Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Εμβοές : Θα μπορούσε η διατροφή σας να είναι ο ένοχος;

Έχετε συχνό βουητό στα αυτιά; Ίσως η διατροφή σας, κάνει την κατάσταση χειρότερη. Οι χρόνιες εμβοές είναι ελάχιστα κατανοητές και υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να συσχετίζουν τις εμβοές με τη διατροφή. Ωστόσο πολλοί πάσχοντες από εμβοές , παρατηρούν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους όταν καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας σημαντικός ένοχος πίσω από τις εμβοές και την απώλεια ακοής, ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα πράγματα που βάζουμε στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα μερικούς ανθρώπους μπορεί να τους επηρεάζει αρνητικά η καφεΐνη ή το αλάτι. Για άλλους όμως , αυτές οι τροφές μπορεί να τους βοηθούν. Στην ουσία, τα φαγητά που προκαλούν εμβοές είναι μοναδικά για τον καθένα.

Μπορεί κάτι που τρώτε ή πίνετε να προκαλεί βουητό στα αυτιά σας;

Είναι πολύ δύσκολο να μελετήσουμε πώς τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν τις εμβοές , αλλά μια μελέτη του 2020 προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό. Οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 34.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις δυσκολίες ακοής , τις εμβοές και τη διατροφή τους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να κάνουν τις απαραίτητες συσχετίσεις μεταξύ των τριών εστιάζοντας σε βιταμίνες και μέταλλα. Από τη μελέτη προέκυψε πως οι υψηλές προσλήψεις ασβεστίου , σιδήρου και λίπους , συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμβοών ενώ υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12 και ένα διατροφικό πρότυπο υψηλής πρόσληψης κρέατος συσχετίστηκαν με μειωμένες πιθανότητες εμβοών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόσληψη λίπους μπορεί να επηρεάσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων , τα οποία είναι σημαντικά για την καλή ακοή. Η κακή υγεία των αιμοφόρων αγγείων είναι ο λόγος που οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης συνδέονται και με την απώλεια ακοής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο , και αν για παράδειγμα η προσθήκη πολλής βιταμίνης Β12 θα μειώσει τις δυσκολίες στην ακοή. Αντίθετα σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει κάποια πρότυπα όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες και τα συμπτώματα εμβοών που αναφέρουν οι ίδιοι οι ασθενείς.  Οπότε κάπου εδώ θα ήταν καλό να πούμε ότι δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας με βάση αυτή τη μελέτη , αλλά να κρατήσετε τα συμπεράσματα της ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε αν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο σε εσάς και πότε. 

Θα μπορούσατε για παράδειγμα να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και εμφάνισης εμβοών. Το ημερολόγιο πρέπει να είναι λεπτομερές , προσδιορίζοντας το είδος κρέατος , λαχανικών , τυριών , ψαριών , και ούτω καθεξής. Δώστε προσοχή στις εμβοές σας και κρατήστε λεπτομερείς σημειώσεις σχετικά με τις αλλαγές και τις εντάσεις που μπορεί να έχουν. Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για τα διατροφικά σας πρότυπα και μοτίβα εμβοών , τα οποία μπορεί να αποκαλύπτουν ή όχι μια συσχέτιση . Αφού κάνετε λοιπόν το συσχετισμό μπορείτε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας για να βρείτε την ανακούφιση που αναζητάτε.

Nόσος Meniere και αλάτι

Το αλάτι βοηθά το σώμα να συγκρατεί υγρά και είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας. Το μέτρο ωστόσο είναι το κλειδί , καθώς η κατανάλωση πολλών αλμυρών επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με νόσο του Meniere , μια διαταραχή του εσωτερικού αυτιού που προκαλεί ζάλη, απώλεια ακοής και εμβοές . Για τα άτομα αυτά μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι μπορεί να μειώσει τις εμβοές.

Αναζητήστε βοήθεια.

Οι εμβοές και η απώλεια ακοής συχνά πάνε χέρι-χέρι . Επισκεφτείτε το site μας για να βρείτε τους τρόπους που μπορείτε να διερευνήσετε εάν οι εμβοές σας συνοδεύονται από απώλεια ακοής. Σε πολλές περιπτώσεις η απλή χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να μειώσει τις εμβοές , ενώ υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν ανάλογα το επίπεδο των εμβοών.