Εγνατία 75 Τηλ.: 2310 233023
Παπαναστασίου 105 Τηλ.: 2310 902323
Μ. Αλεξάνδρου 21, Εύοσμος Τηλ.: 2310 703100
Πόντου 72, Καλαμαριά Τηλ.: 2310 458333
curves-top
Άντρας με απώλεια ακοής

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την απώλεια ακοής

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι σκέφτονται ότι η απώλεια ακοής είναι ένα από τα προβλήματα που αποδέχεται ο καθένας μας με το πέρας της ηλικίας. Στην πραγματικότητα, πολλές περιπτώσεις απώλειας ακοής συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 65 ετών, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν εκφυλιστική απώλεια ακοής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προκληθεί απώλεια ακοής.

1. Η απώλεια ακοής δεν αφορά αποκλειστικά τους ηλικιωμένους. Η πλειονότητα των περιπτώσεων συμβαίνει σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Μια μόνο έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στην ακοή. Ο θορυβώδης, επίμονος θόρυβος στο παρασκήνιο είναι μια άλλη αιτία. Σε επιστημονικούς όρους, πάνω από οκτώ ώρες έκθεσης σε 90 dB θα προκαλέσει βλάβη στην ακοή σας. Μια στιγμή ενός πολύ υψηλού θορύβου ντεσιμπέλ – όπως ένας πυροβολισμός στα 140 dB – μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε δευτερόλεπτα.

Γενετικοί παράγοντες και τραυματισμοί είναι επίσης συνηθισμένοι για την πρόκληση απώλειας της ακοής. Άρα μιλάμε για παράγοντες που συμβαίνουν συχνά και σε νεαρή ηλικία. Επίσης, για κάποιους μια μπατονέτα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, πράγμα που αποδεικνύει ότι η υγεία της ακοής μας μπορεί να επηρεαστεί από σχεδόν οτιδήποτε.

 2. Πόσο καλό κάνει το κερί στα αυτιά μας και σε τι ποσότητα;

Το κερί στα αυτιά μας είναι ένα χονδροειδές κολλώδες σώμα αποτελούμενο από ιδρώτα, κύτταρα του δέρματος και λάδι, που σε γενικά πλαίσια δεν χρειαζόμαστε πάνω μας σε μεγάλη ποσότητα, ωστόσο, μια ορισμένη ποσότητα κεριού είναι λογική και υγιής για τα αυτιά μας. Σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα μέσα στο αυτί, διατηρώντας την περιοχή καθαρή και υγιή. Έτσι, από αυτή την άποψη, ορισμένη ποσότητα κεριού είναι απαραίτητη.

Το υγρό κερί στο εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη, ενώ το ξηρό κερί είναι πιο υγιές. Αξίζει να επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ εάν το κερί, σας προκαλεί προβλήματα, με αποτέλεσμα την απώλεια ακοής, ή τον εσωτερικό πόνο του αυτιού κλπ.

3. Δεν σταματάτε ποτέ να ακούτε, ακόμα και όταν κοιμάστε το βράδυ.

Την νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, συγκεκριμένες διαδικασίες επιβραδύνονται στο σώμα σας, χωρίς όμως να σταματούν εντελώς. Το ίδιο ισχύει και για την ακοή μας. Ακόμα και σε έναν βαθύ ύπνο, μπορούμε να λαμβάνουμε ηχητικά ερεθίσματα, τα οποία ερμηνεύονται από τον πάντα έτοιμο εγκέφαλό μας, ο οποίος και στη συνέχεια επιλέγει εάν θα αποκλείσει τον θόρυβο εντελώς εκείνη τη στιγμή ή όχι.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, οι δυνατοί θόρυβοι όπως ένα παιδί που κλαίει, όταν κάτι πέφτει, ή ένας συναγερμός μας ξυπνά τη νύχτα. Ακούμε πάντα, είτε θέλουμε είτε όχι. Αντίθετα, όταν ακούμε πράγματα στα όνειρά μας, αυτό δημιουργείται εξ ολοκλήρου από τον εγκέφαλό μας. Τα αυτιά μας, ή τα ακουστικά νεύρα, δεν εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας ήχων.

4. Η ακοή είναι από τα πιο βασικά μέρη του συστήματος εξισορρόπησης.

Εάν είχατε ποτέ λοίμωξη στο αυτί, πιθανότατα να έχετε αισθανθεί πως δεν έχετε εντελώς τον έλεγχο της ισορροπίας σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυτιά μας επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία. Το εσωτερικό του αυτιού είναι γεμάτο υγρό, το οποίο κινείται και σηματοδοτεί κατευθείαν στον εγκέφαλό σας. Έτσι, όταν έχετε λοίμωξη στο αυτί, τα πάντα γίνονται λίγο πιο δύσκολα.

 Ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα λοίμωξης του αυτιού είναι ο ίλιγγος. Αυτή η κατάσταση συχνά σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία. Σε συνδυασμό με τα μάτια και τις αρθρώσεις μας, το εσωτερικό του αυτιού αποτελεί μεγάλο μέρος της συνολικής μας ικανότητας να ισορροπούμε.

5. Η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της απώλειας ακοής.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να προσφέρουν λύσεις για να αποτραπεί η επιδείνωση της απώλειας ακοής. Τα ακουστικά βοηθούν τον εγκέφαλό σας να κατανοήσει τους εισερχόμενους ήχους και τις πληροφορίες που λαμβάνει. Είτε πρόκειται για απώλεια ορισμένων συχνοτήτων, είτε για μειωμένη ακοή συνολικά, το να μην μπορείτε να ακούσετε τι συμβαίνει γύρω σας μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ακουστική επεξεργασία στον εγκέφαλό σας.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας εμποδίζουν αυτά τα μέρη να ατροφούν, επαναφέροντάς τα σε συνεχή χρήση. Πιέζοντας τον εγκέφαλό σας να αρχίσει να κατανοεί τον ήχο και να τον μεταφράζει ξανά, είναι δυνατόν να διατηρηθεί ένα επίπεδο απώλειας ακοής χωρίς να επιδεινωθεί η ακοή σας με την πάροδο του χρόνου.