Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Τρόπος ζωής και απώλεια ακοής

Πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής την απώλεια ακοής;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής την απώλεια ακοής; Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να μας επηρεάσουν με θετικό τρόπο, ενώ άλλες κρίνονται αρκετά επιβλαβείς, τόσο, ώστε να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής. Τέτοιες επιλογές αφορούν την ποιότητα φαγητού που καταναλώνουμε, την ποσότητα καφέ που πίνουμε καθημερινά, το κάπνισμα, την ένταση στην οποία επιλέγουμε να ακούμε μουσική και άλλες συνήθειες που ορίζονται από προσωπική μας επιλογή

Υγιεινή διατροφή σημαίνει και υγιής ακοή.

Η διατροφή με περιορισμό θερμίδων, μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα και να ωφελήσει πραγματικά την ακοή, σύμφωνα με σουηδική μελέτη. Η μελέτη έδειξε πως ο περιορισμός των θερμίδων, εκτός από επιβράδυνση της γήρανσης, κρίθηκε πολύτιμος και επωφελής για την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν αρουραίοι, ηλικίας τριάντα μηνών. Κάποιοι από αυτούς τέθηκαν σε περιορισμό διατροφής κατά 70% και συγκρίθηκαν με αρουραίους που τρέφονταν κατά βούληση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων των θηλυκών αρουραίων ήταν ευεργετικός για το ακουστικό τους επίπεδο.

Ο καφές σε φυσιολογική ποσότητα μπορεί να μειώσει τις εμβοές

Μια μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη μείωση των εμβοών, σύμφωνα αυτή τη φορά με αμερικανική μελέτη στην οποία διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης, κυρίως με τη μορφή καφέ, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά εμβοών.

Σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 150 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (ποσότητα που αναλογεί σε ενάμισι φλυτζάνι του καφέ), οι γυναίκες που κατανάλωναν 450-599 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα ανέφεραν 15% λιγότερη συχνότητα εμβοών. Η ποσότητα αυτή ισούται με 4-6 φλιτζάνια του καφέ. Ωστόσο καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων π.χ. ταχυκαρδία, όποτε καλό είναι πάντα η κατανάλωση καφεΐνης να γίνεται με μέτρο.

Η Δυνατή μουσική καταστρέφει τα νεύρα του εγκεφάλου

Σε μελέτη που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα που προερχόντουσαν από την υπερβολική έκθεση στο θόρυβο. Ως εκ τούτου, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δυνατή μουσική στα ακουστικά έχει την ίδια επίδραση στα νεύρα με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και προκαλεί απώλεια ακοής.

Επιπλέον η έρευνα δείχνει πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής την απώλεια ακοής και ότι τα επίπεδα θορύβου άνω των 110dB απογυμνώνουν τη μόνωση από τις νευρικές ίνες που μεταφέρουν σήματα από το αυτί στον εγκέφαλο. Η απώλεια αυτής τη επικάλυψης με το όνομα μυελίνη, διαταράσσει τα ηλεκτρικά σήματα των νεύρων.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με απώλεια ακοής στους εφήβους.

Το κάπνισμα είναι ένας άλλος παράγοντας του πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής την απώλεια ακοής. Σε αυτή την περίπτωση, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει την ακοή του αγέννητου παιδιού, σύμφωνα με μελέτη των ΗΠΑ. Σε μια ομάδα νεαρών ενηλίκων, το 16,2% των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φάνηκε να εμφανίζει υψηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής σε τουλάχιστον ένα αυτί, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη περίοδο που βρισκόντουσαν στη μήτρα

Διαβήτης τύπου 2 και απώλεια ακοής

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια γνωστή ασθένεια και τα άτομα που πάσχουν από αυτή έχουν την τάση να αναπτύξουν απώλεια ακοής, σύμφωνα με καναδική μελέτη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της απώλειας ακοής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνότητα απώλειας ακοής, που ορίζεται ως απώλεια καθαρών τόνων άνω των 25Db στο κακό αυτί, ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα με διαβήτη. Ο αριθμός κυμαίνεται από 44-69,7% για τους διαβητικούς, σε σύγκριση με το 20-48% για τους μη διαβητικούς. Οι ερευνητές μπορούν συνεπώς να συμπεράνουν ότι ο επιπολασμός της μέτριας απώλειας ακοής είναι υψηλότερος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν το πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής την απώλεια ακοής και ποια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουμε.