Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Πως να Πείσετε το Γονιό σας ότι Χρειάζεται Ακουστικά Βαρηκοΐας

Καθώς οι γονείς μεγαλώνουν , μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε συζητήσεις για θέματα που μπορεί να τους φέρουν σε άβολη θέση , όπως για παράδειγμα το πότε είναι η στιγμή να σταματήσουν την οδήγηση , το αν χρειάζονται τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου μέσα στο σπίτι, ή το αν ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουν ακουστικά βαρηκοΐας , καθώς η απώλεια πλέον είναι παραπάνω από εμφανής.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν θα ήθελε να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει πράγματα , τα οποία κάποτε απολάμβανε. Ένας μεγάλος φόβος των γονιών , είναι η σκέψη ότι οι ρόλοι γονιού-παιδιού κάποια στιγμή θα αντιστραφούν . Αυτό λοιπόν δημιουργεί ξαφνικά άγχος σε έναν ηλικιωμένο , ο οποίος φοβάται πως σιγά σιγά θα χάσει την ανεξαρτησία του , με αποτέλεσμα να αρνείται πεισματικά ότι έχει κάποιο πρόβλημα, ακόμα και αν στην πραγματικότητα γνωρίζει πως κάτι τέτοιο είναι αλήθεια.  Για τους παραπάνω λόγους , καλό θα ήταν να ακολουθείται μια τακτική που να στοχεύει στην ανάδειξη των θετικών αποτελεσμάτων που θα είχε ένα ακουστικό βαρηκοΐας στη ζωή του ηλικιωμένου , αντί να τονίζεται έντονα το πρόβλημα της απώλειας ακοής.

Δώστε του να καταλάβει πως είναι θέμα ασφάλειας.

Όπως έχει φανεί η απώλεια ακοής , μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλεια τους. Η ακοή επηρεάζει συνήθειες , όπως η οδήγηση , ή μια απλή βόλτα και η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς .  Όσον αφορά την οδήγηση η δυσκολία αντίληψης μιας κόρνας ή μιας σειρήνας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ένα δρόμο ή ακόμη και ατυχήματα , καθώς υπάρχει αδυναμία αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους υπόλοιπους οδηγούς. Περαιτέρω έχει αποδειχθεί πως η απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία , σταδιακά εντείνει την πιθανότητα ο εγκέφαλός να κινδυνεύσει από ακουστική στέρηση και δυσκολία επεξεργασίας του ήχου.

Εστιάστε στη σύνδεση ακοής-επεξεργασίας ήχου από τον εγκέφαλο.

Όπως έχει φανεί η απώλεια ακοής , μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλεια τους. Η ακοή επηρεάζει συνήθειες , όπως η οδήγηση , ή μια απλή βόλτα και η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς .  Όσον αφορά την οδήγηση η δυσκολία αντίληψης μιας κόρνας ή μιας σειρήνας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ένα δρόμο ή ακόμη και ατυχήματα , καθώς υπάρχει αδυναμία αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους υπόλοιπους οδηγούς. Περαιτέρω έχει αποδειχθεί πως η απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία , σταδιακά εντείνει την πιθανότητα ο εγκέφαλός να κινδυνεύσει από ακουστική στέρηση και δυσκολία επεξεργασίας του ήχου.

Εστιάστε στη σύνδεση ακοής-επεξεργασίας ήχου από τον εγκέφαλο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η απώλεια ακοής αγνοείται από τον ασθενή , υπάρχει κίνδυνος ακουστικής αλλά και γνωστικής στέρηση. Η δυσκολία στην επικοινωνία , οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση , αίσθημα αδυναμίας και κατάθλιψη . Κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινάει από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος απολάμβανε ο βαρήκοος , μέχρι και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που καταλήγουν να δημιουργούν μόνο εντάσεις  , χάνοντας έτσι τον πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσατε να περάσετε με το άτομο αυτό.

Εάν έχετε αποφασίσει να πείσετε το γονιό σας για την αγορά ενός ακουστικού βοηθήματος , πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τον τρόπο που θα το κάνετε.

  1. Αναφέρετε το οφέλη για την υγεία , όπως είναι ο μειωμένος κίνδυνος άνοιας και η θεραπεία των εμβοών . Μαζί δώστε τους και παραδείγματα από άτομα που γνωρίζετε ότι μπήκαν στη διαδικασία αυτή και είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται.
  2. Κάντε εσείς οι ίδιοι πρώτοι μία έρευνα όσον αφορά την απώλεια ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας . Εάν οι γονείς σας έχουν περιορισμένες γνώσεις θα εκτιμήσουν την προσπάθειά σας να συμμετέχετε στην επίλυση του προβλήματός τους , ενώ αν ήδη γνωρίζουν κάποια πράγματα θα σας είναι πιο εύκολο να συζητήσετε μαζί τους πάνω σε αυτό το ζήτημα και να νιώσουν την βοήθεια σας.
  3. Διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να τους μιλήσετε και αποφύγετε να το κάνετε σε περιόδους που οι γονείς είναι έντονα στρεσαρισμένοι για άλλα πράγματα, ή είναι έντονα απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν ακούνε καλά.  Προτιμήστε περιβάλλον στο οποίο θα έχει ησυχία και θα μπορείτε να συζητήσετε εύκολα χωρίς άλλες παρεμβολές.
  4. Να είστε συμπονετικοί και στοργικοί . Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση τους. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί μετά από κάποια χρόνια να είστε εσείς αυτός που θα χρειαστεί να κάνει αυτή τη δύσκολη συζήτηση με κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο . Δώστε τους να καταλάβουν , ότι θέλετε να λάβουν βοήθεια επειδή θέλετε μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή για αυτούς. Σε περίπτωση που η συζήτηση δεν πηγαίνει όπως θέλετε , μην νευριάσετε και μην προσπαθήσετε να τους αναγκάσετε να το σκεφτούν χρησιμοποιώντας το πρόβλημα σαν επιχείρημα, γιατί έτσι θα νιώσουν πως αποτελούν βάρος πλέον στη ζωή σας.
  5. Εστιάστε στις επιπτώσεις που δημιουργούνται. Πείτε τους ότι σας στενοχωρεί το γεγονός ότι τους βλέπετε να απομονώνονται και ότι φαίνεται να μην απολαμβάνουν πλέον τη ζωή τους.  Μπορείτε να αναφέρετε ότι φαίνονται κουρασμένοι ή απογοητευμένοι πιο συχνά , ή ότι είναι κρίμα να χάνουν ουσιαστικές στιγμές όπως για παράδειγμα μια τηλεφωνική κλήση με τα εγγόνια τους .
  6. Συνεργαστείτε μαζί τους για την εύρεση του κατάλληλου ακουστικού. Προσφέρετέ τους όση βοήθεια χρειάζονται. Η εύρεση του κατάλληλου ακουστικού μπορεί να είναι μια διαδικασία που για τους ίδιους είναι αρχικά αποθαρρυντική με τόσες επιλογές προϊόντων , διαφημίσεις και τεχνολογίες και είναι λογικό να υπάρχει δυσκολία στην κατανόησή τους. Βρείτε έναν επαγγελματία κοντά στο σπίτι των γονιών σας και προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε στο ραντεβού . Είναι πολύ χρήσιμη η ύπαρξη ενός συγγενικού προσώπου κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής , καθώς θα υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να αφομοιωθούν ,ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσετε να δείτε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αγοράς.  Επιπλέον , πολλές φορές ο λόγος που ένας ηλικιωμένος αποφεύγει την αγορά ακουστικού είναι το κόστος , οπότε αν μπορείτε να συνδράμετε και εσείς με κάποιο ποσό θα δώσετε μια ανάσα ανακούφισης στον ασθενή.
  7. Βοηθήστε τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στηρίξτε την απόφασή τους . Η προσαρμογή σε νέους ήχους και η εξοικείωση με το χειρισμό ακουστικών βαρηκοΐας δεν είναι εύκολη για όλους. Μπορείτε να γίνετε ένας πολύτιμος βοηθός για τους δικούς σας, εξασκώντας μαζί τους τη φροντίδα και συντήρηση του ακουστικού βαρηκοΐας, συμμετέχοντας στα ραντεβού παρακολούθησης, συζητώντας για όλους τους νέους ήχους που ακούνε. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι υπάρχει περίοδος προσαρμογής. Σε περίπτωση που ο γονέας ανησυχεί για τη λειτουργία του ακουστικού ή κάτι δεν τον ευχαριστεί , επικοινωνήστε εσείς με έναν ειδικό ώστε να επιλυθεί απευθείας το πρόβλημα. Μην τους αγνοείτε , αλλιώς υπάρχει μεγάλη περίπτωση το ακουστικό να καταλήξει σε ένα συρτάρι λόγω απογοήτευσης.
  8. Βοηθήστε τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στηρίξτε την απόφασή τους . Η προσαρμογή σε νέους ήχους και η εξοικείωση με το χειρισμό ακουστικών βαρηκοΐας δεν είναι εύκολη για όλους. Μπορείτε να γίνετε ένας πολύτιμος βοηθός για τους δικούς σας, εξασκώντας μαζί τους τη φροντίδα και συντήρηση του ακουστικού βαρηκοΐας, συμμετέχοντας στα ραντεβού παρακολούθησης, συζητώντας για όλους τους νέους ήχους που ακούνε. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι υπάρχει περίοδος προσαρμογής. Σε περίπτωση που ο γονέας ανησυχεί για τη λειτουργία του ακουστικού ή κάτι δεν τον ευχαριστεί , επικοινωνήστε εσείς με έναν ειδικό ώστε να επιλυθεί απευθείας το πρόβλημα. Μην τους αγνοείτε , αλλιώς υπάρχει μεγάλη περίπτωση το ακουστικό να καταλήξει σε ένα συρτάρι λόγω απογοήτευσης.

Πως να βρείτε έναν αξιόπιστο πάροχο ακουστικών βαρηκοΐας.

Για να επιλέξετε το σωστότερο κατάστημα με ακουστικά βαρηκοΐας , θα πρέπει να αναζητήσετε αρχικά αν σας προσφέρει κάποιες βασικές παροχές τις οποίες πολλές φορές οι ασθενείς λόγω μη ενδελεχούς γνώσης πάνω στο κομμάτι των ακουστικών αγνοούν .  Πέρα από τη μάρκα των ακουστικών , θα πρέπει να έχετε επιβεβαιώσει ότι ο συγκεκριμένος πάροχος είναι γνώστης του αντικειμένου. Τα ακουστικά πρέπει να ρυθμίζονται από κάποιον που ξέρει τον σωστό τρόπο, μπορώντας να υπολογίσει την βαρηκοΐα τους ασθενούς σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ανάγκες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια χρήσης του ακουστικού . Επιπλέον ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο επιλογής παρόχου είναι η άμεση εξυπηρέτηση. Επιβεβαιώστε ότι ο συγκεκριμένος πάροχος διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και εργαστήριο με ολοκληρωμένο σύστημα μηχανημάτων που σχετίζονται με τη δημιουργία ακουστικών βαρηκοΐας και την άμεση καταπολέμηση όποιων προβλημάτων προκύψουν . Τέλος φροντίστε ο πάροχος σας, να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και να ενδιαφέρεται πραγματικά για τη βέλτιστη απόδοση των ακουστικών βαρηκοΐας σας .