Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Γηροκομεία και ακουστικά βαρηκοΐας

Γηροκομεία και ακουστικά βαρηκοΐας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχοντας ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σε ένα  Οίκος Ευγηρίας, έχουμε αρκετές  ανησυχίες. Τρώει καλά; Είναι ασφαλής; Σίγουρα θέλουμε την καλύτερη φροντίδα και ποιότητα ζωής για αυτούς που αγαπάμε. Όμως το να βρίσκεται κάποιος σε ένα γηροκομείο με απώλεια ακοής και με την πανδημία που πλήττει αυτήν την περίοδο τους περισσότερους  ηλικιωμένους, λογικό είναι να επέλθει απογοήτευση, φόβος και απομόνωση.

Η φροντίδα της ακοής συχνά αγνοείται στα γηροκομεία

Μια έρευνα δείχνει ότι το 80% των ατόμων σε μακροχρόνια περίθαλψη σε γηροκομεία έχουν απώλεια ακοής, ωστόσο αυτή η πληροφορία παραμένει άγνωστη στο προσωπικό του γηροκομείου. Μια μελέτη σε 279 ηλικιωμένους που έμεναν σε γηροκομείο, αποκάλυψε ότι μόνο οι 30 είχαν κάνει έλεγχο απώλειας ακοής τον τελευταίο χρόνο.

Ακουστικά βαρηκοΐας στον Οίκο Ευγηρίας

Μερικοί από τους λόγους  για τη μη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας στο γηροκομείο είναι:

•           Κακή εφαρμογή

•           Δυσκολία στο να το φορέσει ο κάθε ηλικιωμένος μόνος του

•           Δυσκολία στη χρήση

•           Δεν λειτουργεί σωστά

Η απώλεια ακοής χωρίς αντιμετώπιση επιδεινώνει την ποιότητα ζωής

Καθώς γερνάμε, σχεδόν όλοι μας θα αναπτύξουμε πρεσβυακουσία ή απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Το να μπορέσετε να ακούσετε τι συμβαίνει γύρω σας είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής, ειδικά για όσους βρίσκονται σε υποβοηθούμενη διαβίωση ή γηροκομεία. Δυστυχώς, η απώλεια ακοής συχνά δεν ανιχνεύεται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οδηγώντας σε περαιτέρω επεισόδια θυμού, άγχους και σύγχυσης. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα της γνωστικής εξασθένησης μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά λόγω της απώλεια ακοής, σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να λάβουν ιδιαίτερη προσοχή, και να ακολουθούν τακτική εξέταση της ακοής τους καθώς και χρήση και  συντήρηση ενός βοηθήματος ακοής ώστε να βελτιστοποιείται η ζωή τους.

Τι πρέπει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το προσωπικό πρέπει να φορά μάσκες και άλλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για την προστασία των ηλικιωμένων του γηροκομείου. Επειδή οι μάσκες μπορούν να συσσωρεύουν τον ήχο και καθιστούν αδύνατη την ανάγνωση των χειλιών, οι τρόφιμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεννόησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ήπια απώλεια ακοής;

Ακόμα και τα άτομα με ήπια απώλεια ακοής μπορούν να ωφεληθούν από ακουστικά βαρηκοΐας . Ένα ακουστικό μπορεί να βοηθήσει στην καθημερινή συνεννόηση, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την κόπωση από την συνεχή προσπάθεια ακρόασης , διεγείροντας έτσι συνέχεια τα ακουστικά ερεθίσματα του εγκεφάλου. Η ανεπεξέργαστη απώλεια ακοής θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ατροφία του εγκεφάλου και τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας. Τα άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών . Έπειτα από μια αξιολόγηση από έναν επαγγελματία ακουοπροθετιστή, θα μπορεί να γίνει σύσταση για τον τύπο του ακουστικού που απαιτείται, ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής, τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής και τον προϋπολογισμό σας.