Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Απώλεια Ακοής και Επιπτώσεις στην Σχέση

Απώλεια Ακοής και Επιπτώσεις στη Σχέση μας

Η απώλεια ακοής είναι μεγάλη υπόθεση και το γεγονός ότι ο πληθυσμός που αποκτά πρόβλημα ακοής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σχεδόν το 25 % σε ηλικίες 65-74 και το 50% σε ηλικίες  >75 υποφέρουν από βαρηκοΐα.

Ωστόσο ποιο είναι το αντίκτυπο ενός τέτοιου προβλήματος μέσα σε μία σχέση;

Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας με την οικογένεια και τους φίλους μας και ιδιαίτερα με εκείνους που είναι πιο κοντά μας δηλαδή τον σύντροφο μας. Η απώλεια ακοής λοιπόν τεντώνει τα σχοινιά μιας σχέσης και δημιουργεί μία σημαντική πηγή στρες ανάμεσα στο ζευγάρι.

Μελέτες δείχνουν ότι προκαλεί συναισθήματα απογοήτευσης, αμηχανίας και δυσφορίας καθώς τόσο οι συμμετέχοντες με απώλεια ακοής όσο και οι σχέσεις τους, εμφάνιζαν πανομοιότυπη απώλεια αυθορμητισμού μέσα στη σχέση και μείωση της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης. Η συνομιλία όπως τη γνωρίζατε σταδιακά σταματά και περιορίζεται σε μια σειρά από κομμένες λέξεις οι οποίες βγαίνουν με ένταση από το στόμα της σχέσης σας, καθώς έχει κουραστεί να σας μιλάει χρησιμοποιώντας ολόκληρες προτάσεις τις οποίες όμως αδυνατείτε να κατανοήσετε.

Επιπλέον, οι χώροι διασκέδασης αποτελούν πια μία επιλογή που χρειάζεται πολλή σκέψη και υποχωρήσεις καθώς ακόμα και η επιλογή εστιατορίου πλέον, δεν γίνεται με βάση την ποιότητα του φαγητού αλλά την ακουστική του χώρου. Επίσης, η μετάβαση σε ένα πάρτι μπορεί για τον έναν από τους δύο να μην θεωρείται διασκέδαση  λόγω του επιπέδου θορύβου και της αναγκαστικής «ανικανότητας» του ατόμου με απώλεια ακοής να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους μέσα σε ένα τόσο θορυβώδες μέρος. Η ένταση της τηλεόρασης θα είναι πολλές φορές αφορμή ενός τσακωμού καθώς και η ύπαρξη ή μη υποτίτλων .

Στην πραγματικότητα πολλά πράγματα στη ζωή ενός βαρήκοου καθίστανται αμφιλεγόμενα. Στο διάλογο τους με κάποιον άλλο δημιουργούνται πολλές ασάφειες, καθώς μπορεί να ακούν παρεμφερείς λέξεις , όχι όμως αυτές που πρέπει, ενώ τείνουν να κατηγορούν τους άλλους ότι μουρμουρίζουν.

Αρνητικά Συναισθήματα που Δημιουργούνται σε μία Σχέση και Συνδέονται με την Απώλεια Ακοής :

  • Εκνευρισμός
  • Μνησικακία
  • Μοναξιά
  • Περικοπή κοινωνικών δραστηριοτήτων
  • Μείωση δραστηριοτήτων με τη σχέση σας
  • Απώλεια συντροφικότητας
  • Μείωση της επικοινωνίας

Τρόποι για να Συζητήσετε με τον Σύντροφό σας το Θέμα της Απώλεια Ακοής του.

  • Διαλέξτε μία ήσυχη στιγμή, κατά την οποία θα είστε και οι δύο ευδιάθετοι  και θα μπορείτε να μιλήσετε χωρίς διακοπές. Χρησιμοποιήστε έναν σταθερό, φιλικό τόνο που δεν είναι υποτιμητικός ή που θα τον κάνει να νιώσει λες και τον κατακρίνετε.
  • Πείτε του ότι επηρεάζει τη σχέση σας. Εξηγήστε του πως όσο εκείνος ανησυχεί για το στίγμα της χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας , παράλληλα δημιουργούνται ρωγμές στην επικοινωνία σας και κατ’ επέκταση και στη σχέση σας.
  • Πείτε του ότι ανησυχείτε για την υγεία του. Όταν η απώλεια ακοής δεν αντιμετωπίζεται , οι περιοχές της ομιλίας και της γλώσσας του εγκεφάλου μπορεί να ξεκινήσουν και να ατροφούν, οδηγώντας σε ακουστική ανικανότητα και θέτοντας αυτό το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας π.χ. κατάθλιψη , άνοια κ.λπ.
  • Πείτε του ότι ανησυχείτε για τη δική σας υγεία. Το επιπλέον άγχος που προκαλεί η ανησυχία της ικανότητας επικοινωνίας με το άλλο σας μισό, μπορεί να προκαλέσει σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση και σε εσάς τους ίδιους .
  • Ενθαρρύνετε το ταίρι σας να επισκεφτεί έναν ΩΡΛ και παροτρύνετέ τον, κάνοντας και οι δύο ένα ακοόγραμμα για να δείτε την κατάσταση της ακοής σας. Συζητήστε με τον ακουολόγο την επίδραση της απώλειας ακοής στη ζωή σας και συμβουλευτείτε τον για τρόπους αντιμετώπισης. Εκείνος θα σας παραπέμψει στην χρήση ακουστικών βαρηκοΐας που θα καλύπτουν τις ανάγκες σας, χωρίς να σας ενοχλεί η περίπτωση του να είναι εμφανές.