Γιατί προκαλούν τα Φάρμακα Απώλεια Ακοής;
Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής ή εμβοές ως παρενέργειες λόγω λήψης τους.
Πολλά φάρμακα προκαλούν παρενέργειες, όπως απώλεια ακοής, ή εμβοές, δηλαδή βουητό στα αυτιά.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 200 φάρμακα που συνδέονται με απώλεια ακοής, σύμφωνα με το American Speech-Language-Hearing Association (ASHA). Ιατρικά, αυτό είναι γνωστό ως ωτοτοξικότητα. Η σοβαρότητα της απώλειας ακοής και της εμβοής μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το φάρμακο, τη δοσολογία και το χρονικό διάστημα που το παίρνετε.
Γενικά, ο κίνδυνος ωτοτοξικότητας αυξάνεται, καθώς το φάρμακο συσσωρεύεται στο σώμα σας. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο γνωστές κατηγορίες φαρμάκων που συνδέονται με την ωτοτοξικότητα. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα και αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας χωρίς καθοδήγηση από το γιατρό σας.
ΚΙΝΙΝΗ , ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΚΑΙ ΥΔΡΟΞΥΧΛΩΡΟΚΙΝΗ
Η κινίνη χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φάρμακο κατά της ελονοσίας. Δύο συνθετικά φάρμακα που μιμούνται τη δομή της – η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη – χρησιμοποιούνται κάποιες φορές και για αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος. Το 2020, η υδροξυχλωροκίνη εγκρίθηκε από το FDA ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία μόνο από τα νοσοκομεία για έκτακτη ανάγκη σε παιδιά και ενήλικες που νοσούσαν από κοροναϊό COVID-19. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου είναι αμφιλεγόμενη.
Όλα αυτά τα φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν προσωρινή απώλεια ακοής και εμβοές, συνήθως μετά από μακροχρόνια θεραπεία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακτινολογίας. Σπάνια, ασθενείς που χρησιμοποιούσαν αυτά τα φάρμακα ανέπτυξαν απώλεια ακοής και εμβοές εντός λίγων ημερών από την έναρξη της θεραπείας. Τα καλά νέα; Ο αντίκτυπος είναι συνήθως προσωρινός και υποχωρεί όταν ένα άτομο σταματά να παίρνει το φάρμακο.
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντιβιοτικών, ωστόσο μια συγκεκριμένη σειρά αντιβιοτικών, γνωστών ως αμινογλυκοσίδων, συνδέεται με την απώλεια ακοής. Συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων όπως η μηνιγγίτιδα και αφού πρώτα άλλα αντιβιοτικά δεν έχουν λειτουργήσει. Τα νεογέννητα μωρά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο βλάβης της ακοής και θα πρέπει να ελεγχθούν για απώλεια ακοής εάν λάβουν μεγάλη δόση.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η σισπλατίνη, αποτελεί φάρμακο χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνη και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία καρκίνων της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών και των όρχεων που έχουν εξαπλωθεί, καθώς και ορισμένων άλλων μορφών καρκίνου. Χορηγείται με ένεση στη φλέβα. Οι παρενέργειες της απώλειας ακοής για αυτό το φάρμακο περιλαμβάνουν εμβοές, ίλιγγο και προσωρινή και μόνιμη απώλεια ακοής. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί ένας τρόπος ώστε να μπορεί να γίνεται χορήγηση της σισπλατίνης χωρίς όμως να βλάπτεται η υγεία της ακοής.
ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ
Τα μη συνταγογραφόυμενα αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής, αλλά γενικά μόνο μετά από παρατεταμένη χρήση πολύ υψηλών δόσεων. Αυτά τα φάρμακα είναι ιατρικά γνωστά ως «αναλγητικά» και «μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα» (ΜΣΑΦ).
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Medicine διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της λήψης αυτών των φαρμάκων και του αυξημένου κινδύνου απώλειας ακοής, ιδιαίτερα για άνδρες κάτω των 60 ετών που χρησιμοποιούσαν τακτικά ΜΣΑΦ. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μια άλλη μελέτη που εξετάζει τα πρότυπα απώλειας ακοής μεταξύ γυναικών που ανέφεραν ότι έλαβαν ΜΣΑΦ. Εάν λαμβάνετε καθημερινά ασπιρίνη ή άλλο ΜΣΑΦ που συνιστά ο γιατρός σας, ρωτήστε τον σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου όσον αφορά την απώλεια ακοής. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ο συνολικός κίνδυνος είναι χαμηλός εάν ακολουθείτε συστάσεις σχετικά με τη δοσολογία
ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ
Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της ποσότητας υγρού στο σώμα. Οι γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων υγείας, όπως οίδημα, γλαύκωμα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικές φορές αυτά τα φάρμακα προκαλούν προσωρινή απώλεια ακοής και εμβοές, αν και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα κατανοητοί.
ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ
Αν κάποια στιγμή στη ζωή σας πρέπει να πάρετε ένα από αυτά τα φάρμακα, δεν σημαίνει ότι θα χάσετε και την ακοή σας. Ο καθένας αντιδρά στα φάρμακα με διαφορετικό τρόπο και οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να κυμαίνονται από προσωρινή εμβοή και απώλεια ακοής έως μόνιμη βλάβη στην ακοή. Σε ορισμένες περιπτώσεις από την άλλη, θα μπορούσε να σημαίνει μηδενική απώλεια ακοής. Είναι καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι με ερωτήσεις για το γιατρό σας σχετικά με τα προβλήματα ακοής που μπορεί να σας προκαλέσει η χορήγηση ενός φαρμάκου.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα απώλειας ακοής και υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι παρενέργεια του φαρμάκου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν και σκεφτείτε πως μπορεί να πρόκειται για μια παράπλευρη απώλεια η οποία όμως αν ασχοληθείτε εγκαίρως μπορεί να διορθωθεί