Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Γιατί η Απώλεια ακοής μπορεί να αυξήσει την μοναξιά ;

Ακόμη και πριν την εμφάνιση του Covid-19 , παρατηρούνταν μια σοβαρή «επιδημία» μοναξιάς . Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική , διαπιστώθηκε ότι το 36 τοις εκατό όλων των Αμερικανών αισθάνονται μόνοι τους.

Καλό θα είναι να μην απορρίπτετε αυτό το συναίσθημα. Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης , άγχους και περιστατικών αυτοκτονίας σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί για την υγεία σας αντίστοιχα επιβλαβές με το να κάνετε 15 τσιγάρα την ημέρα.

Η απώλεια ακοής μπορεί να κάνει ακόμη χειρότερο το πρόβλημα της κοινωνικής απομόνωσης και της αίσθησης μοναξιάς. Μελέτες αποδεικνύουν ότι κάθε μείωσης της ακουστικής αντίληψης αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης μοναξιάς και κατάθλιψης κατά 7 τοις εκατό. Πιο κάτω σας παραθέτουμε κάποια πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζεστε σχετικά με τη σύνδεση της απώλειας ακοής με την μοναξιά.

Ποια η διαφορά μεταξύ μοναχικότητας και μοναξιάς;

  Η κύρια διαφορά της μοναχικότητας από την μοναξιά είναι ότι στην περίπτωση της πρώτης , μιλάμε για μία συνθήκη η οποία επιλέγεται από το εκάστοτε άτομο και μπορεί να είναι μετρήσιμη. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος επιλέγει να μην έχει πολλές κοινωνικές επαφές και αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα μέσα στην ημέρα του και επιλέγει να περνά ποιοτικό χρόνο μόνος του.  Στην περίπτωση της μοναξιάς ωστόσο μιλάμε κυρίως για συναίσθημα το οποίο είναι ανεξάρτητο από το αν βρίσκεστε σε κάποιο μέρος με κόσμο ή μόνος . Εδώ η απομόνωση δεν είναι επιλογή για αξιοποίηση του χρόνου όσο βρίσκεται κάποιος μόνος του, αλλά κατάσταση στην οποία το άτομο νιώθει στο περιθώριο. Αυτό ωστόσο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η βαρηκοΐα κάνει την κοινωνική απομόνωση πιο κοινή και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα μοναξιάς.
 Αν και κάποια «συρρίκνωση» του κοινωνικού σας κύκλου είναι αναμενόμενη όσο μεγαλώνετε , είναι πιο έντονη σε ηλικιωμένους με πτώση ακοής. Η έλλειψη επαφής πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να επιδεινώσει τόσο την κοινωνική απομόνωση όσο και την μοναξιά. Ωστόσο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τόσο πολύ , καθώς πολλοί βαρήκοοι χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές ή εφαρμογές που απευθύνονται αποκλειστικά σε εκείνους όπως, ειδικά τηλέφωνα , υπηρεσίες συνομιλίας μέσω βίντεο κ.α. .

Πως η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να εξομαλύνει το αίσθημα μοναξιάς. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μέρος της λύσης .

Τα πράγματα είναι απλά. Αν η απώλεια ακοής προκαλεί σε ένα άνθρωπο την ανάγκη να απομονωθεί είτε επειδή ντρέπεται , είτε επειδή στεναχωριέται αφού νιώθει πως δεν μπορεί να σταθεί επάξια σε μια συζήτηση με άλλους συνομιλητές, τότε σίγουρα η λύση είναι να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της ακοής. Τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν μια σημαντική τακτική αντιμετώπισης της απώλειας ακοής. Ο ασθενής σε συνεργασία με ένα σωστό επαγγελματία τοποθέτησης ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να αποφέρει μια νέα περίοδο ποιοτικής και ευχάριστης κοινωνικής ζωής. Η τεχνολογία σε συνδυασμό με τις σωστές συμβουλές μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον , εάν έχετε φίλους και συγγενείς με απώλεια ακοής συμπεριλάβετέ τους σε κοινωνικές συναναστροφές, καλέστε τους στο τηλέφωνο και κάντε τους να νιώσουν πως είναι επιθυμητοί .