθεί ένας συνδυασμός με προγεστερόνη (ένα φάρμακο όπως η προγεστερόνη), εάν εξακολουθείτε να έχετε τη μήτρα σας. Τα οιστρογόνα από μόνα τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται συχνότερα σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται με προσοχή σε γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση (οι οποίες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής).

Περιεμμηνόπαυση και εμβοές

Η σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης, θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και εμβοών είναι ένα θέμα που επίσης χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εμβοές όταν ξεκινούν ορμονοθεραπεία για την περιεμμηνόπαυση. Αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ορμονοθεραπεία μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το ποσοστό εμβοών στις γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γυναίκες για να προστατεύσουν την ακοή τους;

Η διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους έχουν πάντα μεγάλη σημασία. “Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διατροφή που έμοιαζε περισσότερο με τα  μεσογειακά πρότυπα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής”, δήλωσε η Dr. Curhan. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα ψάρια, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως – και λιγότερο κρέας και πρόχειρο φαγητό.

Λάβετε υπόψη ότι άλλες παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά στη μέση ηλικία -συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων του θυρεοειδούς και αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα- συνδέονται επίσης με την απώλεια ακοής, οπότε φροντίστε επίσης να κάνετε τακτικές εξετάσεις υγείας. Αυτές οι παθήσεις επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες.

Τέλος, αποφύγετε τους δυνατούς ή συνεχείς θορύβους του περιβάλλοντος, ελέγξτε την ακοή σας και φορέστε τακτικά τα συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας και θα ξέρετε ότι έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής καθώς μεγαλώνετε.