Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Ηλικιωμένος με Πρεσβυακουσία φοράει το ακουστικό του

Τι είναι Πρεσβυακουσία , η Βαρηκοΐα της Τρίτης Ηλικίας

Περίπου το ένα τρίτο ηλικιών μεταξύ 65 και 70 ετών, έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής και περίπου οι μισοί άνω των 75 ετών έχουν μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα.

«Γερνάει η Ακοή»;

Η Πρεσβυακουσία είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους απώλειας ακοής, που σημαίνει ότι σχετίζεται με τα αισθητήρια και τα νευρικά κύτταρα. Καθώς μεγαλώνουμε, η κατάπτωση μέσα στο εσωτερικό του αυτιού και κατά μήκος των νευρικών οδών προς τον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει την ακοή μας.

Τις περισσότερες φορές, αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με την υγεία των μικροσκοπικών κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού, που μας βοηθούν να ακούμε. Αυτά τα κύτταρα μεταφράζουν τα ηχητικά κύματα που συλλέγουν τα αυτιά μας και τα μεταφράζουν σε ηλεκτρικά σήματα ώστε να τα ερμηνεύσει ο εγκέφαλός μας ως αναγνωρίσιμο ήχο. Αυτά τα κύτταρα δεν είναι ανανεώσιμα. Η Πρεσβυακουσία συνήθως εμφανίζεται σταδιακά μέσα σε διάρκεια πολλών ετών. Συνήθως επηρεάζει και τα δύο αυτιά ταυτόχρονα.

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια της ακοής ;

Οι γονείς σας έχουν απώλεια ακοής; Μπορεί να είναι κληρονομικό.

 Ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την παροχή αίματος στο μέσο αυτί, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και άλλα κυκλοφορικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα βαρηκοΐας.

 Ωτοτοξικά φάρμακα, τα οποία είναι φάρμακα που επηρεάζουν την ακοή. Για παράδειγμα, οι τοξικές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και τα αντιβιοτικά, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακοή σας.  Επίσης η απώλεια ακοής προκαλείται και από έντονο τεταμένο θόρυβο. Η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο κατά το διάστημα που βρίσκεστε στην εργασία, στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μπορεί να προκαλέσει απώλειας ακοής

Η Πρεσβυακουσία εμφανίζεται σταδιακά, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν δυσκολία στην ακοή. Κάποια παραδείγματα είναι:

  • Διαπιστώνετε ότι μπορείτε να ακούτε αλλά να μην καταλαβαίνετε.
  • Οι συνομιλίες είναι δύσκολο να κατανοηθούν, ειδικά όταν υπάρχει θορυβώδες περιβάλλον.
  • Ορισμένοι ήχοι φαίνονται υπερβολικά δυνατοί ή ενοχλητικοί.
  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία να ακούτε υψηλότερους ήχους, όπως κελάδισμα  πουλιών.
  • Οι φωνές των ανδρών είναι πιο εύκολα κατανοητές από τις φωνές των γυναικών και των παιδιών.

Βιώνετε ένα μόνιμο  κουδούνισμα, βουητό  και στα δύο αυτιά, γνωστό ως εμβοές.

 Πώς εντοπίζεται η Πρεσβυακουσία ; Υπάρχει θεραπεία ;

Όπως και οι περισσότεροι τύποι αισθητηριακής απώλειας ακοής, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακουστικά βαρηκοΐας. Τα άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών. Μετά από μια αξιολόγηση ενός επαγγελματία ακουοπροθετιστή, θα γίνει σύσταση για τον τύπο του ακουστικού, ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής, τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής και τον προϋπολογισμό σας.