Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Ηλικιωμένος μετά από Διάγνωση απώλειας ακοής

Πως Νιώθει Κάποιος όταν Διαγνωστεί με Βαρηκοΐα

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε μια σειρά από διαφορετικά  συναισθήματα έπειτα από μία διάγνωση απώλειας ακοής

Στάδιο 1 : Άρνηση

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ηλικιωμένους, η απώλεια ακοής εμφανίζεται σταδιακά. Μπορεί για παράδειγμα, να μην συνειδητοποιήσετε από την αρχή, ότι έχετε να ακούσετε καιρό το κελάηδημα των πουλιών ή ακόμα να συνεχίζετε να πιστεύετε ότι όλοι γύρω σας μουρμουρίζουν. Με άλλα λόγια, μπορεί να πιστεύετε ότι η ακοή σας είναι μια χαρά ως που ένα μέλος της οικογένειάς σας, να σας πει πως μάλλον δεν ακούτε εσείς καλά. Ακόμα και τότε, είναι φυσιολογικό να θέλουμε να αρνηθούμε το προφανές. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας «Η ακοή μου δεν είναι τόσο κακή» ή «Έχω κρυώσει τελευταία» ή «Τα αυτιά μου πρέπει να είναι βουλωμένα». 

Στάδιο 2 : Θυμός

Όταν δεν μπορείτε να ακούσετε καλά, είναι πολύ πιθανό τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να διαμαρτύρονται και να σας ζητούν συνεχώς να μειώσετε την ένταση στην τηλεόραση. Εσείς από την άλλη, μπορεί να τους λέτε εκνευρισμένα «μιλά καθαρά», «μιλά πιο δυνατά».  Έτσι φτάνετε σε κατάσταση εκνευρισμού.

Στάδιο 3 : Διαπραγματεύσεις

Αφού περάσει ο θυμός, είναι σύνηθες, να μπείτε στο στάδιο διαπραγμάτευσης και να αναζητήσετε τρόπους αποκατάστασης της κανονικής ακοής. Ανάλογα με τον τύπο της απώλειας ακοής που αντιμετωπίζετε είναι πιθανό να είστε, υποψήφιος για ακουστικά βαρηκοΐας.

Στάδιο 4 : Κατάθλιψη

Εάν σας θλίβει το γεγονός ότι χάνεται σταδιακά η ακοής σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είστε οι μόνοι, ειδικά εάν είστε μεγαλύτερος σε ηλικία, και πως στις μέρες μας, η απώλεια ακοής εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ακόμα και σε νεότερες ηλικίες. Όταν είναι δύσκολο και εξαντλητικό να συμμετέχετε σε καθημερινές συνομιλίες με φίλους και αγαπημένους, είναι φυσικό να θέλετε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις. Γνωρίζοντας ότι έχουμε χάσει κάτι πολύτιμο, όπως η ακοή μας, μπορεί να μας δημιουργήσει κατάθλιψη. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε ωστόσο, είναι πως δεν είστε οι μόνοι.

Στάδιο 5 : Αποδοχή

Το τελικό στάδιο μετά από τη διάγνωση απώλειας ακοής είναι η αποδοχή. Στην περίπτωση εκείνων με προβλήματα ακοής, αυτό σημαίνει ότι έχετε αποδεχτεί τους φυσικούς σας περιορισμούς. Τότε λοιπόν θα ήταν καλό να επιλέξετε και να συμβουλευτείτε έναν ακουοπροθετιστή  ώστε να σας οδηγήσει στη  βελτίωσης της ικανότητάς σας να ακούτε. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει την άμεση σχέση των ακουστικών βαρηκοΐας με την βελτιστοποίηση της ποιότητα ζωής ενός βαρήκοου.

Οι περισσότεροι χρήστες ακουστικών αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και λένε ότι τα ακουστικά έχουν βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους και τους έδωσαν μεγαλύτερη αίσθηση ανεξαρτησίας. Η έρευνα δείχνει επίσης, πως τα ακουστικά βαρηκοΐας, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και των ποσοστών κατάθλιψης, καθώς ακόμα και μείωση του κινδύνου περαιτέρω πτώσης της ακοής.