Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Απώλεια ακοής στα παιδιά

Απώλεια Ακοής στα Παιδιά

Τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν προσωρινή απώλεια ακοής εξαιτίας υπερβολικής συσσώρευσης κεριού, ή λόγω ωτίτιδας. Η μέση ωτίτιδα είναι οδυνηρή και πρόκειται για την πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας ακοής μεταξύ παιδιών. Πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα και σωστά. Εάν το παιδί σας πάσχει συχνά από μέση ωτίτιδα, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό.

Υπερβολική Συσσώρευση Κεριού στα παιδιά

Σε γενικές γραμμές, η κηρήθρα κεριού χρησιμεύει στην προστασία του αυτιού και δεν βλάπτει το παιδί σας. Εάν, ωστόσο, το παιδί σας πάσχει από απώλεια ακοής λόγω υπερβολικού κεριού, καλό είναι να πάτε στον οικογενειακό γιατρό σας για βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας. Ποτέ μην τοποθετείτε μπατονέτες βαμβακιού ή άλλα αντικείμενα στα αυτιά του παιδιού σας ,καθώς μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στην ακοή του. Η απώλεια ακοής στα παιδιά μπορεί επίσης να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, ασθένειες και φάρμακα. 

Άλλοι τύποι απώλειας ακοής στα παιδιά

Μία παιδική απώλεια μπορεί να είναι μια αισθητήρια απώλεια, ή μια αγώγιμη απώλεια ακοής. Μπορεί επίσης να είναι μια μεικτή απώλεια ακοής . Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να είναι μια διμερής απώλεια ακοής, ή το παιδί μπορεί να υποφέρει από Μονής Όψης Κώφωση. Άλλοι τύποι απώλειας ακοής είναι μόνιμοι ή μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη εξασθένιση της ακοής. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνική αλληλεπίδραση και ανάπτυξη του παιδιού σας.

 Εάν το παιδί σας πάσχει από απώλεια ακοής, ένα ακουστικό βοήθημα μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για τη βελτίωση του προβλήματος και την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων του, στην ζωή του παιδιού. Η τοποθέτηση ακουστικού βοηθήματος στη μικρότερη δυνατή ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική. Μια έστω και μικρή απώλεια ακοής, επηρεάζει ήδη σημαντικά την ικανότητα του παιδιού σας να μαθαίνει και να επικοινωνεί. Όταν το παιδί σας αρχίσει να χρησιμοποιεί ακουστικά, πρέπει να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος για να το συνηθίσει.

Έγκαιρη Διάγνωση

 Η απώλεια ακοής κατά την παιδική ηλικία μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Σε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων, οι γονείς είναι οι πρώτοι που υποψιάζονται την απώλεια ακοής, με δεύτερους να έρχονται σε ποσοστό 15% διάφορους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης και τρίτους σε ποσοστό περίπου 10% τους παιδιάτρους. 

Η φροντίδα της ακοής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική, διότι επηρεάζει την ικανότητα του να μαθαίνει και να επικοινωνεί.