Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του Covid-19 και της απώλειας ακοής;
Ο COVID-19, γνωστός ως κοροναϊός, έχει συνδεθεί με πολλές μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως καρδιακή βλάβη, πνευμονική βλάβη και νευρολογικές διαταραχές. Ένας αναδυόμενος τομέας ο οποίος ερευνάται, είναι εάν η απώλεια ακοής και η εμβοή (βουητό στα αυτιά) μπορούν να προκύψουν λόγω λοίμωξης από κοροναϊό – είτε ως σύμπτωμα, είτε ως επιπλοκή έπειτα από κάποιες ημέρες ή εβδομάδες. Γνωρίζουμε ότι πολλοί διαφορετικοί τύποι ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια ακοής.
Ωστόσο παλαιότεροι ‘’κοροναϊοί’’ που προκάλεσαν επιδημίες, όπως ο SARS και ο MERS, δεν φαίνεται να προκαλούν προβλήματα ακοής. Τι γίνεται όμως με τον SARS-CoV-2 ;
Με βάση δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων, φαίνεται ότι η ξαφνική απώλεια ακοής εμφανίζεται ως σύμπτωμα κοροναϊού, αλλά σπάνια. Σε μια έκθεση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2020 , αρκετοί Ιρανοί ασθενείς ανέφεραν απώλεια ακοής στο ένα αυτί, καθώς και ίλιγγο. Σε μια άλλη αναφορά σχετικά με την ξαφνική απώλεια ακοής σε σχέση με τον COVID-19, ένας αιγύπτιος άντρας που δεν είχε άλλα συμπτώματα κοροναϊού ανέπτυξε ξαφνική απώλεια ακοής και στη συνέχεια αποδείχθηκε πως ήταν θετικός στον κοροναϊό. Αλλά πέρα από αυτές τις εκθέσεις, δεν έχουν δημοσιευτεί πολλά από ερευνητές μέχρι στιγμής.
Η σύνδεση μεταξύ του Covid-19 και της απώλειας ακοής και οι μετέποιτα επιπλοκές
Αυτό που φαίνεται να είναι λίγο πιο κοινό, (αν και εξακολουθεί να είναι σπάνιο) είναι η ανάπτυξη απώλειας ακοής, ή εμβοής ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19, που σημαίνει ότι δεν αποτελεί μέρος της αρχικής έναρξης των συμπτωμάτων αλλά αναπτύσσεται αργότερα. Τον Οκτώβριο του 2020, για παράδειγμα, το ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports, δημοσίευσε μία περίπτωση ενός 45χρονου Βρετανού άνδρα που εμφάνισε εμβοές και ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί, αφού αρρώστησε σοβαρά από COVID-19.
Η ακοή του ανάρρωσε εν μέρει, αφού έλαβε κατάλληλη ιατρική θεραπεία για απώλεια ακοής. Αν και δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι ο COVID-19 προκάλεσε άμεσα την απώλεια ακοής του άνδρα, φαίνεται πολύ πιθανό να συνέβη κάτι τέτοιο, ειδικά επειδή έλαβε φάρμακα που περιλαμβάνουν την απώλεια ακοής ως παρενέργεια (γνωστή ως ωτοτοξικότητα).
Για αυτόν τον λόγο καλό θα ήταν οι ασθενείς με κορονοϊό να ερωτώνται πάντα σχετικά και με το αν αντιλαμβάνονται κάποια απώλεια ακοής, έτσι ώστε όποιος ασθενής αναφέρει οξεία απώλεια ακοής, να παραπέμπεται απευθείας σε ωτορινολαρυγγολόγο σε επείγουσα βάση. Ίσως τα πιο διαφωτιστικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα να είναι από μία έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία διαπιστώθηκε ότι σχεδόν 1 στους 10 ασθενείς με κοροναϊό ανέφερε είτε απώλεια ακοής, είτε εμβοές 8 εβδομάδες αργότερα. Ωστόσο οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η απώλεια ακοής και η εμβοή θα μπορούσαν να είναι άσχετα ή να σχετίζονται έμμεσα (π.χ. παρενέργεια φαρμάκου).
Απώλεια ακοής ή εμβοές ως παρενέργεια φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κοροναϊού.
Τι είναι γνωστό: Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του κοροναϊού ενέχουν σχετικά υψηλό κίνδυνο απώλειας ακοής, κουδούνισμα στα αυτιά ή ίλιγγο και ζάλη ως παρενέργεια. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν κινίνη, χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη. “Αυτά τα αντιιικά φάρμακα έχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως εμβοές και απώλεια ακοής, και τα συμπτώματα μπορεί να είναι λανθασμένα διαγνωσμένα ότι προκαλούνται από το COVID-19.’’Συμπερασματικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού κατανοήσουμε πλήρως αν ο κοροναϊός επηρεάζει την ακοή και σε ποιο βαθμό προκαλεί προβλήματα ακοής, εμβοές ή ίλιγγο.
Καθώς η έρευνα της πανδημίας μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου πιθανότατα θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε περισσότερα.
Σημείωση: Η ξαφνική απώλεια ακοής είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν εμφανίσετε ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί. Όσο γρηγορότερα λαμβάνετε θεραπεία, τόσο πιο πιθανό θα είναι η ακοή σας να επανέλθει.