Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Κοριτσάκι με εξωτερική ωτίτιδα στην πισίνα

Εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή

Το κολύμπι εκτός από μία εξαιρετική άσκηση αποτελεί και αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, ο συνδυασμός θερμότητας και υγρασίας ευνοεί τη δημιουργία εξωτερικής ωτίτιδας, γνωστή και ως «αυτί του κολυμβητή». Η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια που μεταφέρονται  στον έξω ακουστικό πόρο, δημιουργώντας φαγούρα, ερυθρότητα, οίδημα, πόνο μέχρι και εκροή πύον.

Το CDC (Centers for Disease Controland Prevention) μας δίνει οδηγίες για την προστασία από την εξωτερική ωτίτιδα.

  • Ο στόχος είναι να διατηρηθεί το αυτί του παιδιού όσο το δυνατό πιο στεγνό.
  • Χρησιμοποιήστε κατά την κολύμβηση σκουφάκι μπάνιου ή ωτοασπίδες. Μετά το μπάνιο ή το ντους στεγνώστε του καλά τα αυτιά.
  • Στη συνέχεια γείρετε το κεφάλι και κρατήστε κάθε αυτί στραμμένο προς τα κάτω ώστε να φύγει όσο νερό έχει συγκρατηθεί στον ακουστικό πόρο. Τραβήξτε το λοβό του αφτιού προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να βοηθήσετε να απομακρυνθεί όλο το νερό.
  • Σαν τελευταία λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και το πιστολάκι των μαλλιών στην χαμηλότερη θερμοκρασία και ταχύτητα και αρκετά μακριά από το αυτί του παιδιού.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντικείμενα, όπως μπατονέτες, μολύβια ούτε ακόμη και τα δάκτυλα σας στον ακουστικό πόρο.
  • Μην αφαιρείτε το κερί από το αυτί. Προστατεύει από την μόλυνση. Εμπορικά σκευάσματα αλκοόλης και οξικού οξέος  βοηθούν στο να στεγνώσει καλύτερα ο ακουστικός πόρος. Όμως οι σταγόνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πάσχοντα αφτιά όπως π.χ. σε άτομα που τους έχουν τοποθετηθεί σωληνάκια στα αφτιά, ή μετά από ρήξη τυμπάνων, σε ωτόρροια ή εξωτερική ωτίτιδα.

Συμβουλευθείτε τον Παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάζει στα αυτιά φαγούρα, πόνο, πρήξιμο, ή εκροή οποιουδήποτε υγρού.