Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Γυναίκα με Υπερακουσία κλείνει τα αυτιά της

Τι είναι η υπερακουσία;

Η Εάν παρατηρείτε ότι αντιλαμβάνεστε τους φυσιολογικούς για άλλους ανθρώπους ήχους ως ανυπόφορους τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από υπερακουσία . Για μερικούς ανθρώπους, τα συνηθισμένα επίπεδα ήχου προκαλούν πόνο στα αυτιά τους. Αυτό μπορεί να δημιουργεί δυσκολία στην καθημερινότητα τόσο των πασχόντων , όσο και των φίλων ή της οικογένειας τουςαπώλεια ακοής είναι μεγάλη υπόθεση και το γεγονός ότι ο πληθυσμός που αποκτά πρόβλημα ακοής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σχεδόν το 25 % σε ηλικίες 65-74 και το 50% σε ηλικίες  >75 υποφέρουν από βαρηκοΐα. Ωστόσο ποιο είναι το αντίκτυπο ενός τέτοιου προβλήματος μέσα σε μία σχέση; Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας με την οικογένεια και τους φίλους μας και ιδιαίτερα με εκείνους που είναι πιο κοντά μας, δηλαδή τον σύντροφο μας.

Η υπερακουσία ορίζεται ως μια ανωμαλία του αυτιού που δημιουργεί ευαισθησία σε καθημερινούς ήχους με αποτέλεσμα το αίσθημα πόνου και της δυσφορίας. Συμπτώματά της είναι:

  • Πόνος ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο αυτιά
  • Αίσθηση ότι το αυτί σας ‘’δονείται’’
  • Εάν αισθανθείτε ζάλη ή ασταθής, μπορεί να έχετε αιθουσαία υπερακουσία.
  • Εάν έχετε εμβοές πολύ πιθανό να πάσχετε από υπερακουσία. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων με εμβοές υποφέρουν και από υπερακουσία. Για αυτά τα άτομα οι εμβοές μπορεί να επιδεινωθούν όταν ακούσουν έναν δυνατό ήχο.

Πως ενεργοποιείται η υπερακουσία ;

Για άτομα που υποφέρουν από πόνους στο αυτί, η υπερακουσία φαίνεται να εμφανίζεται σε στάδια. Αφού εκτεθεί κάποιος σε ένα δυνατό θόρυβο μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει καθημερινό πόνο για κάποιες μέρες ή και βδομάδες που μπορεί να εμφανίζεται ως πονοκέφαλος, κάψιμο στο κεφάλι , χτύπημα ή σαν να τρυπάει κάτι αιχμηρό το κρανίο του.

Πόσο συχνή είναι η υπερακουσία ;

Έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι 9 εώς 17 % του πληθυσμού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θόρυβο. Πολλοί άνθρωποι με υπερακουσία αναπτύσσουν επίσης μια υπερβολική δυσαρέσκεια για συγκεκριμένους ήχους όπως για παράδειγμα το μάσημα – πρόβλημα που ονομάζεται «μισοφωνία». Η «φωνοφοβία» αφορά έναν ακραίο φόβο δυνατό ήχου.

Εάν έχετε απώλεια ακοής, ενδέχεται επίσης μερικές φορές να ακούσετε μια ξαφνική τρομακτική αύξηση της έντασης σε ορισμένους ήχους. Πιθανότατα, έχετε αυτό που είναι γνωστό ως ακουστική πρόσληψη, η οποία διαφέρει από την υπερακουσία και γενικά δεν είναι οδυνηρή.

Τι προκαλεί υπερακουσία;

Εάν το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση σας είναι χαμηλά σε ένταση, ενδέχεται να την αυξήσετε για να αντισταθμίσετε την ένταση του ήχου. Παρομοίως, το ακουστικό σύστημα του εγκεφάλου σας μπορεί να ανεβάσει τον έλεγχο της έντασης του ήχου. Το ιατρικό όνομα για αυτό το φαινόμενο είναι «ακουστικό κέρδος»,  για να αντισταθμίσει τη ζημιά σε ένα νεύρο που είναι ελλιπές σε πληροφορίες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αιτίες της υπερακουσίας περιλαμβάνουν:

  • Ηχορύπανση, που συχνά σχετίζεται με την εργασία
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Βλάβη στο ένα ή και στα δύο αυτιά λόγω φαρμάκων ή τοξινών
  • Μια ιογενής λοίμωξη (παράλυση Bell) που επηρεάζει το εσωτερικό αυτί ή το νεύρο του προσώπου σας.

Άρθρο στο περιοδικό Noise & Health αναφέρει ότι πολλές ασθένειες είναι πιο συχνές από ό,τι συνήθως στα άτομα με υπερακουσία. Αυτές περιλαμβάνουν κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), διαταραχή κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), ασθένεια Lyme, ασθένεια Tay-Sachs, ημικρανίες, ορισμένα είδη επιληψίας, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και  νόσος Meniere.

Διάγνωση Υπερακουσίας

Ξεκινήστε με μια αξιολόγηση από έναν γιατρό ΩΡΛ για να εντοπίσετε ή να αποκλείσετε ασθένειες που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε υπερακουσία. Για τη διάγνωση της υπερακουσίας, μπορούν να ελέγξουν το επίπεδο της έντασης όπου έχετε δυσφορία. Αλλά αυτό θα ήταν μόνο ένα μέρος της αξιολόγησης, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει ένα ιστορικό που αφορά σε φάρμακα, σε ιστορικό έκθεσης σε θόρυβο και σε τυχόν σημάδια διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) ή άγχους και κατάθλιψης.

Θεραπεία Υπερακουσίας

Ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχει θεραπεία για την υπερακουσία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με την αιτία της πρόκλησης υπερακουσίας. Για παράδειγμα, εάν είχατε τραυματισμό, η υπερακουσία σας μπορεί να βελτιωθεί καθώς αναρρώνετε.

Εάν έχετε απώλεια ακοής και πάσχετε από υπερακουσία, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να προγραμματιστεί ειδικά για να σας βοηθήσει. Όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να μειώσουν την ένταση των δυνατών θορύβων και να ενισχύσουν πιο ήπιους ήχους για να ταιριάζουν με την απώλεια ακοής σας.