Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Διαβητικός μετράει το ζάχαρό του

Διαβήτης, απώλεια ακοής & βαρηκοΐα

Έρευνα δείχνει ότι οι διαβητικοί είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν απώλεια ακοής συγκριτικά με όσους δεν έχουν την ασθένεια.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης αναστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ή να διαχειρίζεται σωστά την ινσουλίνη, προκαλώντας τη συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα αντί να τροφοδοτεί τα κύτταρα. Ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με αυτή την ασθένεια αυξήθηκε στο 50% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ινστιτούτου Διαβήτη. Όλοι οι τύποι διαβήτη μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στα κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού.

Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη:

Ο διαβήτης τύπου 1, όπου ο οργανισμός του ασθενή δεν είναι σε θέση να παράγει την απαραίτητη ινσουλίνη για να μεταφερθεί γλυκόζη στα κύτταρα λόγω μιας αυτοάνοσης κατάστασης στην οποία το σώμα προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν την ορμόνη.

Ο διαβήτης τύπου 2,όπου ο οργανισμός του ασθενή είναι σε θέση να παράγει τη δική του ινσουλίνη. Ωστόσο, η ποσότητα μπορεί να μην είναι επαρκής ή να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα.

Και ο διαβήτης τύπου 3, τον οποίο συνήθως αναπτύσσουν κάποιες έγκυες γυναίκες (διαβήτης κύησης) και πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι ορμόνες καθιστούν τα κύτταρα του σώματος πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης κύησης εξαφανίζεται συνήθως μετά την γέννηση  του μωρού.

Και στις τρεις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, ακρωτηριασμών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, αυξημένη δίψα ή πείνα, υπνηλία, απώλεια βάρους, θολή όραση, δυσκολία συγκέντρωσης και αργή επούλωση λοιμώξεων.

Διαβήτης και απώλεια ακοής

Τα τελευταία χρόνια, δύο μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διαβήτη και απώλειας ακοής.

Σε μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας οι διαβητικοί συμμετέχοντες βρέθηκαν να είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να έχουν μια ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής από εκείνους χωρίς τη νόσο. Η εμφάνιση της απώλειας ακοής στις  υψηλές συχνότητες ήταν πιο διαδεδομένη στους διαβητικούς (54%) από ό, τι στους μη διαβητικούς (32%).

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί ο διαβήτης επηρεάζει αρνητικά την ακοή. Ωστόσο, υποψιάζονται ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του αυτιού.

Πώς να προστατεύσετε την ακοή σας εάν έχετε διαβήτη.

Περιορίστε την ένταση στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείτε, π.χ. στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Προστατέψτε τα αυτιά σας από τον υπερβολικό θόρυβο φορώντας Ωτοασπίδες, ειδικά εάν συμμετέχετε σε θορυβώδη χόμπι ή γνωρίζετε ότι θα συμμετέχετε σε κάποια δραστηριότητα, όπου τα επίπεδα θορύβου θα είναι υπερβολικά.

Ενσωματώστε την κατάλληλη άσκηση για εσάς στην καθημερινότητά σας. Βελτιώνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος. Συζητήστε με το γιατρό σας για το είδος άσκησης που είναι καλύτερο για σας.