Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Γιατί η διατροφή μπορεί μειώσει τον κίνδυνο απώλειας ακοής;

Έρευνες δείχνουν πως μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες συνδέεται με καλύτερη υγεία της ακοής. Το τι τρώτε μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά ακούτε, ειδικά όσο μεγαλώνετε.

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν μία πιο υγιεινή διατροφή είχαν χαμηλότερα ποσοστά απώλειας ακοής από εκείνες που είχαν λιγότερο υγιεινή διατροφή. Η μελέτη, από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, περιελάμβανε 3.135 γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ακοή των γυναικών και τρία χρόνια αργότερα μέτρησαν ξανά την ακοή τους. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν πιστά μια υγιεινή διατροφή είχαν 25 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων σε σχέση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι “οι πιθανότητες μείωσης της ευαισθησίας της ακοής στις μεσαίες συχνότητες ήταν σχεδόν 30 τοις εκατό χαμηλότερες μεταξύ εκείνων των οποίων η διατροφή ήταν ισορροπημένη.

“Δεδομένου ότι η απώλεια ακοής είναι τόσο συχνή, ο κατά 30% χαμηλότερος κίνδυνος είναι σημαντικός”, δήλωσε η Dr. Sharon Curhan, MD, ιατρός και επιδημιολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School στη Βοστώνη. “Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν έντονα ότι η ανάπτυξη απώλειας ακοής με την ηλικία μπορεί να μην είναι αναπόφευκτη και ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου”.

Ποιες δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας ακοής;

Οι δίαιτες περιλάμβαναν την εναλλακτική μεσογειακή διατροφή (AMED), τη δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) και τον εναλλακτικό δείκτη υγιεινής διατροφής 2010 (AHEI-2010).

Η AMED βασίζεται σε “φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ελαιόλαδο. Ενθαρρύνει την κατανάλωση ψαριών και την κατανάλωση μόνο μέτριας ποσότητας αλκοόλ.

Το DASH προτείνει τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και περιορίζει το νάτριο, τη ζάχαρη και το λίπος.

Το AHEI-2010 προτείνει  τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και περιορίζει τη ζάχαρη, το αλάτι και το ζωικό λίπος.

Γιατί η διατροφή επηρεάζει την ακοή;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύει από την απώλεια ακοής, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με τη συνολική καρδιακή μας υγεία.

Μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καταστάσεων που φλεγμαίνουν ή βλάπτουν τις αρτηρίες και τις φλέβες, όπως ο διαβήτης. Όπως και με τη συνολική υγεία, η ροή του αίματος στα αυτιά είναι πολύ σημαντική για την υγιή ακοή. Το εσωτερικό αυτί -το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση του ήχου είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αλλαγές στα επίπεδα οξυγόνου, στη φλεγμονή και στην αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα.

“Μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες”, δήλωσε η ίδια. (Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με κυτταρικές βλάβες.) . Πολλά φρούτα και λαχανικά παρέχουν βασικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του.

Τι γίνεται με τις βιταμίνες και τα μέταλλα;

Στην πραγματικότητα, έχουν γίνει κάποιες έρευνες που εξετάζουν πώς οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της ακοής μας.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, έδειξε ότι η συμπλήρωση της διατροφής των ηλικιωμένων ανδρών με τη βιταμίνη φυλλικό οξύ (γνωστή και ως φολικό οξύ) βοήθησε στη μείωση του κινδύνου απώλειας ακοής. Είναι μία από τις πολλές βιταμίνες που συνδέονται με την υγιή ακοή. Επιπλέον, τα μέταλλα κάλιο, ψευδάργυρος και μαγνήσιο είναι όλα απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής ακοής.

Άλλοι τρόποι πρόληψης της απώλειας ακοής

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι δύο μελέτες δεν σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν αιτία και αποτέλεσμα, αλλά μόνο ότι υπάρχει ένα μοτίβο μεταξύ μιας υγιεινής διατροφής και ενός μειωμένου κινδύνου απώλειας ακοής. Και επειδή η απώλεια ακοής έχει πολλές αιτίες από την έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο έως τη γενετική, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει μόνο κάποια προστασία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε και τους άλλους βασικούς τρόπους για το πώς μπορείτε να προλάβετε την απώλεια ακοής.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής συνδέεται όλο και περισσότερο όχι μόνο με δυσκολίες στην επικοινωνία, αλλά και με γνωστική έκπτωση, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση. Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ανησυχείτε για απώλεια ακοής, βρείτε έναν πάροχο υπηρεσιών ακοής κοντά σας και συμβουλευτείτε τον. Θα διαπιστώσετε ότι θα αλλάξει η ζωή σας !