Γιατί συμβαίνει εμβοές και απώλεια ακοής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος για πολλές γυναίκες, αλλά οι περισσότερες από εμάς θα συμφωνούσαμε ότι οι απαιτήσεις μπορεί να είναι εξαντλητικές. Για ορισμένες γυναίκες, αυτό περιλαμβάνει εμβοές και σπανιότερα απώλεια ακοής.
Οι εμβοές, επηρεάζουν περίπου 1 στις 3 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες που δεν είναι έγκυες.
Αιτίες εμβοών και απώλειας ακοής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γιατί αυτές οι αλλαγές στην ακοή είναι τόσο συχνές; Οι φυσιολογικές ορμονικές και κυκλοφορικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Λιγότερο συχνά, οι εμβοές και οι διαταραχές της ακοής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλονται σε διάφορα ιατρικά αίτια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες/ πονοκεφάλους, αναιμία, λοιμώξεις των αυτιών και των ιγμορείων, άγχος και κακός ύπνος και απόφραξη του κεριού των αυτιών. Παρακάτω, αναλύουμε αυτές τις αιτίες με περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημείωση: Εάν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε εμβοές ή άλλα προβλήματα ακοής, μιλήστε με τον ιατρό σας, καθώς ορισμένες αιτίες απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής και εμβοές, επειδή τα αυτιά μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη ροή του αίματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη και να παρακολουθείτε.
Στις έγκυες γυναίκες, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να υποδηλώνει προεκλαμψία ή το πιο σπάνιο σύνδρομο HELLP, τα οποία μπορούν να κλιμακωθούν σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Η προεκλαμψία και οι συναφείς καταστάσεις επηρεάζουν μεταξύ 3 και 10% των κυήσεων. Ενώ οι εμβοές και η υπόκωφη ακοή δεν επηρεάζουν όλες τις έγκυες γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, εξακολουθούν να θεωρούνται κόκκινη σημαία. Εάν ξεκινήσετε θεραπεία, να έχετε κατά νου ότι ορισμένα φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης συνδέονται με προσωρινές εμβοές. Εάν συμβεί αυτό, μιλήστε με το γιατρό σας.
Πώς ακούγεται;
Για ορισμένες έγκυες γυναίκες, οι εμβοές μπορεί να ταιριάζουν με το ρυθμό των σφυγμών ή των καρδιακών παλμών τους, γνωστές ως παλλόμενες εμβοές. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι η ακοή τους είναι υπόκωφη και ακούνε έναν δυνατό ήχο που σφυρίζει.
Με τόσα πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στα αυτιά, δεν είναι περίεργο που οι εμβοές αποτελούν ένδειξη αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Ακόμη και αν δεν έχετε ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, η εγκυμοσύνη μπορεί να την προκαλέσει σε υγιείς γυναίκες. Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείται και να αντιμετωπίζεται σωστά από έναν έμπειρο πάροχο φροντίδας εγκυμοσύνης.
Αναιμία από έλλειψη σιδήρου
Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας. (Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ακουστικού συστήματος). Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά από συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ακοής. Μελέτες δείχνουν ότι η αναιμία και οι διαταραχές της ακοής, συμπεριλαμβανομένων των εμβοών, συνδέονται -αν και η σχέση δεν είναι καλά κατανοητή και η έρευνα διεξήχθη σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Εάν είστε έγκυος, βεβαιωθείτε ότι η προγεννητική σας βιταμίνη περιέχει αρκετό σίδηρο, επειδή το σώμα σας θα χρειαστεί περίπου διπλάσια ποσότητα σιδήρου από ό,τι στις ημέρες πριν από την εγκυμοσύνη. Δοκιμάστε να επικεντρωθείτε και στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο για να δείτε αν αυτό βοηθά στη μείωση του κουδουνίσματος που ακούτε. Ορισμένες εξαιρετικές τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε είναι το σπανάκι, τα όσπρια, η γαλοπούλα, το κόκκινο κρέας, το μπρόκολο και η περιστασιακή απόλαυση μαύρης σοκολάτας.
Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
Εάν είστε επιρρεπής σε πονοκεφάλους, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε εμβοές ή προβλήματα ακοής (συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στον ήχο, γνωστής ως υπερακουσία) όταν είστε έγκυος. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συχνότερους πονοκεφάλους. Εάν πάσχετε από ημικρανίες και η εγκυμοσύνη επιδεινώνει την κατάσταση αυτή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε απώλεια ακοής, εμβοές ή υπόκωφη ακοή που εμφανίζεται ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια των ημικρανιών σας.
Εάν έχετε συχνά πονοκεφάλους ή ημικρανίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Μπορεί να εξετάσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές σας, ενώ θα σταθμίσει προσεκτικά τον κίνδυνο για το αγέννητο μωρό σας.
Κρυολογήματα που οδηγούν σε μολύνσεις των ιγμορείων ή των αυτιών
Η εγκυμοσύνη δεν είναι σκληρή μόνο για εσάς, αλλά και για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται προσωρινά όσο είστε έγκυος. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερα κρυολογήματα και ιώσεις για εσάς. Μπορεί επίσης να σημαίνει περισσότερα συμπτώματα αλλεργίας.
Ο κίνδυνος των κρυολογημάτων είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις των ιγμορείων ή του μέσου ωτός. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά προβλήματα ακοής και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.
Για να αποφύγετε να κολλήσετε κρυολογήματα και άλλους ιούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές, να παίρνετε καθημερινά την προγεννητική σας βιταμίνη, να κοιμάστε αρκετά και να μένετε μακριά από άτομα που είναι εμφανώς άρρωστα. Είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνετε κάτι παρά να προσπαθείτε να το θεραπεύσετε.
Κερί για το αυτί
Ακόμα κι αν το θεωρούμε αηδιαστικό, το κερί των αυτιών μπορεί να κρατήσει τα αυτιά σας ασφαλή από πράγματα όπως μικροοργανισμούς και σκόνη. Αλλά μπορεί επίσης να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Το υπερβολικό κερί των αυτιών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής και εμβοές.
Αν συμβεί απόφραξη από κερί στο αυτί, μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια ακοής που δεν θα βελτιωθεί μέχρι να αφαιρεθεί το περιττό κερί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες αφαίρεσης του κεριού των αυτιών στο σπίτι ή μπορείτε να αφήσετε το γιατρό σας να αφαιρέσει την περίσσεια ποσότητα. Ευτυχώς, αυτό είναι συνήθως ένα απλό πρόβλημα που επιδιορθώνεται.
Στρες και κακός ύπνος
Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτική, ειδικά όταν στο μείγμα αυτό προστίθεται και το άγχος. Η απώλεια ακοής και το χρόνιο στρες συνδέονται, ειδικά όταν το στρες προκαλεί σωματικά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε ιστορικό εμβοών, μπορεί επίσης να επιδεινωθούν επειδή αισθάνεστε συνεχώς αγχωμένοι και δεν κοιμάστε αρκετά. (Εάν οι εμβοές σας σας ξυπνούν τη νύχτα ή συμβάλλουν σε κακό ύπνο, δεν είστε οι μόνοι. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για το πώς να έχετε βαθύτερο ύπνο όταν έχετε βουητό στα αυτιά).
Μπορεί να είναι δύσκολο να χαλαρώσετε όταν σχεδιάζετε ένα μωρό, αλλά μπορεί να ωφεληθείτε από το να βγείτε μια βόλτα έξω, να κάνετε κάποιες ασκήσεις διαλογισμού, να εξασκηθείτε σε βαθιές αναπνοές ή να κάνετε μασάζ.
Προβλήματα με το δάγκωμά σας
Η διαταραχή της TMJ (πόνος στη γνάθο) είναι πιο συχνή στις εγκύους, λόγω ορμονικών αλλαγών, πρηξίματος, στρες και άλλων παραγόντων. Αυτό είναι γνωστό ως σωματικές εμβοές. Προβλήματα που σχετίζονται με την άρθρωση της γνάθου μπορεί να προκαλέσουν εμβοές ή αίσθημα φραγμένων αυτιών, επειδή μια ανισορροπία στην άρθρωση έχει ως αποτέλεσμα την πίεση στο αυτί.
Εάν υποψιάζεστε ότι αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για εσάς, ίσως είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, εάν έχουν αποκλειστεί όλοι οι άλλοι ιατρικοί λόγοι. Μια απλή στοματική συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ευθυγράμμιση, η οποία μπορεί να βελτιώσει τις εμβοές σας και ενδεχομένως να βελτιώσει την αίσθηση των φραγμένων αυτιών.
Φάρμακα
Πολλά φάρμακα συνδέονται με την απώλεια ακοής, τις εμβοές και τη ζάλη. Τα συνηθισμένα από αυτά που μπορεί να παίρνει μια έγκυος γυναίκα περιλαμβάνουν τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
Συζητήστε τα συμπτώματά σας με τον Γυναικολόγο σας
Η προσωρινή απώλεια ακοής και οι εμβοές μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη πρόκληση όταν είστε έγκυος. Ανησυχείτε ότι κάτι πάει τρομερά στραβά και αναρωτιέστε πώς θα λειτουργήσετε όταν δεν ακούτε τα καλύτερα. Είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε τακτική προγεννητική φροντίδα και να συζητάτε τα συμπτώματά σας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Οποιαδήποτε ξαφνική απώλεια ακοής ή παλλόμενες εμβοές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως.
Τις περισσότερες φορές οι εμβοές είναι ακίνδυνες, αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.