Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Απώλεια Ακοής στην Εφηβεία

Απώλεια Ακοής στην Εφηβεία

Η απώλεια ακοής στην εφηβεία έχει συχνά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική υγεία του ατόμου συμπεριλαμβανομένης της απόδοσής του στο σχολείο, της κοινωνικοποίησής του, της γλωσσικής ανάπτυξης και της αυτοεκτίμησής του. Αυτό ισχύει ακόμα και σε εφήβους με ήπια απώλεια ακοής ανεξάρτητα για το αν πρόκειται για μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη.

Η κληρονομική απώλεια ακοής είναι από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους γίνεται έλεγχος κατά τη γέννηση ενός παιδιού. Έρευνες των Shargorodsky et al12 που πραγματοποιήθηκαν το 2010 έδειξαν ότι η απώλεια ακοής σε εφήβους έχει αυξηθεί κατά 30% περίπου μέσα σε διάστημα 8 ετών (1994-2006).

 Η απώλεια ακοής στην εφηβεία γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Μία από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες των νέων είναι η χρήση ακουστικών σε κινητά ή mp3 players, με τη μουσική να παίζει όσο το δυνατόν πιο δυνατά για αρκετές ώρες την ημέρα, καθιστώντας την επιβλαβή για την ακοή των εφήβων.

Πάνω από το 90% των νέων στην Αυστραλία ακούει μουσική μέσω ακουστικών με ενίσχυση  σε σημείο που να φτάνει τη διπλάσια ένταση συγκριτικά με τους εφήβους των προηγούμενων γενεών . Δυστυχώς, τείνουν να υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και τη ζημιά που προκαλεί μία τέτοια συνήθεια, αφού πρόκειται για μία κατάσταση μη αναστρέψιμη την οποία πλέον βιώνει 1 στους 5 εφήβους. Το χειρότερο δε είναι, πως οι έφηβοι δείχνουν να μην παίρνουν σοβαρά τις μελέτες.

 Πως όμως μπορούμε να αντιληφθούμε εάν ένας έφηβος εμφανίζει σημάδια απώλειας ακοής;

Η συμπεριφορά των εφήβων δεν μπορεί να θεωρηθεί κριτήριο μιας και είναι γνωστό ότι ανεξάρτητα από το αν έχουν κάποια μορφή βαρηκοΐας ή όχι, εμφανίζουν κάποια «στερεοτυπικά» μοτίβα συμπεριφοράς που θα δυσκόλευαν ακόμα και τους ίδιους τους γονείς να αντιληφθούν την κατάσταση. Για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να αυξήσουν την παρατηρητικότητα τους ώστε να κατανοήσουν πως αν τα παιδιά τους κάνουν κάποια από τα παρακάτω πράγματα, ένοχος μπορεί να είναι η απώλεια ακοής.

  • Ακούνε τηλεόραση ή ραδιόφωνο σε υπερβολικά μεγάλη ένταση θεωρώντας πως ο ήχος είναι όσο πρέπει .
  • Μιλούν με υπερυψωμένη φωνή σε απλές συνομιλίες, ή αντίστροφα, φαίνεται σαν να μουρμουρίζουν .
  • Φαίνεται να σας αγνοούν όταν μιλάτε με έναν κανονικό τόνο φωνής .
  • Διαμαρτύρονται πως ακούνε έναν εκνευριστικό ήχο σαν κλάμα ή βουητό , πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι εμβοές.
  • Ξαφνικά φέρνουν αρκετά χαμηλότερους βαθμούς από τα προηγούμενα έτη χωρίς όμως να υπάρχει κάποια προφανής εξήγηση , γεγονός που ακολουθείτε από αρνητικά σχόλια καθηγητών που αφορούν την έλλειψη συμμέτοχης τους στην τάξη , λανθασμένες εργασίες κλπ.
  • Αποφεύγουν να βγαίνουν όπως παλιά και ξοδεύουν λιγότερο χρόνο με φίλους

Τι μπορούν να κάνουν οι ενήλικες ώστε να βοηθήσουν έναν έφηβο με απώλεια ακοής;

Για αρχή μην θεωρήσετε πως αν το παιδί σας εμφανίζει, κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σημαίνει αυτόματα πως έχει απώλεια ακοής. Όπως είπαμε, η εφηβεία είναι μία περίοδος κατά την οποία αναδιαμορφώνεται ο χαρακτήρας ενός παιδιού, με τις ορμόνες να παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Για αυτό λοιπόν καλό θα ήταν οι γονείς να συζητήσουν με το παιδί, κάνοντας μια ήρεμη και εποικοδομητική κουβέντα, ώστε να νιώσει εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε περίπτωση που και ο ίδιος έχει παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα. Εάν φτάσετε σε σημείο συμφωνίας, ενημερώστε τον γιατρό σας ότι ανησυχείτε για την ακοή του παιδιού σας και θέλετε να αξιολογηθεί.

 Εάν ο γιατρός παρατηρήσει ότι όντως υπάρχει λόγος ανησυχίας , πιθανότατα να πραγματοποιηθεί ακοόγραμμα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως όντως υπάρχει απώλεια ακοής , δεν χρειάζεται να απελπιστείτε , ούτε το παιδί να νιώσει μειονεκτικά. Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας του προβλήματος για την καλύτερη δυνατή βοήθεια του αυτιού. Ρωτήστε για ακουστικά βαρηκοΐας που προσφέρουν άνεση και διακριτικότητα, ενώ αποκαθιστούν σε τεράστιο ποσοστό την δυνατότητα σε δυνατό και καθαρό ήχο .