Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Ακουστικά Bαρηκοΐας και Aντιμετώπιση των Eμβοών

Ακουστικά Bαρηκοΐας και Aντιμετώπιση των Eμβοών

Η εμβοή συνδέεται με κάποιο επίπεδο απώλειας ακοής. Αυξάνοντας τη λήψη και την αντίληψη του εξωτερικού θορύβου με τη βοήθεια ενός ακουστικού βαρηκοΐας, προσφέρεται ανακούφιση από τον εσωτερικό ήχο της εμβοής.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν εμβοές ως σύμπτωμα απώλειας ακοής, που προκαλείται είτε από την ηλικία, είτε από την μακροπρόθεσμη βλάβη της ακοής λόγω κάποιου ακουστικού τραύματος. Η απώλεια ακοής προκαλεί λιγότερα εξωτερικά ηχητικά ερεθίσματα τα οποία φτάνουν στον εγκέφαλο. Σε απάντηση, ο εγκέφαλος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται διάφορες ηχητικές συχνότητες.

Οι ασθενείς με απώλεια ακοής και εμβοές μπορεί να βρουν ανακούφιση από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Τα ακουστικά είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται μέσα ή πίσω από το αυτί. Χρησιμοποιώντας μικρόφωνο, ενισχυτή και ηχείο, τα ακουστικά  συμπληρώνουν τον όγκο του εξωτερικού θορύβου και αυξάνουν την ποσότητα των ηχητικών ερεθισμάτων που λαμβάνει και επεξεργάζεται το ακουστικό σύστημα του σώματος.

Σε μια έρευνα που είχε γίνει  το 2007 για λογαριασμό  Βρετανών Ακουοπροθετιστών, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι περίπου το 60% των ασθενών με εμβοές παρουσίασαν τουλάχιστον κάποια ανακούφιση όταν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας ενώ περίπου 22% των ασθενών βρήκαν σημαντική ανακούφιση.

Πώς ακριβώς συμβάλλουν τα Aκουστικά Bαρηκοΐας στην Aντιμετώπιση των Eμβοών;

Τα ακουστικά μπορούν να αυξήσουν τον όγκο του εξωτερικού θορύβου σε σημείο τέτοιο, που να καλύπτει (masking) τον ήχο της εμβοής. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την εμβοή και βοηθά τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στους εξωτερικούς θορύβους του περιβάλλοντος. Η επίδραση κάλυψης των βοηθημάτων ακοής είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους ασθενείς που έχουν απώλεια ακοής στην ίδια συχνότητα με την εμβοή τους.

Ακουστική Διέγερση

 Η αύξηση του όγκου του εξωτερικού θορύβου αυξάνει επίσης την ποσότητα της ακουστικής διέγερσης που λαμβάνεται από τον εγκέφαλο. Μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την τόνωση των ακουστικών οδών του εγκεφάλου με ήχους αθόρυβων υποβάθρων που διαφορετικά δεν θα τους άκουγαν.

Βελτιωμένη Επικοινωνία

Η έντονη εμβοή μπορεί να καταστήσει δύσκολη, ή και αδύνατη τη συμμετοχή σε τακτικές επικοινωνιακές και κοινωνικές δραστηριότητες: ακολουθήστε μια συνομιλία, μιλήστε στο τηλέφωνο, παρακολουθήστε τηλεόραση, ακούστε ραδιόφωνο κλπ.

Υπάρχει Εξέταση για Μέτρηση των Εμβοών ;

 

Όλα ξεκινούν από τη μέτρηση

Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που μετράει τις εμβοές « Το Εμβοόμετρο ».

Το Εμβοόμετρο παρέχει μία εντελώς νέα προσέγγιση στην εξέταση εμβοών. Προσδιορίζει με ακρίβεια τις εμβοές του ασθενούς, με εργαλεία που είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Βοηθά στον εντοπισμό αλλαγών στις εμβοές, με συνεδρίες NOAH™. Δημιουργεί προσαρμοσμένες αναφορές ειδικά για εξετάσεις εμβοών, οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές Medicare .Αυτή την εξέταση θα την κάνετε στον Ωτορινολαρυγγολόγος (Ωρλ) σας, ο οποίος θα βρει ακριβώς το μέγεθος της εμβοής σας.

Τα σύγχρονα ακουστικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιπτώσεις εμβοής. Επιπλέον, πολλά μοντέλα ακουστικών βαρηκoΐας περιλαμβάνουν συμπληρωματική λειτουργία κάλυψης ήχου (λευκό θόρυβο ή άλλο τεχνητό ήχο περιβάλλοντος που παίζεται απευθείας στο αυτί) που καλύπτει περαιτέρω την αντίληψη της εμβοής.