Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
δύο ακουστικά βαρηκοΐας

Πρέπει να Φοράμε Δύο Ακουστικά Βαρηκοΐας

Παρόλο που μπορείτε να επιβιώσετε με ένα μόνο αυτί (ή ένα χέρι ή ένα πόδι ή ένα μάτι), η ζωή είναι πάντα πιο εύκολη και ευχάριστη, όταν και τα δύο λειτουργούν σωστά.

Ας δοκιμάσουμε ένα πείραμα. Κοιτάξτε ένα αντικείμενο μπροστά σας, κλείστε το δεξιό σας μάτι. Παρατηρήστε πώς φαίνεται με το αριστερό σας μάτι. Τώρα κλείστε το αριστερό σας μάτι, ανοίξτε το δεξί σας μάτι και παρατηρήστε. Βλέπετε πώς το αντικείμενο διαφέρει ανάλογα με το μάτι που χρησιμοποιείτε; Η εικόνα “αναμιγνύεται” στον εγκέφαλό σας με οπτικές πληροφορίες όταν χρησιμοποιείτε και τα δύο μάτια – αλλά με το ένα μάτι κλειστό και το άλλο ανοιχτό, μπορείτε να δείτε ορατές διαφορές. Τα αυτιά σας λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Με τα δύο αυτιά, παίρνουμε πληροφορίες ήχου από το περιβάλλον μας και αυτό που ακούμε είναι μια συνεργασία δεδομένων και από τα δύο αυτιά. Η ακουστική ακοή είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για τη λήψη ήχων και τον εντοπισμό της δικής μας φωνής μέσα στο περιβάλλον.

11 Λόγοι να φοράτε δύο Ακουστικά Βαρηκοΐας

1 Όταν φοράτε δύο ακουστικά, μπορείτε να εντοπίσετε καλύτερα την πηγή ήχου. Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τρεις ακουστικούς παράγοντες για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε από πού προέρχονται οι ήχοι. Αυτοί οι παράγοντες είναι: Αρχικά,  η μικρή διαφορά χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει σε κάθε αυτί ο ήχος. Επίσης, η διαφορά στην ένταση ενός συγκεκριμένου ήχου όπως ακούγεται σε κάθε αυτί. Αυτό συμβαίνει επειδή το κεφάλι σας λειτουργεί σαν “εμπόδιο” για τα ηχητικά κύματα. Τέλος, ο ήχος χρειάζεται να περάσει από το κεφάλι σας και να φτάσει στο άλλο σας αυτί με μια μικρή καθυστέρηση στο χρόνο. Ταυτόχρονα, μειώνεται ή αλλάζει ο όγκος και ο ρυθμός του ήχου.

2 Παρόλο που δεν μπορείτε να εντοπίσετε συνειδητά τις λεπτές διαφορές σε αυτούς τους παράγοντες, ο εγκέφαλός σας μπορεί. Χωρίς να το γνωρίζετε, ο εγκέφαλός σας συγκρίνει γρήγορα αυτούς τους παράγοντες, εκτελεί κάποιους γρήγορους υπολογισμούς και έπειτα συνειδητά μπορείτε να αντιλαμβάνεστε την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο ήχος. Εάν φοράτε μόνο ένα ακουστικό (και το άλλο αυτί έχει επίσης απώλεια ακοής), ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους παράγοντες για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πηγές ήχου. Στην πραγματικότητα, με μόνο ένα ακουστικό, ακούτε τον ήχο μέσα στο κεφάλι σας όπως είναι, αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε την κατεύθυνση από την οποία ο ήχος έρχεται. Έτσι, σε καταστάσεις όπου υπάρχει διάλογος με παραπάνω από ένα άτομο μπορεί να ακούσετε κάποιον που μιλάει, αλλά δεν θα έχετε ιδέα ποιος από όλους είναι. Μέχρι να καταλάβετε ποιο άτομο μιλάει, θα έχετε χάσει τα περισσότερα από αυτά που είπε.

3 Όταν φοράτε δύο ακουστικά βοηθήματα, θα καταλάβετε πολύ καλύτερα την ομιλία και τη συνομιλία από ό, τι αν φορέσετε μόνο ένα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κάτω από θορυβώδεις και δύσκολες καταστάσεις ακρόασης. Όταν φοράτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει δύο διαφορετικά σήματα που φθάνουν σε λίγο διαφορετικούς χρόνους (εκτός φάσης). Αυτό δίνει στον εγκέφαλο σας πολύ περισσότερες πιθανότητες να αφαιρέσει το θόρυβο που δεν θέλετε να ακούσετε και να πάρει την ομιλία που πραγματικά θέλετε να ακούσετε. Ως αποτέλεσμα, η φωνή που προσπαθείτε να ακούσετε πιο ξεκάθαρα ξεχωρίζει από το θόρυβο του περιβάλλοντος. Αυτό κάνει την ακρόαση πολύ πιο εύκολη.

4 Αν φοράτε δύο ακουστικά, μπορείτε να μειώσετε την ένταση και στις δύο συσκευές ακοής κατά περίπου 10 dB και να ακούτε καλύτερα και να καταλαβαίνετε περισσότερο απ’ ότι εάν φορούσατε μόνο ένα ακουστικό. Αυτό μειώνει τον συνολικό όγκο του ήχου που προσβάλει τα αυτιά σας, ειδικά σε θορυβώδεις καταστάσεις. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορείτε να ανεχτείτε τους ήχους πιο δυνατά με τη χαμηλότερη ρύθμιση έντασης ήχου. Επιπλέον, θα διαπιστώσετε ότι η ποιότητα του ήχου βελτιώνεται καθώς υπάρχει λιγότερη στρέβλωση και καλύτερη αναπαραγωγή ενισχυμένων ήχων με χαμηλότερη ένταση ήχου.

5 Μελέτες δείχνουν ότι αν κάποιος μιλάει σε εσάς από τη μία πλευρά σας, ο ήχος μέχρι να φτάσει στην άλλη πλευρά του κεφαλιού σας θα έχει μειωθεί μέχρι περίπου 20 dB. Αυτό σημαίνει ότι η κατανόηση της ομιλίας είναι πολύ χειρότερη από ό, τι εάν φορούσατε δύο ακουστικά. Επιπλέον, όταν φοράτε δύο ακουστικά, ακούτε από όλες τις κατευθύνσεις 360 μοίρες, αντί για τις 180 μοίρες που ακούτε κατά βάση όταν φοράτε μόνο ένα ακουστικό. Θα παρατηρήσετε πραγματικά αυτό το φαινόμενο όταν κάποιος σας μιλάει από την αντίθετη πλευρά του ακουστικού σας

6 Το να φοράτε δύο ακουστικά είναι λιγότερο κουραστικό. Αυτό κάνει την ακρόαση πιο ευχάριστη. Μπορείτε να χαλαρώσετε περισσότερο ενώ ακούτε, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθείτε να ακούσετε μόνο από το ένα αυτί. Η ακοή μόνο από το ένα αυτί δεν είναι μόνο κουραστική, αλλά είναι και δύσκολη και απογοητευτική. Δοκιμάστε να διαβάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο με ένα μάτι και θα δείτε πόσο πιο δύσκολο είναι. Η ακοή από ένα αυτί είναι ακριβώς το ίδιο.

7 Φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας δημιουργείται μια πιο φυσική ισορροπία του ήχου και βελτιώνεται σημαντικά η απόλαυση ακρόασης. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όταν ακούτε μουσική. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι ο εγκέφαλός σας αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία αποτελούνται από πολλούς διασυνδετικούς δεσμούς, ώστε να μπορούν να αντιδρούν σε ερεθίσματα γρήγορα,  καθώς επεξεργάζονται πληροφορίες. Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας είναι η λογική (ή τεχνική) πλευρά. Σας δίνει ξεχωριστές πληροφορίες. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σας είναι η αισθητική πλευρά. Σε αυτό το ημισφαίριο αναγνωρίζονται όλες οι καλλιτεχνικές σαν ικανότητες καθώς και η αναγνώριση εικόνων και ήχων. Αν φοράτε μόνο ένα ακουστικό, ο εγκέφαλός σας σας δίνει μόνο ένα μέρος του μηνύματος που λαμβάνει.

8 Φορώντας δύο ακουστικά βοηθήματα έχετε καλύτερη αντίληψη του βάθους του ήχου και έτσι μπορείτε να εντοπίσετε και να ακούσετε τους ήχους από ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου. Τα άτομα με κανονική ακοή μπορούν να αποφασίσουν ποιους ήχους θέλουν να ακούσουν και ποιους να αγνοήσουν σε μεγάλο βαθμό (πραγματική επιλεκτική ακοή). Για να γίνει αυτό, τα μάτια σας και τα αυτιά σας δουλεύουν ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, πείτε ότι εστιάζετε με τα μάτια σας σε ένα άτομο σε μακρινή απόσταση. Ο εγκέφαλός σας υπολογίζει τη θέση του προσώπου στο οποίο εστιάζετε τα μάτια σας. Στη συνέχεια, καθοδηγεί τα αυτιά σας να ακούσουν τους ήχους που προέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο του χώρου και να φιλτράρουν όλους τους υπόλοιπους ήχους.

9 Όταν φοράτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, διεγείρετε και τα δύο αυτιά εξίσου. Εάν φοράτε μόνο ένα ακουστικό, το άλλο αυτί δεν θα διεγερθεί. Μερικοί πιστεύουν ότι το αυτί χωρίς διέγερση μπορεί τελικά να χάσει την ικανότητά του να ακούει και να ερμηνεύει τους ήχους. Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι ακόμη και αν το αυτί σας δεν χάνει την ακουστική οξύτητα με την πάροδο του χρόνου από την έλλειψη διέγερσης, εξακολουθούν να υπάρχουν αλλαγές στους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος σας επεξεργάζεται ήχους όταν δεν ακούει από τα δύο αυτιά εξίσου. Ως αποτέλεσμα, η χρήση δύο ακουστικών βοηθημάτων παρέχει τη διέγερση που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να διατηρήσει και να μεγιστοποιήσει την ακοή που έχετε ακόμα.

10 Δεδομένου ότι δεν χρειάζεστε την ένταση ήχου τόσο δυνατά όταν φοράτε δύο ακουστικά, έχετε λιγότερες πιθανότητες να λάβετε ανατροφοδότηση στα ακουστικά σας. Η ανατροφοδότηση είναι σφύριγμα που συμβαίνει όταν ένα ακουστικό δεν ταιριάζει σωστά.

11 Φορώντας δύο ακουστικά βοηθάτε στην κάλυψη της εμβοής. Μπορείτε να καλύψετε την εμβοή και από τις δύο πλευρές.