Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top

Γιατί πρέπει να φοράμε δύο ακουστικά βαρηκοΐας;

Ο Μιχάλης και η Ροδούλα, εξειδικευμένοι ακοοπροθετιστές , με συνεχή επιμόρφωση σε Γερμανία και Ελβετία , μπορούν να απαντήσουν σε κάθε σας ερώτηση.

Η εταιρεία ,διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους ,όπου γίνονται τεστ, μετρήσεις , δοκιμές ,κατανόηση ομιλίας σε ήσυχο και απομονωμένο από θορύβους, περιβάλλον, σε πραγματικές συνθήκες , με ταυτόχρονες ομιλίες , με τηλεόραση , με προσομοίωση ειδικών συνθηκών ώστε να εντοπιστεί επ’ ακριβώς το πρόβλημα.

10 Λόγοι για να φοράμε δύο ακουστικά βαρηκοΐας

Παρόλο που μπορείτε να επιβιώσετε με ένα μόνο αυτί (ή ένα χέρι ή ένα πόδι ή ένα μάτι), η ζωή είναι πάντα τόσο ευκολότερη και ευχάριστη, όταν και τα δύο λειτουργούν σωστά.

-Oταν φοράμε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα την πηγή ήχου. Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τρεις ακουστικούς παράγοντες για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε από πού προέρχονται οι ήχοι. Αυτοί οι παράγοντες είναι: 1) η μικρή διαφορά χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει σε κάθε αυτί ενός δεδομένου ήχου, 2) η διαφορά στην ένταση ενός συγκεκριμένου ήχου όπως ακούγεται σε κάθε αυτί και 3) η μικρή διαφορά στο βήμα ενός δεδομένου του ήχου όπως ακούγεται σε κάθε αυτί.Αυτό λειτουργεί επειδή το κεφάλι σας είναι ένα εμπόδιο για τα ηχητικά κύματα. Ο ήχος επιπλέον χρόνου χρειάζεται να περάσει από το κεφάλι σας και να φτάσει στο άλλο σας αυτί με μια μικρή καθυστέρηση στο χρόνο.

Ταυτόχρονα, μειώνεται ή αλλάζει ο όγκος και ο ρυθμός του ήχου. Παρόλο που δεν μπορείτε να εντοπίσετε συνειδητά τις λεπτές διαφορές στους τρεις αυτούς παράγοντες, ο εγκέφαλός σας μπορεί. Χωρίς να το γνωρίζετε, ο εγκέφαλός σας συγκρίνει γρήγορα αυτούς τους τρεις παράγοντες, εκτελεί κάποιους γρήγορους υπολογισμούς και έπειτα συνειδητά αντιλαμβάνεστε την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο ήχος. Εάν φοράτε μόνο ένα ακουστικό (και το άλλο αυτί έχει επίσης απώλεια ακοής), ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους παράγοντες για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πηγές ήχου.

Στην πραγματικότητα, με μόνο ένα ακουστικό, ακούτε τον ήχο μέσα στο κεφάλι σας όπως είναι, αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε την κατεύθυνση από την οποία ο ήχος έρχεται. Έτσι, σε ομαδικές καταστάσεις μπορεί να ακούσετε κάποιον που μιλάει, αλλά δεν θα έχετε ιδέα ποιος μιλάει. Για να καταλάβετε ποιος μιλάει, πρέπει να γυρίσετε γύρω για να κοιτάξετε το πρόσωπο του καθενός για να δείτε ποια χείλη κινούνται. Μέχρι τη στιγμή που έχετε εντοπίσει το άτομο που μιλάει, ώστε να μπορείτε να το διαβάσετε, συχνά έχετε χάσει τα περισσότερα από αυτά που είπατε.

-Όταν φοράμε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ομιλία και τη συνομιλία από ό, τι αν φοράμε μόνο ένα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κάτω από θορυβώδεις και δύσκολες καταστάσεις ακρόασης. Όταν φοράτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει δύο διαφορετικά σήματα που φθάνουν σε λίγο διαφορετικούς χρόνους (εκτός φάσης). Αυτό δίνει στον εγκέφαλο σας πολύ περισσότερες πιθανότητες να αφαιρέσει το θόρυβο που δεν θέλετε να ακούσετε και να πάρει την ομιλία που πραγματικά θέλετε να ακούσετε. Ως αποτέλεσμα, η φωνή που προσπαθείτε να ακούσετε πιο ξεκάθαρα ξεχωρίζει από το θόρυβο του περιβάλλοντος. Αυτό κάνει την ακρόαση πολύ πιο εύκολη.

-Αν φοράτε δύο ακουστικά, μπορείτε να μειώσετε την ένταση και στις δύο συσκευές ακοής κατά περίπου 10 dB και να ακούτε καλύτερα και να καταλαβαίνετε περισσότερο απ ‘ότι εάν φορούσατε μόνο ένα ακουστικό. Αυτό μειώνει τον συνολικό όγκο του ήχου που προσβάλει τα αυτιά σας – ειδικά σε θορυβώδεις καταστάσεις. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορείτε να ανεχτείτε τους ήχους πιο δυνατά με τη χαμηλότερη ρύθμιση έντασης ήχου. Επιπλέον, θα διαπιστώσετε ότι η ποιότητα του ήχου βελτιώνεται καθώς υπάρχει λιγότερη στρέβλωση και καλύτερη αναπαραγωγή ενισχυμένων ήχων με χαμηλότερη ένταση ήχου.

-Η χρήση δύο ακουστικών βοηθημάτων εξαλείφει το φαινόμενο της σκιάς κεφαλής που συμβαίνει όταν φοράτε μόνο ένα ακουστικό. Μελέτες δείχνουν ότι αν κάποιος μιλάει σε εσάς από την πλευρά σας, θα μειωθούν περίπου στα 20 dB μέχρι να φτάσουν στην αντίθετη πλευρά του κεφαλιού σας. Αυτό σημαίνει ότι η κατανόηση της ομιλίας είναι πολύ χειρότερη από ό, τι εάν φορούσατε δύο ακουστικά. Επιπλέον, όταν φοράτε δύο ακουστικά, ακούτε από όλες τις κατευθύνσεις 360 μοίρες, όχι μόνο τους 180 μοίρες που ακούτε κατά βάση όταν φοράτε μόνο ένα ακουστικό. Θα παρατηρήσετε πραγματικά αυτό το φαινόμενο όταν κάποιος σας μιλάει από την πλευρά απέναντι από το ακουστικό σας.