Αϋπνία και απώλεια ακοής;
Αϋπνία και απώλεια ακοής: Υπάρχει σύνδεση; Περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας με το να κοιμόμαστε, καθώς αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία μας. Ο ύπνος είναι αντίστοιχης σημασίας με το φαγητό, το νερό, την αναπνοή και είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής υγείας, αφού δίνει την ευκαιρία στο μυαλό μας να «επαναφορτιστεί».
Είναι πιο επικίνδυνο για έναν άνθρωπο να υποφέρει από αυπνίες , από το να μην κοιμηθεί καθόλου μία μέρα. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και αφορούν από κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη μέχρι και κίνδυνο εμφάνισης απώλειας ακοής και εμβοών.
Αϋπνία και απώλεια ακοής: Κακή Καρδιαγγειακή Υγεία
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που βιώνουν χρόνια αϋπνία, είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με άτομα που κοιμόντουσαν χωρίς επιπλοκές όλη τη νύχτα. Επιπλέον διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι είχαν 9% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει κακή κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει και την ακοή σας. Το έσω του αυτιού μας αποτελείται από μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό ήχων και την μεταφορά τους στον εγκέφαλο για επεξεργασία και ερμηνεία. Τα κύτταρα αυτά εξαρτώνται από την επαρκή ροή αίματος, ώστε να λειτουργούν σωστά, αλλιώς σταδιακά νεκρώνουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής.
Άπνοια Ύπνου
Η άπνοια ύπνου είναι μία σοβαρή διαταραχή του ύπνου στην οποία η αναπνοή σταματά επανειλημμένα με επεισόδια έντονου ροχαλητού και επανέρχεται. Η διάρκεια τους είναι γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα και εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών . Εάν οι δικοί σας, σας λένε ότι ροχαλίζετε δυνατά ή αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμη και μετά από έναν πλήρη ύπνο, τότε μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου.
Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε πως όποτε συμβαίνει αυτό, το οξυγόνο αποκόπτεται από τον εγκέφαλο και το αίμα σας προκαλώντας κίνδυνο άφθονης ξαφνικής ροής αίματος στα αυτιά σας. Ορισμένες μελέτες αποκάλυψαν ότι άπνοια, αϋπνία και απώλεια ακοής συνδέονται στενά μεταξύ τους, καθώς τα άτομα με άπνοια ύπνου συχνά έχουν αυξημένα επίπεδα πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία τους, περιορίζοντας επίσης τη ροή του αίματος, προκαλώντας βλάβη στα αυτιά σας.
Εμβοές και Απώλεια Ύπνου
Ο ύπνος είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του 24ώρου μας, το οποίο σημαίνει ότι οι ενέργειες που κάνουμε από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι να ξανακοιμηθούμε, επηρεάζουν τον καθημερινό ύπνο μας. Μια υγιής νύχτα ύπνου έχει πολλά στάδια, εξίσου σημαντικά, για να νιώθουμε ξεκούραστα όλη την επόμενη ημέρα. Ένας φυσιολογικός ύπνος μπορεί να είναι από ελαφρύς μέχρι πολύ βαθύς και να περιλαμβάνει και κάποιες αφυπνίσεις οι οποίες συνήθως ξεχνιούνται μέχρι το πρωί. Ωστόσο αν υποφέρετε από εμβοές, αυτές οι αφυπνίσεις μπορεί να μετατραπούν σε εφιάλτη οδηγώντας σας σε μόνιμα αγχωτική αυπνία. Η αϋπνία λοιπόν μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές ,αλλά και το αντίστροφο, προκαλώντας στον ασθενή νεύρα και κόπωση.
Αναζητήστε Θεραπεία Άμεσα
Εάν πιστεύετε ότι ζείτε με αδιάγνωστη απώλεια ακοής, η οποία σας προκαλεί αχρείαστο άγχος και αϋπνία, φροντίστε να έρθετε σε επαφή με έναν ΩΡΛ ώστε να σας προγραμματίσει τις απαραίτητες εξετάσεις για την περίπτωσή σας. Τα βοηθήματα ακοής μπορούν να ελαττώσουν το πρόβλημα και να σας χαρίσουν μία ζωή χωρίς άγχος και δυσκολία ύπνου. Το ίδιο ισχύει και για την αυπνία. Εάν αντιμετωπίζετε αντίστοιχο πρόβλημα με τον ύπνο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ώστε να ανακαλύψετε τι επιλογές έχετε που θα σας χαρίσουν έναν πιο υγιή νυχτερινό ύπνο.
Αϋπνία και απώλεια ακοής συνδέονται στενά μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό τα Συστήματα Ακοής σας εφιστούν την προσοχή. Μην αμελείτε τα προβλήματα ύπνου όπως η άπνοια και η αϋπνία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ακοή σας.