Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Ακουστικό βαρηκοΐας ή ενισχυτής ακοής ;

Ακουστικό βαρηκοΐας ή ενισχυτής ακοής ;

Πολλές φορές εμφανίζονται σε περιοδικά ή εφημερίδες διαφημίσεις που προμοτάρουν συσκευές που μοιάζουν με ακουστικά βαρηκοΐας και ισχυρίζονται πως μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως την απώλεια ακοής που έχετε επαναφέροντάς την σε κανονικά επίπεδα. Αυτά είναι  γνωστά ως ενισχυτές ακοής και θέλουμε να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ ενός ενισχυτή ακοής και ενός ακουστικού βαρηκοΐας

Tο “φθηνό” παρατίθεται ως συνώνυμο στο “προσιτό”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά το ίδιο πράγμα. Και ενώ μπορείτε να βρείτε συσκευές ενίσχυσης ήχου (που αναφέρονται ως ακουστικά βαρηκοΐας), κάτω από 50 ευρώ, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μόνο μια απάτη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσετε χιλιάδες ευρώ ανά αυτί για να δοκιμάσετε τα οφέλη που θα αλλάξουν τη ζωή σας με την αγορά ενός ιατρικού ακουστικού βαρηκοΐας. 

Αλλά ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ ενισχυτών ακοής και ακουστικών βαρηκοΐας;

Ενισχυτές Ακοής

Πρώτα απ’ όλα, τα πολύ φτηνά «ακουστικά βαρηκοΐας»  δεν ενισχύουν τις συγκεκριμένες συχνότητες στις οποίες εντοπίζεται το πρόβλημα του ασθενή, αλλά όλες μαζί με αποτέλεσμα σε θορυβώδη περιβάλλον να μην μπορούν να ακούνε καλά, παρά μόνο μια οχλαγωγία. 

 Είναι επίσης, πιο πιθανό να σφυρίζουν συχνά στα αυτιά σας και με την αποστολή αυτών των δυνατών θορύβων στο αυτί σας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν ακόμα περισσότερο την ακοή σας.

Οι ενισχυτές ακοής  δεν είναι σχεδιασμένοι ούτε για μεγάλη απώλεια ακοής. Κάνουν ακριβώς αυτό που λέει  το όνομά τους: ενισχύουν τον ήχο. Οι ενισχυτές ακοής δεν διαθέτουν την τεχνολογία για να διακρίνουν μεταξύ του θορύβου υποβάθρου και των φωνητικών συχνοτήτων και είναι πιθανό να ενισχύσουν ήχους που δεν θέλετε να ακούτε και σας κουράζουν.

Επιπλέον, οι ενισχυτές ακοής δεν προσφέρουν πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σύγχρονων ακουστικών βαρηκοΐας , όπως η τεχνολογία telecoil για συμβατότητα με κινητά τηλέφωνα, οι πολλαπλές ρυθμίσεις σε διαφορετικούς χώρους και πολλά άλλα.

Oι ενισχυτές ακοής βοηθούν τους ανθρώπους να ακούν πράγματα που είναι χαμηλής έντασης ή από απόσταση. Προορίζονται για χρήση από άτομα που δεν πάσχουν από απώλεια ακοής και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα των ακουστικών βαρηκοΐας από εκείνους που πραγματικά χρειάζονται ακουστικά για απώλεια ακοής.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας προορίζονται για όσους πάσχουν από απώλεια ακοής και προσαρμόζονται ειδικά για τις ανάγκες των ασθενών.

Στα ακουστικά βαρηκοΐας, η τελευταία τεχνολογία μας έχει το Personal Sound, το οποίο μιμείται τους φυσικούς ήχους, βοηθώντας σας να εντοπίσετε από πού προέρχονται οι ήχοι αυτοί. Η ικανότητα αντίληψης της κατεύθυνσης του ήχου βελτιώνει την ποιότητα του παρακολουθώντας το περιβάλλον του ήχου και μετατρέποντας το αυτόματα σε πιο φυσικές ρυθμίσεις όπου είναι εύκολη η εστίαση της ομιλίας.

Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει επιδότηση 450€ για την αγορά ενός ακουστικού βαρηκοΐας κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Συνιστάται η δοκιμή ενός ακουστικού βαρηκοΐας πριν την αγορά σε Εξειδικευμένα καταστήματα .